În Polonia au început operațiuni cu UAS MQ-9 Reaper

June 2018

Se va promova stabilitatea și securitatea în regiune, se va consolida relația SUA cu un aliat NATO important

În ultimele zile ale lunii mai a.c. a apărut informaţia că la baza aeriană Mirosławiec, din nord-vestul Poloniei, au început operațiuni cu drone MQ-9 Reaper1). Aceste aparate de zbor fără pilot fac parte din categoria MALE (medium-altitude long-endurance) și sunt controlate de la sol. Sunt proiectate și construite de compania americană GA-ASI2) (General Atomics Aeronautical Systems Inc.). Este pentru prima oară când UAV MQ-9 Reaper®, al Forțelor Aeriene Americane (USAF, U.S. Air Force), zboară în Polonia. Alte state europene unde operează diferite variante ale acestui model de dronă aeriană multi-misiune sunt, de exemplu, Spania, Franța, Italia. Într-o declaraţie din 29 mai a USAFE (U.S. Air Force in Europe), componenta aeriană a Comandamentului European al Statelor Unite (U.S. European Command), se arată că, „Această misiune are ca scop să promoveze stabilitatea și securitatea în regiune și să consolideze relațiile cu aliații NATO și cu alți parteneri europeni”. Relațiile dintre Statele Unite și Polonia cu privire la securitatea regională și globală sunt continue și stabile. Misiunea începută în luna mai 2018 „a fost în totalitate coordonată cu guvernul Poloniei”. Baza aeriană, situată la 5 km de orașul Mirosławiec (12 Baza Lotnicza), și care are un aeroport funcțional, va fi gazdă pentru o serie de UAS pe care Forțele Aeriene Poloneze intenționează să le achiziționeze. Nu s-a declarat nimic despre numărul de ofițeri transferați la această bază aeriană, despre numărul de aparate care vor fi folosite în operațiuni, dacă sunt dotate cu armament sau sunt echipate exclusiv cu aparatură de culegere de informații, de recunoaștere și supraveghere (ISR, intelligence, surveillance and reconnaissance).


1) Drona MQ-9 Reaper® este mai mare și mai grea decât modelul precedent, MQ-1 Predator®, dar reprezintă un salt important în ceea ce privește performanța și fiabilitatea. Primele aparate au fost proiectate pentru a atinge altitudinea maximă de 50.000 ft (15.240 metri), o anduranță de 27 de ore și o viteză de 240 KTAS (aproximativ 445 km/h). KTAS este abreviere pentru True Airspeed in knots, adică viteza unei aeronave față de cea a aerului în care se deplasează, măsurată în noduri, sau diferența dintre cât de repede zboară aeronava și cât de repede se mișcă aerul din jurul ei). MQ-9 Reaper® are sistem de control al zborului triplu redundant și poate opera controlată de la distanță sau complet autonom. Din specificațiile prezentate pe site-ul companiei producătoare (ga-asi.com) reiese că greutatea dronei este de 3.850 lb (1.746 kg) și suportă o sarcină de 3.000 lb (1.361 kg). Din același site a fost preluat filmul de prezentare a dronei. Inițial, au fost destinate Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (U.S. Air Force) și ale Regatului Unit (Royal Air Force). MQ-9 Reaper® (UAS cunoscut și cu numele de Predator B) primește continuu îmbunătățiri, performanțele aduse fiind influențate și de cerințele utilizatorilor. Este construită modular, poate fi configurată cu ușurință și echipată cu o varietate de sarcini utile pentru a îndeplini cerințele unor misiuni diferite.


2) General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) este un producător și furnizor important de UAS (Unmanned Aerial Systems, sau sisteme RPA – Remotely Piloted Aircraft) pentru aplicații militare și comerciale, printre care se numără Predator® A, Predator B (MQ-9 Reaper®), Eagle Gray, noul Predator C Avenger® și Predator XP. GA-ASI are sediul central în Poway, California și mai multe facilități în zona San Diego și în deșertul Mojave, dar și în apropiere de diverse locații ale clienților, în întreaga lume. Din companie fac parte :

  • Aircraft Systems Group, care se ocupă cu proiectarea și construcția acestor drone, oferă servicii de instruire a piloților și suport pentru operațiunile din teren, și
  • Mission Systems Group, care proiectează, fabrică și integrează sisteme de comunicație, antene și senzori de mare rezoluție, atât pentru UAS cât și pentru aeronave cu echipaj uman.

Tags