FPT Industrial, nou record mondial cu drona Forvola®

January 2019

S-a depășit vechiul record cu 40 de kg (greutatea ridicată) și timpul cu 26 sec (Guinness World Records)

După alte trei recorduri pe care compania FPT Industrial1) le-a înregistrat pe parcursul lui 2018, la sfârșitul luni noiembrie l-a realizat și pe cel de-al patrulea. Cu ocazia unui eveniment organizat de companie, o întâlnire cu jurnaliști din toată lumea care se pare că va fi reluată periodic, o dronă aeriană (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) Forvola2) a depășit recordul anterior pentru greutatea sarcinii utile pe care o dronă aeriană multirotor o ridică de la sol și pentru timpul cât o poate susține în aer. S-a întâmplat pe 23 noiembrie la FPT Industrial Tech Day de la Torino, Italia, când a fost prezentat publicului și jurnaliștilor cel mai puternic motor 100% pe gaz natural disponibil astăzi pe piață, numit Cursor 13 NG (Natural Gas). O ladă plină cu piese de schimb pentru motoarele produse de FPT Industrial, în greutate totală de 101 kg, a fost menținută timp de peste un minut și trei secunde (mai exact 1’ 3”,53) la o înălțime de aproape un metru și jumătate. Recordul pentru cea mai grea încărcătură pe care o dronă aeriană multirotor a ridicat-o vreodată a fost certificat oficial de Guinness World Records pe 6 decembrie anul trecut. Recordul anterior era deținut de Universitatea din Oslo, Norvegia, din luna ianuarie 2016, când o echipă de ingineri a intrat în cartea recordurilor pentru că a reușit să ridice greutatea de 61 kg și să o mențină în aer timp de 37 de secunde. Atunci, un sistem compus din opt drone hexacopter (cu șase seturi de elice) controlate de la distanță, numit Megakopter, a ridicat o structură metalică din aluminiu pe care era prinsă încărcătura. Secvențele video cu recordul din 2016, prezentate mai jos, sunt dintr-un videoclip publicat pe site-ul youtube.com.

 

La noul record, megadrona Forvola®, UAV cu 16 elice, a depășit timpul cu 26 de secunde și cu 40 de kilograme greutatea. Este prima megadronă din lume, prezentă pe piață, care poate fi personalizată, adică poate fi configurată în funcție de cum va fi folosită sau în funcție de cerințele utilizatorului. Pot fi adaptate dimensiunile și schimbate accesoriile pentru a-i asigura o mare flexibilitate. „Are o putere cuprinsă între 10 și 20 kW, poate transporta greutăți de până la aproximativ 200 kg și poate zbura până la 30 de minute sau mai mult, în funcție de sarcina utilă” (fptindustrial.com și forvola.com). Un alt mare avantaj prezentat pe site-ul companiei, „Drona Forvola este ușor de manevrat și mai ieftină decât un elicopter”. Tehnologia megadronelor va putea fi folosită în viitorul apropiat, de exemplu, la livrarea pieselor de schimb pentru motoare sau a unor dispozitive de întreținere, chiar și în locuri îndepărtate, pentru diferite activități care susțin agricultura de precizie. Mai pot fi utilizate pentru salvare în zone periculoase, pentru manipularea încărcăturilor în sectorul maritim, ca sprijin pentru pompieri sau pentru echipele de protecție civilă la intervenții, pentru a asigura securitatea în apropierea țărmurilor sau pentru ajutor pe șantierele de construcții.


1) FPT Industrial S.P.A. este un brand al CNH Industrial3), cu sediul în Torino, Italia. Se ocupă de dezvoltarea, producția, vânzarea și asigurarea asistenței la motoare pentru diverse aplicații. Lucrează atât pentru întreprinderi care deservesc alte companii cât și pentru clienți direcți și finali. Pe site-ul fptindustrial.com se arată, „FPT Industrial este unul dintre principalii jucători mondiali în motoare, axe și transmisii pentru sectorul industrial, clasându-se printre primii patru producători din lume pe segmentul de motoare Diesel între 2 și 20 litri”. Înainte de realizarea cu Forvola®, FPT Industrial a mai fost înregistrată, în 2018, cu alte trei recorduri mondiale (Guinness World Record)

  • pentru puterea asigurată celei mai rapide bărci cu motor Diesel al producătorului FB Design, barca a atins viteza de 277,5 km/h (în luna martie 2018),
  • pentru alimentarea culegătorului de struguri Braud 9090X, care a recoltat în 8 ore 197,6 tone (echivalentul a aproximativ 200.000 sticle de vin), prin marca sa New Holland Agriculture,
  • pentru viteza atinsă pe apă, o medie de 100,99 km/h, în iunie 2018, când echipa parteneră AllBlack Racing a terminat ruta Cork-Fastnet-Cork în 2 ore, 6 minute și 47 secunde.

2) Forvola® este o megadronă fabricată, în principal, din tuburi de carbon. Este proiectată să fie ușoară, dar suficient de robustă pentru a manipula încărcături grele. Tuburile de carbon cu diametrul de 10 cm sunt fixate între ele prin cleme de aluminiu sau magneziu concepute special. Imaginea de mai jos arată câteva modele de configurații Forvola. Schema este preluată de pe site-ul forvola.com.

3) CNH Industrial N.V. (Naamloze vennootschap) este o companie globală, cu afaceri în mai multe domenii, printre care, proiectarea, producerea și comercializarea utilajelor agricole, echipamentelor de construcții (Case și New Holland), camioane, autobuze, vehicule speciale (Iveco). Deține și un portofoliu larg de aplicații pentru sisteme de propulsie. Este înregistrată în Olanda și are birouri la Londra. CNH Industrial este controlată financiar de compania de investiții Exor, care aparține familiei Agnelli. Compania este listată la Bursa de Valori din New York și pe Borsa Italiana. CNH Industrial are peste 63.000 de angajați în 66 de uzine de producție și 53 de centre de cercetare și dezvoltare. Este prezentă pe toate piețele majore din întreaga lume. Compania operează în 180 de țări. Peste tot în lume, performanțele echipamentelor CNH sunt apreciate.

Tags