Marea Britanie va introduce standarde noi pentru drone

March 2018

Graficul elaborării unor noi norme pentru drone s-a stabilit la un eveniment organizat la Camera Lorzilor

În ultimul timp, dronele au devenit instrumente importante pentru multe activități. Din momentul când au fost proiectate și realizate pentru prima oară, în scopuri militare, evoluția acestora poate fi comparată cu a internetului sau a GPS-ului. Acum pot fi folosite în diverse aplicații comerciale sau civile, iar saltul pe piața de consum este spectaculos. „S-a creat o oportunitate prea mare pentru a fi ignorată” dar, dezvoltarea industriei dronelor „a devansat apariția reglementărilor sau sistemelor care trebuie să guverneze utilizarea acestora”, se arată pe site-ul goldmansachs.com. În Statele Unite, se așteaptă ca FAA (Federal Aviation Administration) să simplifice regulile și „să reducă restricțiile care împiedică dronele comerciale să-și demonstreze întregul potențial”. Este nevoie de reguli clare în toate țările unde există preocupare pentru industria dronelor. În acest scop, și NASA (National Aeronautics and Space Administration), agenția independentă responsabilă cu programul spațial al Statelor Unite și cu cercetarea aerospațială civilă și militară pe termen lung, depune mari eforturi financiare, și nu numai, pentru dezvoltarea unui sistem de gestionare a spațiului aerian, capabil să ofere siguranță zborului, atât celui cu echipaj uman cât și celui fără pilot. În urmă cu doi ani, pe baza datelor disponibile la acel moment privind dronele aeriene, se prognoza că această industrie va atrage 100 de miliarde de USD până în 2020. Estimarea era repartizată astfel :

  • sectorul militar, unde sunt tot mai des utilizate ca o alternativă la aeronavele cu echipaj uman, 70 de miliarde, ceea ce reprezintă 70%. Pe măsură ce tehnologia continuă să se perfecționeze, apărarea rămâne cea mai mare piață pentru viitorul previzibil.
  • piața consumatorilor, este prima care s-a dezvoltat după sectorul militar, 17 miliarde (17%). În ultimul timp cererea a luat avânt, dronele pentru agrement au devenit familiare și piața este în continuă extindere.
  • sectorul comercial/civil, aici va avea loc cea mai spectaculoasă creștere, datorită interesului din partea companiilor și guvernelor, care vor cheltui 13 miliarde (13%).

Informațiile au fost prezentate într-o analiză Goldman Sachs Research. Dacă se ține cont de evoluția ulterioară raportului și de toate tipurile de drone (terestre, acvatice, subacvatice, spațiale) cifrele trebuie revăzute și vor avea, cu siguranță, o altă valoare. Dimensiunea afacerii poate fi reevaluată și din cauză că domeniile în care dronele sunt utile s-au diversificat. Se furnizează deja informații despre climă, sunt supravegheate frontierele, este urmărită evoluția uraganelor, este inspectată infrastructura, sunt monitorizate culturile agricole etc. Pe site-ul goldmansachs.com sunt prezentate câteva imagini despre cum pot fi folosite dronele aeriene. Impactul pe care îl pot avea dronele, în cât mai multe domenii de activitate, este influențat direct de evoluția reglementărilor. În prezent, aproape toate țările au elaborat mai multe norme generale, sau sunt în curs de revizuire a acestora. Pentru dronele cu greutate mai mică de 25 kg, cele mai importante reguli sunt: altitudinea de zbor nu poate depăși 400 ft (aproximativ 120 m), distanța la care ajunge este limitată la linia de vizualizare a operatorului de la sol, care trebuie să aibă certificare COA (Certificate of Authorization), și nu este permis zborul deasupra oamenilor. În ultimele zile ale lunii februarie a.c. Camera Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit, instanța judiciară supremă din Marea Britanie, a găzduit un eveniment despre normele pentru drone, organizat de Drone Major Group, în colaborare cu British Standards Institution (BSI Group). S-a stabilit ca în primăvara acestui an proiectul detaliat al standardelor să ajungă la Comitetul BSI, să fie supus unor dezbateri și consultări mai largi, după care să fie adoptat și să intre în vigoare, în Marea Britanie. Drone Major Group Limited este o companie privată, a luat ființă pe 27 septembrie 2017, reunește un grup de companii din industria dronelor sau complementare acesteia, este prima care oferă produse și servicii integrate pentru industria globală a dronelor și are sediul central în Londra. BSI stabilește standarde tehnice și oferă certificare pentru o gamă largă de produse și servicii. Este organismul național de standardizare din Regatul Unit, este non-profit și are sediul la Londra. „La eveniment au participat Sir David Brown, președintele BSI, ministrul Aviației Baroness Sugg și alți politicieni, actori importanți din industria dronelor (producători, utilizatori sau furnizori de produse și servicii), personalități din mediul academic și mass-media” (powerengineeringint.com). Același site mai arată că se așteaptă ca noile măsuri să ducă la consolidarea încrederii publicului în securitate și siguranță pentru o industrie care va fi, ca evoluție, printre „cele mai rapide sectoare din lume”.

Tags