Soluție UAS completă, pentru agricultura de precizie

October 2016

Spy Owl 200, o platformă – trei versiuni

O companie suedeză cu o vastă experiență și cunoștințe în domeniul sistemelor fără pilot furnizează sisteme complete pentru aplicații din cercetare, supraveghere și agricultură, pe care le poate adapta în funcție de cerințele clienților. Cu sediul în orașul Linköping, capitala regiunii Östergötland, Suedia, compania UAS Europe AB este considerată unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de sUAS și componente pentru UAS din Europa. Aflat la 200 km de Stokholm, orașul Linköping, cunoscut pentru una dintre cele mai bune universități din Europa, pentru industria tehnologică de ultimă generație și numit centrul aviației suedeze, și-a propus ca până în anul 2025 să elimine în totalitate emisiile de dioxid de carbon. UAS Europe AB furnizează de mulți ani sUAS pentru organizații din întrega lume, din state cum ar fi SUA, Germania, UAE, Uruguai, Spania, Lituania, Bulgaria și altele. Compania mai dezvoltă și oferă:

  • „O gamă larga de soluții profesionale GCS (Ground Control Station), care permit unui singur operator să se ocupe de toate sarcinile legate de pilotajul unui UAV”. Totul este construit în conformitate cu NATO STANAG 4586, „pentru a se asigura că GCS poate controla mai multe UAS, iar diferitele versiuni permit o personalizare completă”, se arată pe site-ul companiei. „Software-ul SkyView GCS este folosit de peste 30 de companii de pe tot globul. STANAG 4586 (NATO Standardization Agreement 4586) este o interfață standard NATO care asigură interoperabilitatea UCS (Unmanned Control System) cu UAV și include link-ul de date, comanda, controlul și interfețele de comunicare. Versiunea curentă, STANAG 4586 Edition No 3, are o listă actualizată pentru identificarea vehiculelor de zbor.
  • Un sistem de control al zborului care se bazează pe pilotul automat miniaturizat SkyView EasyPilot 3.0, care conține toate componentele pentru controlul UAV cu aripi fixe (fixed wing), inclusiv navigare prin GPS (Global Positioning System) sau IMU (Inertial Measurement Unit). Pilotul automat permite zboruri complet autonome, de la decolare, în timpul misiunii și până la aterizare. Funcționalitatea se poate extinde cu Developers Kit, produs al companiei UAS Europe AB.

Sistemele de supraveghere, de cercetare și pentru agricultură se bazează pe UAS Spy Owl 200, o dronă cu aripi fixe cu structură din material compozit, care poate fi lansată manual și recuperată pe orice teren plat. Atât pachetele pentru supraveghere cât și cele pentru proiecte de cercetare mai conțin, pe lângă aeronava propriu-zisă, un stabilizator retractabil, gimbal, autopilotul, altimetru cu laser, link-ul de date și cel video, motorul electric de lungă anduranță, ESC (Electronic Speed Control), mecanisme servo, GCS și software-ul SkyView GCS. Versiunea pentru agricultură (Spy Owl 200 Agriculture Version) are în plus camere RGB și multispectrale, iar software-ul folosit este orientat pe prelucrarea imaginilor, printre care SkyView GCS Mapping, o soluție concepută special pentru cartografiere.

Folosirea UAS pentru activități specifice agriculturii implică patru etape:

Planificarea

Software-ul dedicat, SkyView GCS Mission Planning and Flight Control, permite adăugarea unei hărți a terenului, iar cu o simplă comandă se generează automat reperele misiunii. În funcție de senzorii atașați și altitudinii, sistemul arată rezoluția imaginii, pe verticală și pe orizontală, timpul de zbor estimat, perimetrul, suprafața etc.

  1. Zborul

În aproximativ 10-15 minute se face despachetarea, asamblarea aeronavei, a echipamentului de control de la sol și verificarea unei liste de acțiuni livrată de producător, pentru ca totul să devină operațional. UAV este gata de decolare și se poate executa manual lansarea. Utilizatorul poate urmări zborul, în timp ce sistemul de control automat monitorizează misiunea.

  1. Post-analiza

După finalizarea zborului, toate fotografiile aeriene sau imaginile NIR (Near-infrared) sunt transferate de la UAV la stația portabilă de la sol, pentru o analiză ulterioară. Utilizatorul are posibilitatea să folosească orice software de procesare a imaginii disponibil pe piață. Ca o opțiune, compania oferă Pix4D sau Agisoft PhotoScan. Software-ul post-analiză poate combina imaginile în parcele mai mari sau pentru a crea profile 3D ale zonei de interes.

  1. Rezultatul

După etapa a treia urmează faza cea mai importantă pentru client, și anume rezultatele. Acestea pot arăta unde sunt detectate zone cu factori de stres (cum ar fi, de exemplu, deficitul de apă), absorbția de xantofilă (xanthophyll-pigment, pigment xantofil), conținutul de clorofilă și altele. Rezultatele analizei depind de cerințele sau „ordinele” utilizatorilor finali. Acestea sunt caracteristicile tehnice ale componentelor sistemului Spy Owl 200 pentru activități agricole. Specificațiile sunt preluate de pe site-ul de prezentare al produselor companiei UAS Europe AB.

Tags