Autovehicul fără șofer, utilitar pentru aeroporturi

June 2015

Autovehiculul dezvoltat în  Coreea, de către 2 companii, poate fi utilizat în interiorul aeroporturilor pentru a goni stolurile de păsări care împiedică traficul aerian.

UGV utilitar pentru aeroport (Credit: KBS)

Autovehiculul cu 6 roți este controlat de un operator de la distanță și are dimensiunile unui vehicul normal, cântărind 1,2 tone. El are un randament cu 20% mai ridicat decât orice altă metodă de gonire a păsărilor de pe aeroport. Vehiculul are un sistem de emisie audio la volum mare (100dB) a unui sunet similar cu cel emis de prădători ai păsărilor. Camerele video integrate pot identifica o pasăre de la 200m distanță față de ea, iar noaptea utilizează un laser de culoare verde pentru a speria păsările. ugv-birds-1_11539

Accidente între păsări şi avioane au loc oriunde în lume. În 2011, peste 14 000 de coliziuni cu păsările au fost raportate de către U.S. Air Force şi aviaţia civilă americană. Unele rapoarte estimează că mai mult de 250 de persoane au murit în lume ca urmare a coliziunii dintre avioane şi păsări, din 1988 şi până în prezent, iar defecţiunile produse avioanelor în această perioadă se cifrează la multe sute de milioane de dolari.

Proiectul de dezvoltare a acestui vehicul a fost pornit în anul 2011 de către Korean Atomic Energy Group și LIG Nex1 (o divizie a LG).

Tags