Handle, un robot Boston Dynamics extrem de sprinten

March 2017

Boston Dynamics  a prezentat recent noua sa realizare, un robot care poate participa la curse Parkour*

Despre Boston Dynamics s-a mai scris în revista noastră, dronele.ro (vezi www.dronele.ro/mos-craciun-vine-de-la-boston-dynamics/ sau dronele.ro/dronele-de-buzunar-roboti-de-lupta-in-viitor/). Compania, specializată în proiectarea și construirea roboților, a fost cumpărată în decembrie 2013 de Google, Inc. pentru o sumă neprecizată dar, în urmă cu un an, în martie 2016, agenția de știri Bloomberg News arăta că Toyota și Amazon sunt interesate să o achiziționeze. Boston Dynamics a apărut ca un rezultat accidental, și secundar, al unor activități din cadrul MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Cambridge, statul Massachusetts. Boston Dynamics a fost contactată, pentru consiliere, de organizații din întreaga lume. La specialiștii companiei au apelat, printre alții, agenția DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), diferite ramuri ale forțelor militare americane ca US Army, US Navy și US Marine Corps sau Sony Corporation, organizația japoneză multinațională cu sediul central la Tokyo. Boston Dynamics, din Waltham, Massachusetts,  „construiește roboți avansați, cu mobilitate, agilitate, dexteritate și viteză remarcabile”. Proiectele realizate pornesc de la un concept inițial, se realizează prototipuri, apoi se trece la teste pe teren, după care urmează producția, de un volum redus. Compania a revenit în atenție prin prezentarea, la sfârșitul lunii februarie 2017, unei realizări recente, robotul Handle.

Acesta are abilități de mișcare impresionante, ar putea participa la trasee de parkour. Pentru a înțelege abilitățile necesare unui asemenea parcurs vezi nota de la subsol. Robotul Handle are 6.5 ft (aproape 2 m) înălțime, se deplasează cu 9 mph (peste 14 km/h) și poate realiza salturi de până la 4 ft (1,2 m) pe verticală. Dispozitivele de acționare, atât cele electrice cât și cele hidraulice, sunt alimentate de energia electrică a unei baterii. La o singură încărcare a bateriei are o autonomie de 15 mile (25 km). Mobilitatea este dată de cele „numai” zece puncte de articulație, câte are la acest moment, și utilizează multe din principiile de dinamică, echilibru și dexteritate de la alți roboți, bipezi sau patrupezi, realizați deja de Boston Dynamics. Exemple de roboți proiectați de această companie sunt, LS3 (Legged Squad Support Systems), Atlas (robot antropomorfic agil), Cheetah (Fastest Legged Robot), BigDog (cel mai performant robot pentru teren accidentat), RiSE (robot care se cațără pe perete) și alții. O particularitate la Handle este dotarea cu roți pentru contactul picioarelor cu solul, care îi permit să se deplaseze pe suprafețe plane mai rapid și mult mai eficient decât roboții creați anterior de aceeași companie, cei amintiți mai sus. Handle poate coborî treptele unei scări în viteză, poate sări peste obstacole iar de brațe se ajută să treacă peste un teren mai accidentat sau să apuce și să ridice greutăți, de exemplu o ladă în greutate de 100 lbs (45 kg). “Handle prezintă o grație neobișnuită pentru un robot așa de diform”, scrie site-ul money.cnn.com. Saltul vertical de 48 inch (aproape 1,23 m), „este comparabil cu al unor sportivi, cum ar fi câștigătorii concursului slam dunk organizat de NBA”. Cotidianul francez CNews Matin (fost Direct Matin, fost Direct Matin Plus și acesta fost Matin Plus) apreciază că robotul Handle are capabilitățile necesare pentru a participa la curse parkour*.

* Parkour este o disciplină care se bazează pe mișcarile sigure, neîntrerupte, înainte, peste, pe sub, în jurul sau printre unele obstacole, atât naturale cât și artificiale, într-un anume mediu înconjurător complex, de regulă în spațiu urban. S-a inspirat de la pregătirea și antrenamentele trupelor terestre și cuprinde unele apecte din artele marțiale non-combative. Mișcările practicanților implică alergare, sărituri, cățărări și alte tehnici foarte complexe, cu scopul de ajunge de la un punct la altul, fără echipament, în cel mai rapid și mai eficient mod posibil.

Tags