ARIA – platformă open-source pentru logistica rețelelor de transport cu roboți autonomi zburători

September 2015

ARIA – Autonomous Roadless Intelligent Array – este numele unui proiect software open-source inițiat de Yasser Bahjatt și Arturo Pelayo.

Cei doi fondatori s-au desprins dintr-un alt proiect avangardist numit Matternet – un concept care propune crearea de rețele de transport pe baza vehiculelor electrice ariene autonome, al căror potențial ar transforma radical livrarea de bunuri, cam în același mod în care telefonia mobilă a transformat comunicația între oameni în toată lumea. Astfel s-ar crește accesul la medicamente, s-ar reduce sărăcia și s-ar putea deschide accesul în piețe noi.

ARIA se vrea a fi o platformă software și hardware open-source, cqare să integreze funcții de management al rețelei de transport aerian autonom.”ARIA nu va construi propriile drone, ci mai degrabă va oferi hardware as a service” după cum declară Arturo Pelayo. Echipa de proiect dorește ca ARIA să nu se limiteze doar la drone, ci să poată integra protocoale de comunicație și control cu orice platformă robotică autonomă.mattern-496x300

Rețeaua de transport autonom va fi formată din terminale de colectare a pachetelor ce urmează a fi transportate de către vehiculele autonome aeriene, instalate în zonele geografice în care nu există drumuri practicabile tot timpul anului. Terminalele de conectare vor servi și ca drone-porturi, în care dronele care aterizează vor fi andocate automat și vor fi conectate la energie electrică pentru a-și reîncărca acumulatorii.

matternetÎn cadrul Matternet, spre deosebire de ARIA, a fost dezvoltat un vehicul aerian electric ce poate opera autonom și care a fost deja testat în Africa și Europa în diverse situații și condiții atmosferice.

Fondatorii Matternet și ARIA sunt absolvenții Universității Singularity – o școală diferită de sistemul tradițional de educație, care îi încurajază pe studenții săi să folosească tehnologia în scopul rezolvării marilor probleme ale umanității.

 

Tags