Orbiter 4 nu va mai intra în dotarea forțelor terestre

January 2017

Licitația pentru dotarea cu drone a armatei române a fost adjudecată de Aeronautics Defense Systems Ltd. la mijlocul lunii decembrie 2016, dar Consiliul Național de Soluționare Contestațiilor (CNSC) a decis să anuleze anul acesta, procedura de atribuire

În luna august 2016 s-a anunțat deschiderea unei licitații pentru achiziționarea de drone care urmau să intre în dotarea armatei române. Un articol din luna august 2016 publica informaţii despre destinația dronelor, precum și unele date din specificațiile tehnice ale anunțului de participare nr. 169155/18.-8.2016, furnizate de Romtehnica (Compania Națională Romtehnica S.A.), compania desemnată de MApN să se ocupe de organizarea licitației. Cerințele erau destul de clare, aparent apropiate de ale unui sistem cu care operează deja Forțele Terestre Române, și anume ScanEagle, un UAS construit de Insitu, subsidiară a companiei Boeing. ScanEagle a putut fi văzut şi la parada de 1 Decembrie 2016. Din aceste motive, multe persoane, care erau la curent cu organizarea licitației, se așteptau ca să fie preferat, din nou, acest sistem. În decembrie 2016, licitația a fost finalizată și numele câștigătorului a fost făcut public. A fost selectat UAS Orbiter 4, produs de Aeronautics Defense Systems (Aeronautics Ltd., fostă NETS Integrated Avionics Systems), din Yavne, Israel. În acest moment, produsele acestei companii sunt achiziționate de un număr de peste 45 de clienți, din domeniul apărării și al securității, de pe cinci continente. Orbiter 4 a fost în competiție cu alte două modele UAS, ThunderB®, produs al companiei BlueBird Aero Systems Ltd., și BirdEye 650D, de la IAI Ltd. (Israel Aerospace Industries). Aceşti competitori sunt tot din Israel și ambele au contestat rezultatul selecției, susținând că sistemele lor sunt mai potrivite cerințelor oficiale prezentate de compania din România. Într-un comunicat de presă, directorul general adjunct de la Aeronautics, dl. Dany Eshchar, spune  „orice încercare de a inversa selecția este în afara oricărui context, același sistem a fost selectat de către alți doi clienți străini”, fără a dezvălui însă care sunt aceștia sau din ce țară provin. Dany Eshchar a mai adaugat, „Orbiter 4 îndeplinește toate cerințele operaționale ale armatei române”. S-a mai precizat că Orbiter 4 este o dezvoltare a sistemului precedent, Orbiter 3, și va deveni operațional în prima parte a anului 2017, „România fiind, probabil, primul client, astfel că am fi putut presupune că vom cumpăra cam ce este mai nou și mai bun pe piață în acest moment”. Imagini cu drona Orbiter 3 și imagini video aeriene, de înaltă rezoluție, preluate de camerele din dotare, au fost prezentate publicului pe site-ul youtube.com de compania Aeronautics în urmă cu aproximativ trei ani.

Singura diferență semnificativă față de cerințele armatei române, era masa UAV-ului. S-a cerut o masă maximă de 37 kg, iar Orbiter 4 poate ajunge la 60 kg, conform specificaţiilor publicate de producător. Pentru operarea acestei platforme este nevoie de un echipaj de trei persoane. Sistemul STUAS (Small Tactical Unmanned Air System) Orbiter 4 a fost prezentat, pentru prima oară, de compania israeliană producătoare de sisteme aeriene autonome, Aeronautics, pe 20 septembrie 2016, la Expoziția Internațională organizată la Baku, în Azerbaidjan, ADEX 2016 (Azerbaidjan International Defence Industry Exhibition).

Decizia de anulare a atribuirii, luată de CNSC specifică următoarele:

 

“Admite contestațiile depuse de Israel Aerospace Industries și Ymens Teamnet, ambele formulate în contradictoriu cu Compania Națională Romtehnica. Dispune anularea procedurii de atribuire. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de intervenție voluntară în interesul autorității contractante, formulată de către Aeronautics Israel. Obligatorie. Împotriva prezentei decizii, se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare”.

Decizia a fost adoptată după ce instituția a admis contestațiile depuse de Ymens Teamnet și Israel Aerospace Industries.

 

Tags