SmartDrones Aarhus, proiect pentru serviciile publice

September 2017

Un proiect valoros, care experimentează folosirea droneleor pentru îmbunătățirea activităților publice

Unul dintre orașele Europei care dorește să se alinieze conceptului „smart city” (oraș inteligent) este Aarhus (sau Århus), municipiu din Danemarca, situat în Peninsula Iutlanda, al doilea oraș ca mărime după capitala Copenhaga și principalul port al țării. Este supranumit „Capitala Iutlandei”. Prin platforma Smart Aarhus, din care fac parte mai multe proiecte, de ordinul zecilor, printre care Open Data, City Pulse, Smart Mobility, RADICAL – RApid Deployment for Intelligent Cities And Living, se demonstrează deja că tehnologia de ultimă oră face ca serviciile oferite cetățenilor să fie realizate mai bine, mai ușor și la costuri mult mai mici. Municipalitatea și companiile implicate vor rezolva multe dintre problemele urbane, sociale și economice ale comunității, printr-o colectare superioară a informațiilor, prin obținerea datelor exacte în timp real, iar locuitorii se pot informa cu ajutorul telefonului mobil despre aglomerările sau ambuteiajele din trafic, de situația locurilor de parcare și pot alege ruta optimă prin oraș când se deplasează cu automobilul. Un proiect important pentru buna desfășurare a platformei este SmartDrones Aarhus care sprijină aplicarea și extinderea folosirii droneolr în Aarhus, oraș care în 2017 este Capitala Culturală Europeană. Pe site-ul smartaarhus.eu se arată, „Există un mare potențial în utilizarea dronelor în interesul public. Întreținerea construcțiilor, situațiile de urgență, controlul calității unor elemente de infrastructură în locuri greu accesibile, sunt doar câteva dintre activitățile care pot fi raționalizate și care duc la economisirea resurselor”. Prin utilizarea dronelor se pun la dispoziția administrației și servicii noi. Un prim pas a fost „identificarea oportunităților, de către departamentele municipale”. Proiectul cuprinde sarcini concrete, de exemplu, supravegherea de la înălțime a intersecțiilor, controlul traficului, filmarea sau fotografierea zonelor aglomerate, înregistrarea imaginilor, din zbor și în unghi de 360 de grade, de la anumite locații etc. Utilizarea dronelor, care a început deja, proiectul SmartDrones fiind lansat în 2015, „este o alegere logică în sprijinul platformei Smart Aarhus”, prin care orașul să poată fi numit Smart City, „oraș inteligent”.

  • Dronele sunt folosite pentru colectarea datelor. Pot ajunge în locuri inaccesibile omului și măsura, de exemplu, nivelul de CO2 sau de polen. Apare astfel un nou serviciu pentru cetățenii care au la dispoziție aceste informații.
  • Prin proiectul SmartDrones, Aarhus a încheiat un acord de colaborare cu Fire Service pentru a oferi ajutor pompierilor în situații de urgență, de exemplu să fie transmise în tip real imagini de ansamblu de la un incediu. Acolo unde este posibil se poate trimite o dronă, reducându-se riscurile pentru personal.
  • Se pot pune la dispoziția școlilor imagini printate, fotografii digitale sau filme cu activitatea din curtea instituției, sau imagini de ansamblu, de la înălțime.
  • Pentru început s-au folosit două drone aeriene, DJI Inspire 1 și DJI Phantom 3. Numărul acestora va crește și va fi folosită o cameră termică pentru a se măsura temperatura. Se vor descoperi rapid incendiile sau se va constata dacă sunt pierderi de energie la clădiri și se va identifica cu precizie locul.
  • Zborul dronelor este aprobat de Autoritatea de Transport din Danemarca (Trafikstyrelsen), agenție guvernamentală. Scutirea este pentru întregul portofoliu de proiecte al municipiului și, prin urmare, acoperă toate activitățile. Departamentele municipalității pot demara imediat acțiunile cu drone. În cadrul proiectului este prevăzută instruirea piloților și certificarea sau acreditarea lor.

„Inițiativa SmartDrones Aarhus va sprijini răspândirea dronelor în municipiul Aarhus. Experiența, instrumentele și metodele vor fi puse și la dispoziția altor municipalități, partenerilor sau altor părți interesate, inclusiv furnizorilor externi”.

Tags