Reducerea accidentelor de muncă prin ajutorul UAS

April 2017

La activitățile în care accidentele de muncă sunt frecvente și viața este în pericol se vor folosi drone

Pentru a proteja lucrătorii de pericole, o mare companie din domeniul producerii și livrării de energie electrică a început să folosească intens drone, la inspecția instalațiilor. AES Corp. a căutat soluții și pentru a crește siguranța, capacitatea echipamentelor și a îmbunătăți tehnicile lor de utilizare, cu ajutorul dronelor și al roboților. Compania a început un parteneriat pentru a aduce transformări în industria energetică. De acum, personalul nu mai trebuie să intervină direct, să verifice la mare înălțime cablurile, conectorii, stâlpii, instalațiile de la liniile de curent de mare tensiune. Unul dintre cele mai periculoase locuri de muncă din SUA este la întreținerea liniilor electrice. Anul trecut, mai mult de 330 de persoane au murit și alte mii au fost rănite din cauza căderilor de la înălțime sau a electrocutării, în timp ce lucrau la liniile electrice. Personalul de control nu mai este în pericol când monitorizează instalațiile, de multe ori în condiții meteo nefavorabile. Inspecțiile se realizează cu drone, iar operatorul urmărește operațiunea de la o stație de control de la sol. În loc să cumpere toate sistemele fără pilot (UAS – Unmanned Aerial System) care ar fi necesare, AES Corp. a angajat un furnizor de servicii de drone. Prin colaborarea cu firma Measure, din Washington D.C., AES Corp. are acces la o flotă extinsă. „Measure a fost înființată special pentru a ajuta clienții să evite cheltuielile de capital și riscurile de exploatare în stabilirea propriilor programe și pentru a achiziționa drone care să se potrivească mai bine operațiunilor și profilurilor. Într-o piață alcătuită în mare parte din producători, Measure este modelul pentru modul în care vor evolua și se vor dezvolta în viitor serviciile de tip drone”, scrie pe site-ul companiei. Pe parcursul anului vor fi puse la dispoziție drone, la o scară fără precedent, atât în industria energiei cât și a dronelor. Acestea vor opera în 17 state, cu o reducere a timpului de muncă în condiții periculoase, de peste 30.000 de ore, anual. Parteneriatul cu Measure va permite corporației AES să aibă mai multe drone, împreună cu piloții care să ajute la exploatarea lor, oriunde va fi nevoie. Prin folosirea dronelor, angajații AES „pot inspecta de la distanță liniile de transport energie, de exemplu, și pot aduna date de înaltă rezoluție cu privire la ceea ce se întâmplă, fără a fi nevoie să facă ascensiuni dificile”. Dronele sunt, de asemenea, folosite la inspectarea panourilor solare, anulând traseele lungi parcurse de lucrători, pentru măsurători precise. Measure, compania care lucrează cu și pentru AES, dă mai multe exemple de utilizare a dronelor în industrie. De exemplu :

  • lucrătorii de la bordul navelor le folosesc pentru a verifica stabilitatea conteinerelor, posibilele scurgeri de combustibil, cablurile și conductele,
  • pompierii folosesc senzorii de pe drone pentru a controla temperatura, pentru a identifica zonele vulnerabile și persoane izolate sau captive,
  • muncitorii de la întreținerea instalațiilor înalte, a stâlpilor, a antenelor de telefonie sau a infrastructurii de wireless le folosesc pentru a opri păsările să construiască adăposturi și cuiburi la înălțime etc.

Pe site-ul uavexpertsnews.com este citat un specialist al AES, care declară, „Am descoperit că, prin utilizarea de UAS, putem reduce numărul de ore petrecute în zone periculoase, necesare pentru a face anumite tipuri de întreținere. Și putem spori și eficiența afacerii”. La unele echipamente de la centralele de producere a energiei electrice sunt multe zone unde există riscul de temperaturi înalte. Pentru intervenția umană este nevoie să se aștepte multe ore dar, prin folosirea dronelor acest timp se reduce semnificativ. „AES caută modalități de a utiliza tehnologia fără pilot pentru a intra rapid, pentru a evalua problema și a o rezolva”. A folosi drone înseamnă mai puține accidente, riscuri mai scăzute pentru lucrători, reduceri ale primelor asigurare și alte avantaje.

Tags