Drona Helper, un sprijin important pentru salvamari

July 2016

Un grup de patru specialiști francezi a proiectat și realizat o dronă destinată operațiunilor de salvare a înotătorilor aflați în primejdie. A fost numită Helper (nu se putea un nume mai potrivit) și susține acțiunile salvamarilor care trebuie să ajungă la persoanele surprinse de valuri și a căror viață este pusă în pericol. Helper (sau Helper-drone) poate ajunge la locul incidentului într-un timp mai scurt, de la observarea incidentului, decât un elicopter, un ski-jet sau o barcă de salvare motorizată. La o demonstrație de testare, efectuată recent în Franța, drona a ajuns cu 10 secunde înaintea unui ski-jet, interval de timp care înseamnă mult pentru astfel de situații. Cel mai recent test a avut loc în această vară, pe 8 iulie, pe plaja de la Biscarrosse, unde drona Helper a ajuns deasupra unui înotător care simula înecul, în 30 de secunde, față de 50 de secunde cât i-a luat unui ski-jet rapid. Biscarrosse, o mică localitate din sud-vestul Franței, în departamentul Landes (regiunea Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes), pe litoralul Golfului Biscaya, Oceanul Atlantic, este considerată capitala hidroavioanelor și este o stațiune renumită, în special prin particularitățile pentru practicat surfing. Drona a fost lansată de la un centru de salvamari și a eliberat o vestă de salvare în apropierea persoanei din apă care apoi a așteptat, în siguranță, ambarcațiunea salvatorului. La contactul cu apa, instantaneu, vesta sau colacul de salvare se umflă automat. Helper va deveni un accesoriu în înzestrarea echipelor de salvare și va fi folosită pe plajele de la mare. Informațiile de orientare și navigare, de la GPS, busolă sau altimetru, ajută la identificarea exactă a locului unde se află persoana în dificultate. Prin furnizarea de imagini video de calitate (full HD și ultra HD) se obține o recunoaștere vizuală excelentă, o identificare simplă a victimei, a zonei din jurul acesteia, și o analiză rapidă a situației. Cu o greutate de 3,9 kg, drona Helper se deplasează cu o viteză de până la 55 km/oră (34 mph), urcă la o altitudine de 10 m și are posibilitatea să acopere o distanță de până la 2 km. Poate zbura chiar și la viteze ale vântului de până la 50 km/oră (31 mph), ceea ce-i conferă o stabilitate remarcabilă.

Având certificare S1, S2, S3 (grade sau niveluri de risc sau de securitate), este dotată cu o parașută, deci, în cazul unei defecțiuni, coboară lent, fără a deveni un pericol, și este ușor de recuperat. Precizia de pilotare și poziționare permite intervenții rapide și controlate. Bateria, cu o capacitate care asigură un zbor între 15 până la 25 de minute, face ca Helper să susțină și să urmărească tot parcursul intervenției. Avantajul pe care îl obțin salvamarii se transformă într-un ajutor vital pentru persoanele aflate în pericol de înec. Drona Helper a obținut certificare DGAC (Direction Générale de l’Aviation Civile), din cadrul Ministerului Mediului, Energiei și Mării (Ministère de l’Environnement, de l’Énergie et de la Mer). În componența DGAC intră toate departamentele de stat responsabile cu reglementarea și supraveghea siguranței și a transportului aerian și a activităților aviației civile în general. Pe site-ul helper-drone.com se precizează că „există și alte funcții, care vor fi divulgate și arătate după ce se obțin, pe deplin, brevetele”. Cei patru autori ai dronei Helper își fac singuri câte o descriere succintă dar relevantă. Iată ce declară fiecare:

Gérald Dumartin „Am fost întotdeauna pasionat de aviație… și acum sunt pompier. Am pus pasiunea mea în proiecte inovatoare pentru a ajuta pe alții”.

Fabien Farge Sunt un medic de urgență în cadrul SAMU 40 din Biscarrosse (SAMU – Service d’Aide Médicale Urgente – Serviciul medical de urgență din Franța și Luxemburg) și, de asemenea, pe platforme petroliere. Sunt mereu interesat de găsirea unor noi sisteme și tehnologii prin care să se ajungă mai rapid la potențiale victime”.

David Gavend – „Sunt pasionat de noile tehnologii. În prezent, dezvolt și realizez software pentru o varietate de profesii sau de activități diferite”.

Anthony Gavend – „Am condus proiecte în mai multe domenii: IoT, E-stock, E-health. Imi place să lucrez la diferite proiecte noi, la care să-mi aduc aportul prin expertiza mea”.

Toți cei patru au activități de bază, sau pasiuni, adiacente cu scopul pentru care s-a realizat Helper. Despre dronă și despre cei care au realizat-o au apărut informații, sau filme de la demonstrația din 8 iulie 2016, în media din toată lumea.

Tags