Record mondial cu HYBRiX (Quaternium și Löweheiser)

November 2020

 

Cu un rezervor de 16 litri, drona multicopter HYBRiX 2.1 a zburat 10 ore și 14 minute fără oprire (record mondial), de la 8 și 20 a.m. până la 6 și 34 p.m.

Un e-mail primit la redacția revistei on-line dronele.ro în urmă cu două zile, pe 30 octombrie, conține trimiterea la un comunicat de presă și la site-ul youtube.com care au publicat știrea și respectiv un videoclip despre cel mai nou record mondial al unei drone aeriene (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) pentru durata de zbor, sau anduranță. Drona HYBRiX 2.1, un model quadcopter (cu 4 propulsoare) hibrid, a fost dezvoltată de Quaternium în parteneriat cu Löweheiser, o companie recunoscută pentru proiectarea și construcția sistemelor EFI (prescurtare pentru Electronic Fuel Injection) destinate UAV. Informații despre ambele companii (Quaternium și Löweheiser) se pot afla și de pe site-ul dronele.ro, care a prezentat cu alte ocazii unele dintre realizările importante ale acestora. În subsolul paginii (*) se găsesc trimiteri la articolele respective. Comunicatul de presă comun începe, pe cât de simplu pe atât de scurt și la obiect, „Zborul fără precedent a început la ora 8 și 20 dimineața cu o versiune experimentală a dronei HYBRiX având un rezervor de 16 litri plin. Drona a aterizat la ora 18:34, după 10 ore și 14 minute de zbor”. HYBRiX este „primul multi-copter hibrid (pe combustibil și electric) din lume”, după cum apreciază Gregorio Centurion, responsabil cu marketingul în compania Quaternium Technologies. În e-mail-ul transmis acesta mai adaugă „Desigur, acesta este un moment important pentru noi și pentru întreaga piață a dronelor”. Revenind la comunicatul de presă, aici se precizează că pentru a atinge această etapă au fost aduse mai multe îmbunătățiri dronei HYBRiX, „dar cel mai interesant a fost parteneriatul cu firma EFI Löweheiser”, după cum a explicat Alicia Fuentes, CEO al Quaternium. „Suntem convinși că această cooperare cu Löweheiser este o oportunitate unică de a dezvolta noi capacități și de a îndeplini obiectivele noastre ambițioase pentru anul 2021. Colaborarea decurge excelent și suntem încrezători că va fi cu adevărat benefică pentru ambele părți”. Inventatorul dronelor hibride face din nou istorie cu un zbor impresionant de 10 ore și 14 minute cu multirotorul HYBRiX, care este noul record mondial pentru aceste modele. Pentru a ajunge la acest succes, Quaternium a colaborat cu o altă companie, tot din Spania (EFI Löweheiser), care a proiectat cel mai mic dispozitiv de injecție de combustibil de pe piață și „l-a optimizat în mod special pentru aeronave fără pilot”. Până acum, comunicatul de presă a fost reluat și de alte publicații on-line recunoscute, de exemplu suasnews.com l-a publicat pe 26 octombrie a.c. iar uasvision.com, după trei zile, pe 29.

  • Multicopterele sunt platforma aeriană preferată pentru aplicații aeriene, dar rezistența lor limitată le face inutile pentru multe misiuni comerciale. Tehnologia HYBRiX depășește limitarea principală a dronelor multirotor, care este timpul redus de zbor. Datorită acestui imens avantaj în timpul zborului, HYBRiX este aeronava ideală pentru misiuni aeriene precum supravegherea (Surveillance) sau răspunsul rapid (First Response).
  • Când EFI (Electronic Fuel Injection) de la Löweheiser este adăugat la ecuație, timpul de zbor al acestei drone hibrid este îmbunătățit și fiabilitatea crescută semnificativ, putându-se adapta cu ușurință la orice variație a condițiilor climatice. Datorită dimensiunilor reduse ale injecției de combustibil de ultimă generație, a fost posibilă integrarea acesteia pe aeronava construită special pentru record, fără a se pierde din performanță, deoarece greutatea este aproape aceeași cu versiunea pe carburator.
  • În timpul misiunii de peste 10 ore, echipa Löweheiser a monitorizat continuu parametrii motorului, oferind operatorilor dronei HYBRiX date esențiale pentru optimizarea performanțelor motorului, făcând astfel posibil acest nou record mondial.

Este de așteptat ca în curând și acest record mondial să fie depășit. Colaborarea dintre cele două companii spaniole decurge excelent, după cum a declarat Alicia Fuentes, CEO la Quaternium (vezi mai sus).


* Pentru informații despre Quaternium și HYBRiX vezi, dronele.ro/cel-mai-indelungat-zbor… /, din ianuarie 2018, dronele.ro/recordul-mondial-de-anduranta… (1)/, martie 2020 și dronele.ro/record-mondial-de-anduranta… (2)/, din aceeași lună, iar date despre compania și sistemele EFI Löweheiser vezi, dronele.ro/colaborare-pentru-dezvoltarea-dronelor… /, din septembrie a.c.

Tags