Finala Drone Champions League – 2016, la noi în țară

December 2016

Concurs pentru piloți de sUAV organizat în România, la minele de la Salina Turda Durgău, județul Cluj

Cursele cu drone aeriene de agrement (hobby) au început să fie pe cât de stranii pe atât de demne de atenție. Din acest an au devenit o disciplină sportivă cu tot mai mulți adepți și susținători. Potențialul acestor întreceri și preocupările concurenților au prezentat interes și pentru canalul de televiziune Eurosport, care a descris sumar primul eveniment din acest an. Competiția inaugurală, din august 2016, s-a organizat în apropierea orășelului Reutte din Austria, în peisajul pitoresc al ruinelor cetății Schlosskopf, nu departe de castelul Ehrenberg, una dintre cele mai vechi și mai importante construcții fortificate din regiunea Tirol. În perioada 18-20 noiembrie a avut loc finala concursului DLC-2016 (Drone Champions League) în România, în interiorul Salinei Turda Durgău, din zona Durgău-Valea Sărată, municipiul Turda, județul Cluj. Minele de la Salina Turda sunt o importantă destinație turistică pentru regiune și „constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare”. Ideea organizatorilor de a alege incinta unei saline subterane a fost extraordinară și foarte apreciată. Fără a încerca o comparație, din punct de vedere al peisajului și al condițiilor de concurs, ambele locații, pentru cele două etape, au fost spectaculoase și unice, la fel de spectaculoase ca și manevrele dronelor din competiția DCL.

Pe traseele 3D stabilite, prin galerii înguste și prin caverne spațioase, aparatele de zbor au putut atinge viteza de 130 km/h iar „piloții” și-au pus la încercare îndemânarea. În competiție au fost înscrise drone quadcopter (UAV propulsat de patru rotoare) cu o viteză maximă admisă de 140 km/h. Operatorii au purtat ochelari VR (Virtual Reality goggles) care le dădea sentimentul că se află într-o carlingă (cockpit) de pe dronă. Programul a cuprins două etape de antrenament, calificările și evenimentul principal, finala. În timpul antrenamentelor s-au petrecut câteva mici incidente, în urma cărora dronele a trebuit să fie „pescuite” din lacul sărat al minei. La fiecare etapă din întrecerea de abilitate au participat câte patru perechi (operatorul și drona). Competitorii au reprezentat mai multe țări. După cum se vede în fragmentul de film preluat de pe youtube, dronele păreau niște mici farfurii zburătoare luminoase, de culori diferite (albastru, roșu, galben sau verde). Momente din timpul competiției au fost transmise în direct pe featured.de/dronechampions, iar spectatorii au primit informații de la două cunoscute personalități, George Buhnici și Titi Aur. Primul, comentator sportiv de televiziune și un pasionat al automobilelor și al curselor auto, iar al doilea, renumitul pilot de curse, câștigător în 49 de raliuri și de 8 ori campion al României, care în prezent deține propria școală de conducere defensivă și pilotaj ATA (Academia Titi Aur).

Câștigător al finalei DCL din România a fost Mac Poshwald din Polonia. Acesta a declarat, după festivitatea de premiere, că întrecerea a fost echilibrată și că oricare dintre finaliști merita premiul.

Tags