Tendințe în industria dronelor comerciale

September 2016

Drone cu aripă fixă sau drone multi-rotor

În urma rezultatelor unui studiu realizat în prima jumătate a lunii august 2016 de DroneDeploy, Mike Winn, co-fondator și CEO al companiei, constata, „Pentru a acoperi o suprafață mai întinsă, majoritatea utilizatorilor de drone mai degrabă s-ar opri de mai multe ori, pentru a schimba bateriile unui quadcopter (sau pentru reîncărcare), decât să asambleze și să pregătească înainte de zbor o dronă cu aripă fixă“. Conform noului studiu (Commercial Drone Industry Trends), efectuat de DroneDeploy, din San Francisco, California, dronele cu aripă fixă (fixed wing) nu sunt foarte căutate pe piață. Dronele quadcopter sunt, de departe, mult mai vândute și mai utilizate, pentru aproape orice activitate sau domeniu. Informația care arată procentul de utilizare a dronelor cu aripă fixă în comparație cu cele multi-rotor „nu este o veste tocmai bună pentru cei care produc numai acest model de drone, dar reprezintă un ajutor pentru factorii de decizie”. Poate fi cauza sau motivarea pentru care majoritatea producătorilor de drone fixed-wing pentru uz comercial sau industrial dezvoltă, produc și comercializează și UAV quadcopter sau alte modele multi-rotor. În general, o dronă cu aripă fixă zboară pe o distanță mai lungă și acoperă o suprafață mai mare, la o singură încărcare a bateriei, decât cele multi-rotor dar, din studiu reiese că sunt utilizate în doar 6 procente din totalul zborurilor în scop comercial. Companii precum SenseFly (Cheseaux-sur-Lausanne, Elveția, companie ce aparține de grupul Parrot SA, Paris, Franța), pentru dronele eBee AG și eBee SQ, 3D Robotics (Berkeley, California), pentru Aero-M, sau PrecisionHawk Inc. (Raleigh, Carolina de Nord) pentru Lancaster 5, lucrează la creșterea performanțelor, printre care rezistența mecanică și anduranța. Dronele cu aripi fixe pot fi programate, înainte de lansare :

 • să zboare pe un anumit traseu, predeterminat,
 • să survoleze suprafețe destul de întinse,
 • să capteze imagini într-un anumit interval de timp al zborului,
 • să capteze imagini de la o altitudine prestabilită.

Imaginea de înaltă rezoluție a întregii suprafețe controlate, realizată de operator cu ajutorul soft-ului instalat, prin asamblarea fotografiilor, a imaginilor capturate, le face utile în :

 • inspecția construcțiilor sau altor structuri,
 • verificarea liniilor de cale ferată sau a căilor rutiere,
 • topografiere și cartografiere,
 • inspecția minelor de suprafață și siturilor arheologice,
 • monitorizarea infrastructurii de înaltă tensiune,
 • inspecția conductelor de petrol sau gaz,
 • monitorizarea terenurilor sau culturilor agricole etc.

În același timp, producătorii de UAV quadcopter sunt angajați în dezvoltarea unor tehnologii care să permită o decolare mai rapidă iar operatorilor să controleze mai ușor zborul. Dronele multi-rotor sunt preferate aproape peste tot datorită manevrabilității superioare. În funcție de sarcina utilă cu care sunt echipate (camere foto și/sau video, senzori acustici, optici și/sau de mișcare, camere termale și/sau cu infraroșu, scanere etc.), dronele quadcopter pot prelua imagini în timp real. Traseul de parcurs poate fi programat anterior, ca și la dronele cu aripi fixe.

De regulă, sunt utilizate pentru  a obține imagini ale obiectivelor aflate în spații mai greu accesibile sau cu grad de pericol ridicat și în acțiuni de scurtă durată (instalații de gaz, centrale nucleare, zone de conflict și/sau aglomerări de persoane, monitorizarea faunei, instantanee și/sau transmisiuni foto/video în direct etc.). La ambele modele se pot adăuga echipamente care să furnizeze imagini 3D de calitate. În ultimul an cele mai folosite, drone din punct de vedere a componentei hard, au fost DJI (Shenzhen, Guangdong, China), SenseFly, 3DRobotics, AgEagle (AgEagle Aerial Systems Inc., Neodesha, Kansas) și Parrot. Camerele cele mai populare de pe piață au fost DJI, Canon (Tokio), Sony (Minato, Tokio), GoPro (San Mateo, California) și Mapir (Peau Productions, Inc., San Diego, California). Din studiul DroneDeploy reiese că, în comparație cu ultimul an, când au fost cartografiate 2 milioane de acri de teren, suprafața pe care utilizatorii comerciali și industriali de drone au cartografiat-o în ultimele 4 luni a fost de 3 milioane de acri. Pe primul loc dintre toate ramurile, în utilizarea UAS, este, până în prezent, agricultura, urmată de industria construcțiilor, iar creșterea cea mai semnificativă este în minerit și inspecția instalațiilor de petrol și gaz. Domenii de activitate cum sunt sănătatea, educația sau imobiliarele caută să utilizeze dronele, dar instituțiile acestor servicii au început testele doar cu aproximativ un an în urmă. În privința soft-ului, compania DroneDeploy consideră că oferă „cea mai ușoară și mai rapidă soluție pentru a construi hărți și modele aeriene”, în reprezentări 3D. Aplicațiile DroneDeploy sunt folosite la capturarea, prelucrarea și interpretarea datelor de clienți și utilizatori din peste 130 țări, unde au fost cartografiate peste 5 milioane de acri, numai în ultimele 16 luni. Studiul realizat (Commercial Drone Industry Trends Report), al doilea de acest fel, se bazează pe această experiență dar s-a întocmit și pentru a sărbători atingerea acestei limite (peste 2 milioane hectare). Raportul mai cuprinde date despre :

 • domeniile în care se integrează și sunt adoptate cel mai rapid dronele,
 • industria sau serviciul care realizează cele mai multe și mai detaliate hărți,
 • schimbările produse la furnizorii de servicii în care se utilizează UAS.

Software-ul DroneDeploy este adaptabil, aplicațiile devenind astfel compatibile cu orice model de dronă. „Credem că dronele sunt parte integrantă a viitorului cunoașterii, iar noi creăm software pentru a face acest lucru posibil”, este o parte a descrierii de pe site-ul companiei (www.dronedeploy.com). Aplicațiile DroneDeploy ajută organizații comerciale, din industrie, agricultură sau servicii la cartografiere, măsurarea traficului, securitate și supraveghere, monitorizarea culturilor și sănătății plantelor, împrăștierea insecticidelor și multe altele.

Tags