Olanda, Drone Awards – 2016 a stabilit câștigătorii

December 2016

Au fost acordate premii celor mai apreciate videoclipuri, câștigătorul a folosit un UAV DJI Phantom 4

Toate voturile din partea publicului olandez au fost numărate și câștigătorii concursului Dutch Drone Awards 2016 au fost stabiliți. In fiecare an, începând cu 2014, site-ul DRONES.nl, organizatorul competiției, alege cea mai bună filmare cu drona („Best drone video of the year”) realizată de un olandez, pe baza voturilor.

În primul an, câștigător a fost desemnat Jelte Keur care, împreună cu Reinout van Schie, a așteptat zece luni condițiile meteo favorabile pentru a realiza un film cu cea mai înaltă biserică din Țările de Jos, turnul catedralei (Domtoren) din Utrecht, înconjurat cu un văl de ceață. Filmarea s-a făcut la începutul lunii noiembrie 2014 iar „rezultatul a fost uimitor”. În 2015 a fost premiat René van Manen, cu un film din cușca unei maimuțe de la Burgers’ Zoo, din Arnhem, una dintre cele mai mari grădini zoologice din Olanda.

Drona lui René van Manen a fost luată cu o creangă de o „maimuță curioasă”, care nu a vrut să lase un vizitator nedorit lângă casa sa. Amuzantul film a fost vizionat de milioane de oameni din întreaga lume. Începând cu 2016, când ultima zi pentru exprimarea unei opinii a fost 30 noiembrie, alegerea s-a făcut pentru două categorii, fotografii aeriene (Aerial Photography) și, pentru prima dată, categoria curse (Racing). Cel mai bine apreciat a fost „un film uluitor” cu imagini din Sri Lanka realizat de Coen Swijnenberg, care a obținut cel mai mare număr de voturi la categoria, deja consacrată, Aerial Photography.

Premiantul a reușit să întreacă alți trei piloți de drone de la această categorie a competiției. Despre cel care are „pasiunea de a pilota drone în timpul liber”, site-ul dutchdroneawards.com prezintă „ca un detaliu amuzant” faptul că acesta este un cunoscut DJ la Radio 538, post de radio olandez unde, împreună cu Sander Lantinga, are emisiunea „Coen en Sander Show”. Videoclipul câștigător a fost filmat cu o dronă DJI Phantom 4 în timpul vacanței din Sri Lanka, în iulie 2016. „Filmul te conduce într-o călătorie prin țară și arată, într-adevăr, diversitatea peisajelor sale”. Sri Lanka este o țară insulară, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Este înconjurată de Golful Bengal în est, Oceanul Indian în sud și vest și Strâmtoarea Palk în nord-est, care o separă de India. Până în 1972 se numea Ceylon. „Datorită editării profesioniste a materialului filmat, în combinație cu muzica misterioasă, merită cu adevarat titlul Dutch Drone Video of the Year pe 2016”. Imaginile sunt din mai multe regiuni ale țării, printre care: zona Madulkelle, Passikudah bay, zona Dambulla, Sigiriya, Kandy, zona Dickoya. Editarea s-a realizat cu FCPX (Final Cut Pro X) de la Apple, unul dintre cele mai puternice și rapide editoare video, iar fondul muzical este asigurat de „Time Lapse”, melodie a lui Ludovico Einaudi, lansată în ianuarie 2013 și de cântecul „Time”, al lui Hans Florian Zimmer, din 2010. Mulți dintre cei care au vizionat filmul și l-au votat au apreciat „editarea fantastică” dar sunt curioși să afle dacă au fost întâmpinate probleme cu legile din Sri Lanka, privind utilizarea dronelor, și cum de s-a putut filma în anumite zone. De exemplu, în Sigiriya zborul dronelor este absolut interzis (no fly zone pe harta DJI) și, bineînțeles, pot apărea probleme. Imagini aeriene din zone care nu fac parte din Triunghiul Cultural (Cultural Triangle) se pot lua, probabil, fără restricții. Triunghiul Cultural din Sri Lanka este situat în centrul insulei și acoperă o suprafață care cuprinde situri culturale din patrimoniul mondial. În cealaltă categorie, numită Racing, un videoclip înregistrat de la înălțime, cu mare viteză, peste un peisaj tipic olandez de lalele, „a fost încoronat ca cel mai bun film al anului 2016”. A fost realizat de Tim van Vliet, din Amsterdam, și prezintă una dintre cele mai atractive și vizitate zone turistice din Onanda, câmpurile de lalele din Lisse. Autorul, cu vârsta de 36 de ani, este cunoscut ca „Terminator Timmay”, pentru viteza cu care manevrează quadcopter-ul „deasupra câmpurilor colorate”.

În anumite momente apare senzația că drona se va lovi de sol  dar, de fiecare dată Tim o salvează cu atenție. Imaginile, în combinație cu muzica în stil funky, au recomandat videoclipul pentru ocuparea primului loc în concurs. Pe lângă un loc permanent printre faimoșii realizatori de filme cu drona din Olanda, premianții au devenit posesorii câte unui card (voucher) cu suma de 250 €, cadou din partea Droneshop.nl. Banii se pot cheltui la acest magazin on-line de drone, camere video, componente și accesorii pentru drone, cel mai mare magazin de acest gen din țară.

 

Tags