Record mondial pentru durata de zbor, în România

October 2015

Record mondial pentru durata de zbor a unei drone, în apropiere de Sânsimion, județul Harghita

„Doamnelor şi domnilor, recordul mondial de 99 de minute şi 23 de secunde a fost surclasat. Am plăcerea să vă anunţ că Spider Zone Security, cu multi-copterul controlat de Bustya Attila, este, oficial, noul deţinător al recordului mondial pentru cea mai lungă durată de zbor pentru un RC heli-copter, de două ore, şase minute şi şapte secunde.” sunt cuvintele doamnei Seyda Subasi-Gemici, din Turcia, reprezentantă a Guinness World Records și având rolul de a adjudeca încercările de doborâre a unui record.

Tentativa a mai fost supravegheată și de un specialist în UAV din Ungaria. Anunțul de omologare a fost făcut după aproximativ două ore de la ridicarea dronei de la sol, pe un câmp din apropierea localității Sânsimion, județui Harghita. Precedentul record de durată, al unui RC multi-copter care a stat în aer cu 26 de minute mai puțin, era deținut de Forrest Frantz, un pasionat al dronelor DIY din SUA. Zborul dronei, botezată Rufus, avusese loc la o altitudine de 4 metri, pe 22 august 2014, în Parkdale, Oregon.

“La Sânsimion, ora opt dimineaţa pregătirile pentru doborârea recordului mondial erau în toi. După ce bruma şi ceaţa au dispărut, la ora 9 și 38 de minute drona a fost ridicată de la sol”, comunica, vineri 30 octombrie 2015, ora 18:50, digi24.ro.

Tânărul în vârstă de 30 de ani, Bustya Attila, din Miercurea Ciuc, este IT-ist de meserie şi lucrează la acest proiect de 3 ani. În anul 2014 lucrarea sa Elicopter cu patru elice miniatural teleghidat cu utilizare posibilă în urmărirea traficului rutier” a fost publicat în Anuarul Universității Transilvania din Brașov, la secțiunea Lucrări premiate la Sesiunea Cercurilor Științifice, Facultatea de Inginerie Mecanică. În prezent el este masterand al acestei Universități.

Proiectarea și crearea structurii dronei a realizat-o cu o imprimantă 3D. După calculele lui, bateriile ar fi trebuit să țină două ore și jumătate, „A fost foarte greu, design-ul l-am făcut la 150 de minute dar am avut vânt și a scos mult din baterii dar în final am avut noroc, vântul s-a liniștit și am putut să scot un timp decent. Totul a ieșit perfect”, a declarat Bustya Attila, proiectantul dronei și noul deținător al recordului. Pentru că dronele sunt pasiunea lui, a construit primul aparat, denumit Spider 1, care nu a făcut față probelor. Varianta mai performantă, Spider 2, un multi-copter cu patru rotoare, pe baterii, a doborât recordul mondial, vineri 30 octombrie.

„Attila a beneficiat din plin de sprijinul logistic asigurat de directorii firmei care i-a finanţat proiectul, în valoare de aproximativ 100.000 de €. Unul dintre aceștia este co-fondatorul şi acţionarul Jean Stiegemeier, cetăţean american bine cunoscut pe Wall Street, fondator, director general şi director în cadrul a zece companii, ce operează la nivel global în diverse industrii concentrate pe produse de tehnologie avansată, vândute în pieţe din întreaga lume. Stiegemeier este o somitate în domeniu, el începându-şi cariera de inginer la NASA, prin intermediul sub-contractorului General Electric. El este inventatorul Ecranului de Zbor Progresiv (PFS), ale cărui variante avansate din punct de vedere tehnologic le arată în zbor pasagerilor, la bordul aeronavelor comerciale şi private, locaţia aeronavei în timpul zborului”, precizează site-ul ziarharghita.ro.

Jean Stiegemeier, care a lucrat la misiunea Apollo 11, iar acum participă împreună cu inginerul din Miercurea Ciuc la dezvoltarea dronelor de supraveghere performante, declară:  „Piața pe care noi o țintim sunt pompierii, poliția de frontieră… pilotul va sta în centrul de comandă și control, va vedea totul pe monitoare și pe calculatoarele de acolo și va putea pilota drona de acolo, din interior. Capturăm datele de pe dronă în timp real și le putem transmite imediat”.

Tehnologia cu care a fost realizată drona Spider 2 a devenit de interes și pentru alți experți din domeniu, care au venit la demonstrație. Unul dintre aceștia, Gabor Vasarhelyi spuneSunt multe componente din care se construiește drona și toate trebuie să lucreze împreună”.

Preţul unei astfel de drone depășește 10.000 de €, însă utilizarea ei pentru misiuni speciale poate înlocui cu succes un elicopter, iar costurile sunt mai mici. Anunțul despre record a fost făcut și pe mediafax.ro, care spune despre Jean Stiegemeier „vineri, a urmărit cu sufletul la gură tentativa de nou record mondial şi s-a bucurat ca un copil de reuşita tânărului inginer”. Se afirmă, în același anunț, că Bustya Attlia „este o persoană minunată şi foarte inteligentă, care reprezintă viitorul generaţiei sale”.

“Este important nu numai pentru faptul că este un record mondial, ci că este vorba despre un record mondial tehnologic şi asta ne pune regiunea într-o altă dimensiune, că suntem capabili nu numai de a face produse tradiţionale, ci că ţinem pasul cu ce se întâmplă în lume, cu noutăţile, iar succesul de astăzi a arătat acest lucru”, a spus Lenard Andras, proprietarul firmei care l-a susținut pe Bustya Attila.

Pentru mediafax.ro, Jean Stiegemeir a mai adăugat: „Suntem interesaţi de calitate, talent şi angajament, precum şi de capacitatea de a transforma un concept în realitate. Am remarcat imediat talentul şi efortul pe care l-a depus Attila pentru a construi partea tehnologică. Am fost convinşi că este persoana potrivită pe care să o sprijinim. Din punctul nostru de vedere, viitorul acestei tehnologii este centrat în jurul lui şi abilităţii de a o transforma în realitate pentru noi. Cred că este una dintre cele mai extraordinare zile din viaţa lui. Este foarte important că a reuşit”.

Tags

Comments are closed.