Obiecții la serviciul Google de livrări cu drona (UAV)

March 2019

 

Australia. Procesul de livrare a produselor proaspete cu drone Google „ar putea fi amenințat” de un grup de locuitori nemulțumiți de zgomotul acestora

Dintre încercările prin care vrea să demonstreze utilitatea livrării rapide a produselor alimentare la domiciliu cu ajutorul dronelor aeriene, dar și pentru a urmări reacția populației despre un astfel de serviciu, fac parte și cele mai recente teste realizate de Google în Australia, în cadrul programului Project Wing1). Încă din vara lui 2014, compania americană Alphabet, care deține „gigantul” motor de căutare pe internet Google, a prezentat un sistem propriu de transport aerian al coletelor de mici dimensiuni. Proiectul, numit Wing, urma „să revoluționeze” modul în care oamenii pot primi diferite comenzi, unele dintre ele putând fi chiar produse proaspete, în cel mai scurt timp posibil. „După o comandă printr-o aplicație din telefonul mobil, dispozitivul Wing va duce, lângă locuința solicitantului, cafeaua, mâncarea, medicamentele sau alte articole, în doar câteva minute”. Așa va arăta serviciul de livrare, conform unei scurte prezentări a proiectului. Mai jos sunt redate câteva secvențe preluate dintr-un videoclip care descrie rapiditatea cu care Wing poate livra bunuri după o comandă de pe telefon. Cele mai extinse teste la nivel global, de până acum, s-au efectuat la începutul lunii martie a.c. în suburbia Bonython a orașului Canberra, capitala Australiei.

 

Compania Alphabet a trimis drone pe deasupra caselor din Bonython pentru a livra cafea, medicamente și burrito, un preparat foarte popular în America de Nord și în America de Sud, rudă mai îndepărtată cu renumita shaorma mexicană. Potrivit unui anunț al ABC (Australian Broadcasting Corporation) s-a stabilit ca, în acest loc, termenul pentru primele operațiuni efective de livrare a comenzilor să fie înainte de luna iunie. Același post mai arată că este foarte posibil ca Alphabet să întâmpine unele dificultăți din cauză că locuitorii sunt reticenți față de această idee inedită. Nu sunt de acord ca „dronele să le invadeze comunitatea”. Testele de la Canberra au urmărit, în primul rând, „preocupările comunității legate de zgomotul dronelor din timpul zborului”, după cum arată site-ul cotidianului The Canberra Times, care este publicat de Fairfax Media, parte a companiei media Nine Entertainment Co. Holdings Limited din Australia (canberratimes.com.au). Cu toate că la recentele teste s-a folosit o versiune mai silențioasă a dronei de livrare de pachete, locuitorii din Canberra „sunt îngrijorați de modul cum vor trăi printre drone” (futurism.com). Acum, față de precedentele demonstrații, dronele au emis un zgomot cu o frecvență mult mai scăzută pentru că cercetătorii americani au modificat proiectul elicelor propulsoare. Probabil că din considerente comerciale, „nu a fost permisă fotografierea noului model de elice”, scrie pe site-ul canberratimes.com.au. Ulterior, „interdicția a fost ridicată și s-au permis înregistrări de la 20 de metri distanță de dronă”. James Burgess, directorul executiv al companiei pentru Project Wing, a declarat că publicul a fost invitat să participe la demonstrații. „Încercăm să fim cât mai transparenți și mai deschiși”, a spus Burgess. Din prezentarea făcută pe site-ul abc.net.au se desprind câteva concluzii :

  • compania Alphabet a făcut eforturi pentru ca aparatele de zbor să fie mai silențioase,
  • un grup de locuitori din Canberra susține că majoritatea oamenilor nu dorește acest serviciu,
  • experții de mediu se preocupă să vadă dacă dronele influențeaă viața animalelor sălbatice.

Compania este în așteptarea aprobării pentru a începe un nou program de testări în cinci dintre cele opt suburbii ale districtulul Gungahlin, al cărui nume provine dintr-un cuvânt preluat de la aborigeni. Gungahlin poate fi interpretat în două feluri, fie „casa unui om alb”, fie „un deal mic și stâncos”. Project Wing va avea în acest loc un sediu nou. O altă problemă care trebuie soluționată este legată de cazul în care se pierde comunicația cu drona. Roger Clarke, profesorul de la  Australian National University care s-a ocupat de implementarea mai multor tehnologii avansate, a declarat că există un proces bine stabilit de evaluare. Despre Project Wing consideră că, „este în mod firesc o tehnologie periculoasă” și că „trebuie aplicat principiul precauției”.


1) În revista on-line dronele.ro au apărut primele informații despre proiectul Wing (Project Wing) în ianuarie 2016, vezi, dronele.ro/drone-pentru-livrare-colete-de-la-google/. Articole despre drone Google sau despre proiecte Alphabet pot fi citite prin căutare cu funcția SEARCH din paginile site-ului dronele.ro!

Tags