Sistem subacvatic de încărcare wireless a bateriilor

September 2015

Marina Militară Americană desfășoară cercetări privind modalități de reîncărcare a sistemului de alimentare al unui UUV (Unmanned Underwater Vehicle) prin folosirea tehnologiei wireless subacvatice.

Marina folosește vehicule subacvatice autonome, în prezent, pentru mai multe scopuri și anume :

  • misiuni de localizare și identificare a minelor
  • operațiuni de cartografiere a fundului oceanului
  • creșterea eficienței platformelor de teledetecție

Prin capacitatea de a utiliza tehnologia wireless pentru încărcarea bateriilor, în timp ce UUV-ul este în submersie, se reduce semnificativ timpul între misiuni, îmbunătățind astfel activitatea în ansamblu. Această tehnologie va putea fi folosită pe mai multe categorii diferite de vehicule.

„Prin găsirea unei metode de încărcare energetică subacvatică autonomă este de așteptat ca datele culese și transferul de energie să mărească randamentul UUV din operațiunile Marinei Militare și a altor platforme fără pilot”, a declarat Alex Askari, conducător tehnic la NSWCCD (Naval Surface Warfare Center, Carderock Division).

uuvNSWC (Naval Surface Warfare Center) face parte din NAVSEA (Naval Sea Systems Command) care dotează și sprijină flota Marinei Militare Americane, furnizându-i tehnologie, personal, rezultate din cercetare, teste și evaluări, servicii și produse de inginerie specifice. NSWC dispune de zece zone sau locații printre care și NSWCCD (NSWC, Carderock Division), Potomac, Maryland. Carderrock Division este formată din aproximativ 3 200 de oameni de știință, ingineri și personal de asistență care lucrează în peste 40 de discipline, începând cu cercetarea științifică fundamentală, teoretică și conceptuală și terminând cu proiectarea, implementarea și punerea în aplicare a rezultatelor.

Carderrock Division coordonează, de asemenea, cercetarea și dezvoltarea în multe alte centre de pe teritoriul SUA. Anterior exercițiului test din 10-14 august, de la Newport, Rhode Island, s-a executat, cu succes, o demonstrație de transfer de energie, sub apă, wireless, într-un rezervor de 6.000 galoane, la West Bethesda, Maryland, între 29 iunie și 3 iulie.

„Vrem să reîncărcăm o baterie sub apă, prin intermediul tehnologiei wireless, dar și să realizăm încărcarea bateriilor cu cea mai mare exactitate”, a declarat Mayer Nelson, coordonatorul tehnic de proiect de la NSWCCD.

Tehnologia dezvoltată de Carderock Division permite transmiterea de putere între sisteme subacvatice, cum ar fi UUV. În timpul exercițiului din 3 iulie s-a efectuat transfer de putere wireless de la o stație de andocare subacvatică la MARV-UUV și apoi la bateria UUV, care a fost încărcată la 2 kW, conform celor spuse de Mayer Nelson. Demonstrația a fost susținută și prin efortul unei colaborări cu echipe de la NUWC DIVNPT (Naval Undersea Warfare Center, Division Newport) și SSC PAC (Spawar Systems Center, Pacific).

„Echipa de la NUWC a participat, pe de-o parte, pentru potențialul recunoscut în dezvoltarea UUV de mărime medie (MARV – Mid-sized Autonomous Research Vehicle), precum și pentru a oferi asistență la testare”, a precizat Joseph Curran, conducător de integrare la NSWC, Carderock Division.

Drona MARV, folosită pentru testarea diferitelor programe și tehnologii UUV, are 5 m lungime și puțin peste 30 cm diametru. În timpul transferului subacvatic de energie, programul a rulat cu date achiziționate și transferate subacvatic, tot wireless, folosind un sistem de comunicații optice subacvatice de la SSC PAC.

Realizatorul programului SOC (State of Charge), dr. Michael Knauff, de la Carderrock Division, a spus că pentru algoritm „s-au cules date privind voltajul, curentul și temperatura bateriei”. S-a reușit, astfel, o apreciere superioară a cantității de energie cu care s-a încărcat bateria.

Tags