Sistem cu autonomie completă în ajutorul fermierilor

December 2017

American Robotics a realizat un sistem cu dronă, complet autonom, pentru inspecția culturilor agricole

Conceptul „agricultură de precizie”, care cuprinde cercetarea, dezvoltarea, punerea în practică etc. a unor noi tehnologii, trebuie să pătrundă în fiecare ramură a agriculturii. Printre ocupațiile distincte care fac parte din această știință sau, de ce nu, artă, este cultivarea sistematică a plantelor. Este una dintre cele mai importante ramuri ale agriculturii. Pentru a crește eficiența culturilor agricole trebuie realizate instrumente noi de urmărire a dezvoltării plantelor, de examinare a evoluției lor, în fiecare etapă de creștere. Trebuie să se ajungă la o automatizare mai puternică și un randament sporit. Pornind de la unele calcule statistice, se preconizează că populația globală va ajunge la 9 miliarde în 2040 și la 10 miliarde în perioada 2060–2065, dar sunt și alte opinii. Acestea susțin că cifrele prezentate vor fi atinse mai repede. Pentru hrana unui număr așa de mare de oameni este necesar ca agricultura să-și sporească producția. În agricultură, luarea deciziilor și momentul punerii acestora în practică sunt esențiale. Un cunoscut dezvoltator de drone industriale din Statele Unite, specializat în domeniul automatizării agriculturii, a anunțat lansarea unui produs pilot, cu un nume convingător, capabil să efectueze periodic (zilnic), în mod autonom, misiuni de cercetare și inspecție a culturilor, de analiză a „stresului” plantelor cultivate. Sistemul Scout™, care are ca element de bază o dronă quadcopter (cu 4 propulsoare), a fost prezentat de compania American Robotics, Inc. din Boston, statul Massachusetts, pe 7 decembrie a.c. Este o soluție industrială fiabilă, recomandată fermelor mari și mijlocii. Tehnicile tradiționale de urmărire a evoluției plantelor, inclusiv cele mai noi, bazate pe drone, nu sunt atât de rapide, pentru detectarea, transmiterea și analiza datelor despre stresul plantelor, încât să se poată lua măsuri imediate pentru reducerea pierderilor. Aceste metode sunt, de cele mai multe ori, consumatoare de timp, complicate și deci neeconomice. Pe site-ul companiei (american-robotics.com) se declară că, Scout™ se prezintă ca un pachet la cheie („turn-key”), adică poate fi vândut ca un produs final oricărui cumpărător interesat. Un asemenea produs este în contrast cu unul construit la comandă, caz în care producătorul se bazează pe specificații exacte ale beneficiarului. Scout™ este format dintr-o dronă autonomă, echipată cu camere vizuale și multispectrale, și o „stație” de adăpostire și protecție, rezistentă la intemperii, de unde sunt monitorizate încărcarea, prelucrarea datelor și transferul acestora. „Odată instalat pe câmpul unui fermier, Scout™ nu necesită intervenție manuală pentru planificare, pentru zbor și pentru a gestiona operațiunile de exploatare. Rapoartele și analizele de sănătate a plantelor sunt trimise imediat agricultorului”. Termenul autonom este folosit pentru că următoarele operațiuni sunt complet automatizate :

 • planificarea,
 • lansarea,
 • zborul,
 • imagistica,
 • aterizarea,
 • încărcarea bateriei,
 • managementul datelor și
 • adăpostirea dronei.

Pe site-ul amintit mai sus, unde se prezintă și un film scurt cu dispozitivul autonom cu dronă, se adaugă, „Sistemul a fost deja implementat într-o serie de locații agricole din Statele Unite”.

Iată, în continuare, câteva declarații despre această nouă realizare a companiei American Robotics.

 • Reese Mozer, co-fondator și CEO, a spus, „Tehnologia din spatele Scout™ a fost dezvoltată după ce s-a lucrat împreună cu fermieri și profesioniști din domeniu, pentru a înțelege provocările logistice și economice unice cu care se confruntă. Ca rezultat, Scout™ este primul sistem care răspunde practic cererilor acestei industrii. Automatizarea completă este un ingredient cheie pentru viitorul agriculturii de precizie și suntem dornici și încântați să livrăm, în cele din urmă, acest instrument clienților noștri”.
 • Comentariul profesorului de agricultură de precizie de la Kansas State University, dr. Ray Asebedo, „Potențialul pentru Scout™ de a susține agricultura de precizie este imens. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este, Când voi putea cumpăra o dronă care să zboare în întreaga mea fermă fără să fiu acolo? Din cauză că este nevoie de mult timp și de costuri pentru a opera o dronă, iar fermierii sunt puțin probabil atrași să o folosească mai mult de o dată pe lună, dacă nu mai rar. Acest lucru îi împiedică să obțină date și imagini la o frecvență și rezoluție necesare pentru cercetarea eficientă a culturilor”.
 • Gary V. McMurray, Director asociat la Georgia Tech Research Institute : „Expansiunea rapidă a dronelor în agricultură este impresionantă, însă m-am preocupat de imposibilitatea de a reduce timpul și costul necesar producătorului când utilizează aceste instrumente. Scout™ (American Robotics) este singura soluție practică prin care se rezolvă această problemă. Fermierii au nevoie de un instrument care să lucreze pentru ei, nu de o altă tehnologie care le consume ziua. Cred că funcționarea automată a dronei rezolvă multe dintre problemele din lumea reală cu care se confruntă astăzi fermierii. Sunt încrezător că Scout™ va satisface nevoile cultivatorilor din întreaga lume”.

Tags