Dezvoltarea sistemelor militare autonome, sau a „roboților ucigași”, este o temă mult controversată
Continuare Studiul despre dezvoltarea dronelor militare autonome în Marea Britanie, realizat de Drone Wars UK și publicat recent, a identificat care sunt tehnologiile care stau la baza evoluției acestora și a urmărit să descopere ce inițiative se derulează în prezent pentru a garanta autonomia. Cu noua tehnologie și cu algoritmi software adecvați, „roboții de luptă autonomi” trebuie să funcționeze fără controlul unui operator uman sau cu intervenții cât mai reduse din partea acestuia. Raportul conține un tabel cu agențiile, universitățile, departamentele unor instituții de învățământ superior și laboratoarele care fac cercetări pentru sisteme autonome sau pentru drone. Acolo unde informațiile sunt publice sunt precizate titlul proiectului, sau proiectelor, și companiile contractante, inclusiv sumele cu care sunt finanțate cercetările. Un alt tabel prezintă sistemele de arme care prezintă caracteristici autonome aflate în prezent în serviciul armatei britanice. Din prima listă fac parte unele dintre cele mai mari instituții de învățământ din țară, Imperial College London, University College London, universitățile Bristol, Cambridge, Cranfield, Edinburgh, Liverpool, Loughborough, Oxford, Sheffield, Southampton, Warwick, dar în unele cercetări adiacente mai sunt implicate și alte instituții. Pentru unitățile din sectorul militar care se ocupă de cercetare este mai simplă adaptarea sistemelor de luptă deja existente la schimbările care au apărut în războiul modern. De exemplu, BAE Systems a construit o familie de drone, printre care prototipul UCAV (unmanned combat aerial vehicle) invizibil numit Taranis, după numele zeului fulgerelor din mitilogia celtică, identificat de romani cu Jupiter. Printre cei mai importanți finanțatori se numără MoD (Ministry of Defence), inclusiv prin DSTL (Defence Science and Technology Laboratory), și compania multinațională BAE Systems, considerată cea mai mare companie europeană din industria apărării. Pentru încadrarea în al doilea tabel au fost alese caracteristicile:
- modelul de dronă și tipul misiunilor de luptă la care pot participa,
- existența funcției „return to home” (întoarcerea la locul de lansare),
- identificarea, selectarea și recunoașterea vizuală a țintei,
- timpul de zbor (sau anduranța zborului) și altele.
Dronele militare folosite ale Forțele Aeriene ale Regatului Unit (RAF, Royal Air Force) sunt produse ale celor mai mari companii din domeniu (MBDA, Lockheed Martin sau General Atomics):
- MBDA, companie din domeniul aerospațial formată în 2001 prin fuziunea unor divizii de la Airbus, Leonardo și BAE Systems, cu sedii în Franța, Regatul Unit, Italia și Germania, prin Brimstone (rachete de atac la sol lansate din aer), AIM-132 ASRAAM (Advanced Short Range Air-Air Missile) și Storm Shadow/SCALP (rachete de atac cu rază lungă de acțiune),
- Lockheed Martin, companie americană specializată în proiectarea și producția de armament, în securitate și tehnologii avansate, cu AGM-114 Hellfire (rachete aer-sol de mare precizie dezvoltate inițial ca rachete anti-tanc),
- General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), despre care revista on-line dronele.ro a mai scris (vezi funcția search pentru GA-ASI sau General Atomics), cu MQ-9 Reaper (drone de atac aerian capabile să efectueze operațiuni de zbor, controlat sau autonom).
Armele de atac din categoria amintită, care sunt în dotarea Forțelor Navale (Royal Navy, Marina Regală) și pot fi lansate de pe vase de luptă sau submarine, sunt:
- Raytheon Phalanx CIWS (Close-in Weapon System),
- MBDA GWS-26 Seawolf (VLSW, Vertically Launched Sea Wolf),
- EUROPAAMS PAAMS (Principal Anti Air Missile System), Sea Viper,
- Raytheon Tomahawk Land Attack Missile (TLAM) Block IV UGM-109E,
- Lockheed Martin Trident D5 sau Trident UGM-133A.
În raportul publicat în această lună (noiembrie 2018) se susține că participarea dronelor autonome letale în lupte poate da naștere la o serie de riscuri grave. Sistemele autonome, chiar și cele dotate cu inteligență artificială (AI), nu pot înlocui judecata omului și nici „alte calități necesare pentru deciziile complexe ce trebuie luate pe un câmp de luptă dinamic”, de exemplu pentru a face distincția între soldați și civili. Pe site-ul dronewars.net mai scrie, „Mulți se întreabă dacă armele care au capacitatea de a lua singure decizii vor putea vreodată să respecte legile războiului și să facă judecăți complexe și subiective, să aibă certitudinea că este necesară folosirea forței și să evite loviturile care pot duce la victime civile”. Dintre dronele LAWS, mai apreciate și mai folosite vor fi, probabil, cele din categoria MALE (medium altitude long endurance). Raportul, impresionant de cuprinzător, concluzionează totuși că, „dronele sunt, probabil, tehnologia militară care se va dezvolta ca prima armă cu adevărat autonomă” (dronewars.net). Controversatele drone letale autonome (LAWS) au fost subiectul unui articol din revista on-line dronele.ro din luna august 2018 (vezi dronele.ro/expertii-ai-nu-vor-construi…).