Noi puteri ale poliției din Marea Britanie pentru combaterea utilizării ilegale a dronelor, după incidentele din decembrie 2018 de pe aeroportul Gatwick din Londra
Dorința FAA (Federal Aviation Administration, Administraţia Federală a Aviaţiei) de a relaxa operațiunile cu drone de mici dimensiuni (sUAS, small Unmanned Aircraft Systems) în spațiul aerian al Statelor Unite (vezi, dronele.ro/modificari-ale-regulamentului-faa…/), prin eliminarea unor obligații convenționale pentru operatorii dronelor, este, parțial, în contradicție cu cele mai recente solicitări ale poliției din Marea Britanie. După ce prezența unei drone în apropierea aeroportului Gatwick din Londra a perturbat decolările și aterizările pentru aproape două zile, au fost cerute unele măsuri de precauție, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Între 19 și 21 decembrie 2018, au fost anulate sute de zboruri din cauză că în apropierea pistei aeroportului s-a raportat existența unei drone aeriene. Au fost afectate peste 1.000 de zboruri, iar aproximativ 140.000 de pasageri au avut de suferit din cauza întârzierilor. O asemenea întrerupere a activității aeroportului Gatwick s-a mai petrecut în urmă cu aproape 9 ani din cauza vulcanului Eyjafjallajökull din martie-aprilie 2010. Cenușa de la a doua erupție a vulcanului islandez (14 aprilie 2010) de sub ghețarul cu același nume (Eyjafjallajökull înseamnă „ghețar muntos insular”), a cauzat întreruperi serioase ale traficului aviatic în mai multe țări din vestul continentului european. Pe 21 decembrie anul trecut, dimineața, Gatwick a fost redeschis dar, la ora 17:10 operațiunile de pe pistă au fost oprite din nou, pentru aproximativ o oră, din același motiv, o altă dronă neautorizată a fost observată în apropiere. Operatorul și partenerul acestuia de la primul incident au fost descoperiți și arestați, dar eliberați destul de repede, pentru că nu a fost considerată o acțiune intenționată și, în niciu caz, un act terorist. Toate agențiile de știri din lume au prezentate situația de pe aeroportul din Londra, inclusiv imagini relevante.
În urma unor consultări și a peste 5.000 de opinii primite la începutul lunii ianuarie 2019, guvernul din Marea Britanie și-a exprimat intenția „de a oferi poliției puteri suplimentare în abordarea abuzurilor cauzate de drone”, a scris pe pagina de știri a site-ului gov.uk/government/ pe 7 ianuarie. Noua legislație va oferi ofițerilor de poliție posibilitatea de a aduce la sol dronele suspecte și de a solicita utilizatorilor documentația specifică. Poliția va putea identifica poziția operatorului și de a confisca drona, inclusiv componentele care stochează date referitoare la zbor. Noile propuneri legate de siguranță se traduc printr-o mai bună protecție a aeroporturilor. Zona din jurul aeroporturilor și a pistelor, în care sunt interzise dronele, va fi extinsă semnificativ. Aceste restricții se adaugă modificărilor la lege, pe care guvernului le-a adoptat anul trecut, privind limita de altitudine de 400 ft (122 m), peste care este interzis zborul, și distanța de un kilometru față de aeroport, sub care o dronă este considerată periculoasă. O altă măsură este intensificarea testelor și evaluărilor pentru tehnologiile de luptă împotriva dronelor ostile (counter-drone technology). De această inițiativă se va ocupa Home Office (HO), departamentul ministerial al Guvernului Maiestății Sale a Regatului Unit responsabil cu imigrația, securitatea și ordinea publică, și care răspunde de poliție, de serviciile de pompieri și de salvare, de vize și imigrație și de Serviciul de Securitate (MI5). Cu această tehnologie vor fi detectate dronele care încearcă să pătrundă în zone interzise, inclusiv aeroporturi sau închisori. Vor fi dezvoltate sisteme care să poată preveni incidente, cum au fost cele petrecute în decembrie 2018 pe aeroprtul Gatwick din Londra. Ministrul aviației, doamna Liz Sugg, a declarat, „Dronele au potențialul de a aduce beneficii și oportunități semnificative dar, cu viteza avansării tehnologice vine riscul, iar siguranța și securitatea trebuie să fie prioritățile noastre de vârf. De aceea, acordăm puteri poliției pentru a se ocupa de cei care le folosesc iresponsabil. Împreună cu măsurile de siguranță suplimentare, această tehnologie va fi exploatată într-un mod responsabil și sigur”.