Nerespectarea legislației UAV poate aduce 5 ani închisoare în Marea Britanie

April 2016

Conform BBC, în Marea Britanie au fost raportate în ultimul an foarte multe incidente în care au fost implicate avioane de pasageri și drone mici care zburau în apropierea aeroporturilor. Ultimul incident de acest gen a fost raportat în a doua săptămână din aprilie 2016, când un Airbus A320 a lovit un multicopter de dimensiuni mici, la aterizarea pe aeroportul Heathrow. Avionul de pasageri decolase de la Geneva și avea 132 de pasageri la bord. Nu s-a anunțat nici o defecțiune majoră la nivelul caroseriei avionului și nici vreun accident al pasagerilor de la bord, dar incidentul readuce în actualitate teme precum legislația care guvernează domeniul dronelor dar și responsabilitatea piloților de drone atunci când operează aproape de aeroporturi sau zone aglomerate.

Legislația Marii Britanii prevede amenzi și chiar pedepse cu închisoarea până la 5 ani pentru operatorii găsiți vinovați de nerespectarea regulilor de zbor al dronelor.

Conform BBC, operatorii de drone trebuie să respecte următoarele reguli minime:

  • drona trebuie să fie în raza vizuală a operatorului pe tot parcursul zborului
  • drona trebuie să zboare la o altitudine de max 122 m față de sol
  • nu se pot executa zboruri deasupra zonelor aglomerate

În plus, operatorii care desfășoară activități comerciale cu dronele lor pe teritoriul Angliei, de exemplu pentru fotografie aeriană, trebuie să obțină autorizație de zbor din partea Autorității Civile Aeriene din Marea Britanie. Pentru obținerea autorizației ei trebuie să urmeze un curs de pregătire și să demonstreze abilitățile de control în zbor, al dronei.

 

Tags