Campania „If you fly… we can’t”

August 2016

Piața dronelor „hobby” este, în ultima perioadă, într-o expansiune de amploare, dar previzibilă. În Statele Unite, FAA (Federal Aircraft Administration) a prognozat vânzări de peste un milion de vehicule aeriene fără pilot, pe perioda vacanței de vară, conform unei declarații a lui Rich Swayze, administrator asistent în cadrul agenției. Creșterea în popularitate a dronelor a determinat FAA să pună în aplicare, să impună, mai multe restricții de zbor. Pentru evitarea unor situații conflictuale, FAA a dezvoltat o aplicație (B4UFLY – before you fly), disponibilă pentru download gratuit, în App Store pentru iOS și Google Play pentru Android. B4UFLY (înainte de a zbura) ajută operatorii de UAV să se informeze dacă există condiții speciale de exploatare sau restricții în vigoare, în locul unde aceștia vor să facă zboruri. Cu toate acestea, drone de agrement, folosite în special pentru a fotografia sau a înregistra imagini video, au influențat activitățile de combatere pe calea aerului a incendiilor forestiere, în statul California. Eforturile recente de stingere a focului din unele zone împădurite, au fost afectate, în mod repetat, prin întreruperea unor zboruri, destinate să arunce apă și substanțe din cisterne. Zborul unor drone recreaționale s-a intersectat cu traseul aeronavelor ocupate cu stingerea focului sau restrângerea suprafețelor de pădure cuprinse de flăcări. În vara anului trecut, iulie 2015, Cal Fire (California Fire) a raportat că unul dintre numeroasele incidente, în care drone hobby au provocat întreruperi în acțiunile de stopare a unor incendii majore, a avut loc la North Fire, lângă autostrada 15 (U.S. Highway 15), în comitatul San Bernardino (parcul național San Bernardino National Forest). Focul a distrus 4.250 de acri (1.720 hectare) de teren, 7 case, 16 anexe și 44 de vehicule. Posesorii sau conducătorii auto au părăsit mașinile și au fugit, din cauză că aeronavele nu au putut opera în zonă. Mai multe sisteme de aeronave fără pilot (UAS) au fost reperate, iar avioanele și elicopterele de luptă contra incendiilor au fost forțate să aterizeze, pentru a evita o eventuală coliziune. Iată câteva exemple, din vara lui 2015, când au fost stopate mai multe operațiuni ale pompierilor:

  • La primul incendiu major din California de Sud (San Bernardino Mountains), zborul a fost întrerupt chiar în prima zi, din cauza unei drone. În asemenea circumstanțe, piloții au fost obligați să risipească 20.000 de galoane (peste 75.700 litri) de agent de întârziere a arderii, valorând aproximativ 15.000 dolari, a declarat John Miller, purtător de cuvânt al U.S. Forest Service (United States Forest Service – agenție a Departamentului Agriculturii, care administrează cele 154 de păduri naționale și 20 de pajiști naționale, care însumate au 193 de milioane de acri (peste 780.000 km2). Alte trei aeronave, împreună cu două cisterne (tancuri aeriene), au fost nevoite să rămână la sol, lângă flancul estic al incendiului. La conferința de presă Miller declara, „este mai important, decât să fie uciși oamenii în zbor”,
  • O altă dronă a intrat în zonă chiar în ziua conferinței de presă din ziua următoare,
  • Pompierii din departamentul Sterling (SFD – Sterling Fire Department) au întâlnit două drone, dintre care una zbura în mod legal (s-a declarat oficial), dar a doua, care zbura deasupra focului, a pătruns neautorizat în zona restricționată,
  • În timpul unui incendiu, care a cuprins 54 de acri în zona Yucaipa Ridge, stingerea focului, din aer, a trebuit să fie oprită atunci când o dronă privată a fost reperată în apropiere, au declarat autoritățile.

Cal Fire a pornit o campanie de descurajare a operatorilor de drone care zboară în apropierea unei acțiuni de stingere a incendiilor, „If yoy fly… we can’t”. Cal Fire (California Department of Forestry and Fire Protection) se ocupă de protecția împotriva incendiilor din peste 31 de milioane de acri de teritorii, proprietăți private din California, și asigură diferite servicii de urgență, prin intermediul unor contracte, cu administrațiile locale. Pompierii departamentului sunt solicitați, în medie, la peste 5.600 de incendii în fiecare an, care ard mai mult de 172.000 de acri anual (aproape 70.000 ha). Cal Fire publică periodic o hartă cu locațiile incendiilor majore din California. Locațiile sunt aproximate iar unele dintre zonele de pe hartă nu se află în jurisdicția Cal Fire, ci se află sub comanda și în atenția unor unități de pompieri locale sau federale. Anunțurile campaniei au ca scop siguranța piloților, a pompierilor, a locuitorilor și a proprietăților. „O coliziune cu o dronă de agrement poate provoca pagube, răniri, accidente grave sau chiar moartea. Noi avem nevoie de ajutorul tau! Nu face munca noastră mai periculoasă decât este!”, este îndemnul piloților de luptă împotriva incendiilor, într-unul dintre clipurile făcute public prin intermediul YouTube. În luna iulie 2016, ofițerii de la Cal Fire desemnați să aplice legea au arestat un bărbat care a influențat operațiunile. Acesta a pilotat o dronă deasupra flăcărilor, forțând astfel oprirea aeronavelor de la zbor, pentru evitarea riscului de coliziune. Persoana a fost acuzată și reținută, pe 15 iulie, conform Penal Code Section 148.2. (interferare cu operațiuni de stingere a incendiilor) și apoi dusă la închisoarea din Auburn. „Atunci când o dronă-hobby zboară lângă traseul aeronavelor noastre, nu avem de ales, trebuie să retragem tancurile aeriene și elicopterele până când drona iese din zona incendiului”, a declarat Dave Teter, director adjunct pentru protecția împotriva incendiilor în cadrul agenției. Anul acesta sezonul incendiilor este deosebit de grav, din cauza temperaturilor ridicate și a vegetației uscate. În California au fost 5 ani consecutivi de secetă. Pe teritoriul SUA sunt 19 incendii scăpate de sub control dintre care 4 afectează statul California.

John Tripp, unul dintre responsabilii pompierilor din Los Angeles a remarcat, „Într-o zonă care nu se mai confruntase de 60 de ani cu un incendiu, pe colinele din Los Angeles, focul s-a răspândit cu repeziciune”. Cal Fire cere imperativ publicului să nu zboare drone în apropierea incendiilor forestiere. „Pentru operatorii de UAV, este destul de simplu: Interzis dronelor de agrement deasupra unor regiuni în flăcări!”. George Morris III, șeful unei unități (Nevada-Yuba-Placer), a declarat, după incendiile din luna iunie, a.c., „În fiecare minut în care aeronavele noastre nu au putut zbura, din cauza unei drone, focul s-a amplificat și a produs mai multe daune”.

Tags