Nimbus 195 (Racing Drone) – drona indestructibilă

February 2017

O dronă care zboară după ce este călcată de roțile unei mașini, care se ridică din noroi sau din zăpadă

Un grup mic de pasionați ai noilor tehnologii pentru drone au înființat o companie, Aerodyne-RC, care are ca fondatori doi tineri ruși, pe Alexei Orlov (inginer și pilot de drone) și Oleg Odinokikh (responsabil cu vânzările, marketingul și comunicarea). Aceștia au lansat un proiect Indiegogo, numit Nimbus 195, proiect care, spre deosebire de alte campanii crowdfunding (tehnica de multi-finanțare a proiectelor folosind resurse on-line), nu se bazează doar pe realizări video de marketing sau pe promisiuni, ci pe o evoluție proiectată pe un termen mai lung, sigură și realistă, de câteva luni. Indiegogo este un site internațional de crowdfunding înființat în anul 2008 de Danae Ringelmann, Slava Rubin și Eric Schell, cu sediul în San Francisco, California. Este unul dintre primele site-uri „pentru obținerea de fonduri pentru o idee, pentru caritate sau pentru afaceri și companii start-up”. În fiecare lună site-ul este vizitat de peste 15 milioane de persoane. Dacă operațiunile campaniei vor avea succes, dronele Nimbus 195 vor apare pe piață în martie 2017, a dat asigurări Alexei Orlov. Până atunci vor avea loc primele zboruri, zboruri de verificare, teste de impact etc. În acest moment specialiștii companiei Aerodyne-RC au realizat un prototip de dronă din fibră de carbon, o dronă puternică, rezistentă, durabilă și ușoară. „Campania se orientează spre o aplicare specială a tehnologiei fibrei de carbon în industria dronelor de curse”. Site-ul www.helicomicro.com precizează, „Proiectanții susțin că Nimbus 195, o dronă cu aspect de balon, cu o formă sferică, poate fi folosită în condiții dure, poate zbura prin ninsoare, se ridică din zăpadă, poate fi expusă la umiditate, condens și temperaturi scăzute”. Este evaluată că se încadrează în clasa de protecție IP54 (din IP Code, International Protection Marking, standard IEC 60529, în Europa EN 60529, sau Ingress Protection Marking, care clasifică și evaluează gradul de protecție asigurat, de exemplu prin membrane mecanice sau carcase electrice, împotriva pătrunderii prafului sau apei în unele părți ale unui corp sau dispozitiv), ceea ce înseamnă că poate funcționa „în condiții de praf sau printre stropi de ploaie, atâta timp cât apa nu rămâne pe obiectivul camerei”.

Drona Nimbus 195 este construită printr-o tehnologie specială, este un ansamblu de componente din fibră de carbon care formează un corp monococă de formă sferică, în care sunt dispuse și protejate („ascunse”) părțile electronice. Datorită structurii fără suduri, se ajunge la o greutate redusă și o rezistență mărită. Grosimea pereților nu este aceeași pe toată suprafața, ea variază în funcție de nivelul de stres și de distribuția tensiunilor în fiecare zonă a corpului dronei. Pentru aprecierea nivelului de stres se ține cont de poziția aparatului la impactul cu un obstacol dur, grosimea peretului protector putând varia între unu și patru milimetri.

Pentru a o face mai rezistentă, fibrele de carbon sunt dirijate de-a lungul celor patru brațe, pe care sunt situate elicele propulsoare (este un quadcopter). Pe site-ul www.indiegogo.com se susține, „Este cea mai eficientă utilizare a proprietăților fibrei de carbon. În plus, design-ul ingenios oferă dronei Nimbus 195 forma aerodinamică”. Camera încorporată asigură, prin reglarea gradelor de înclinare, preluarea și redarea imaginilor din toate unghiurile. Nimbus 195 utilizează cea mai recentă versiune de software, instalat pe un controler de zbor F4 super rapid. „Această combinație permite viraje strânse, scheme de zbor dificile și o viteză de neegalat”, se arată pe site-ul thegadgetflow.com. În rezumat, plasarea tuturor componentelor electronice, ale camerei și bateriei în corpul închis, robust și protejat de intemperiile din mediul înconjurător, asigură mai multe avantaje semnificative, cum ar fi :

  • rezistența și anduranța la un nivel ridicat, cu protecție mare la accidente și coliziuni,
  • greutatea redusă datorată materialului pentru structură (fibra de carbon),
  • optimizarea grosimii fibrei de carbon pentru a optimiza raportul rezistență-greutate,
  • protecția la infiltrările stropilor de apă în interiorul corpului (evaluare de protecție IP54),
  • aerodinamica excelentă cu o rezistență omnidirecțională a aerului minimă,
  • viteza mare și manevrabilitatea simplă și optimă.

Compania Aerodyne-RC are în obiectiv să treacă la fabricarea de Nimbus 195 Racing Drone, având ca punct de pornire prototipul deja realizat și bazându-se pe faptul că performanțele și caracteristicile specificate au fost îndeplinite și demonstrate. După interesul arătat până acum, „este foarte probabil ca proiectul să aibă succes, cu relativ puțină întârziere, deoarece totul pare sub control”, se scria pe site-ul helicomicro.com. Relativ la preț, versiunea DIY va porni de la 150 $ și va ajunge la 190 $, un aparat funcțional dar fără controler va costa 490 $, iar un pachet complet, incluzând controler-ul F4, va avea prețul de 750 $. Livrările sunt programate pentru luna martie 2017. Campania Indiegogo nu s-a încheiat încă. Vom reveni când vor apare noutăți !

Tags