Agricultură de precizie cu drona elicopter Alpha 800

February 2019

 

Cu pilot automat personalizat, Alpha 800 integrează o serie de senzori de mare eficiență și precizie

Unul dintre domeniile pentru care este recomandată drona elicopter Alpha 800 (V3) de către foarte mulți utilizatori și de compania producătoare (Alpha Unmanned Systems SL, AUS) este agricultura. Pentru ca producția agricolă să nu aibă pierderi, monitorizarea culturilor trebuie făcută cu multă precizie și permanent. „Pentru a face față cererii mondiale de alimente, cerere care este în continuă creștere, sunt necesare cele mai mari producții care pot fi realizate”. Compania AUS propune un set special de dotări (professional kit) pentru drona Alpha 800, care permite agricultorilor să obțină rapid date precise, pentru analiza corectă a evoluției plantelor și pentru stabilirea măsurilor care trebuie luate imediat. Sunt informațiile de care au nevoie fermierii pentru a controla întregul ciclu de dezvoltare a culturilor, pentru a se încadra în noul concept, „agricultura de precizie”. Greutatea admisibilă a sarcinii utile (3 kg) a platformei Alpha 800 (V3) permite integrarea mai multor senzori și a camerelor spectrale, care fac posibilă analiza următorilor indicatori:

  • indicele de vegetație NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), este o reprezentare grafică a diferenței dintre razele infraroșii reflectate și lumina absorbită de vegetație. Dacă, de exemplu, NDVI este aproape de zero înseamnă că nu există frunze verzi, ar putea fi o zonă urbană.
  • indicele de apă NDWI (Normalized Difference Water Index), este o scală temporală folosită pentru monitorizarea conținutului de apă din frunze.
  • indicele de stres SWIR-WSI (Short-Wave Infrared-Water Stress Indices), în spectru infraroșu, este folosit, în mod obișnuit, pentru monitorizarea drenajului solului și pentru studiul vegetației în diferite etape de creștere a plantelor.
  • indicele de vegetație a solului (SAVI), este un indicator creat pentru îmbunătățirea NDVI și ajută prin minimizarea influenței luminozității solului.
  • indicele de vegetație optimizat EVI (Enhanced Vegetation Index), este un indicator care se completează reciproc cu indicele NDVI. Folosește la detectarea modificărilor de vegetație și a parametrilor biofizici ai coroanei plantelor.

Enumerarea acestor indicatori, împreună cu scurta lor descriere, arată complexitatea rezultatelor obținute cu ajutorul echipamentelor care compun sarcina utilă a dronei elicopter Alpha 800. Datele furnizate de senzori sunt folosite pentru realizarea unor operațiuni complexe, cum ar fi:

  • Analiza solului și a terenului; precizia hărților 3D este utilă pentru analiza premergătoare a solului, la planificarea modelului de plantare a semințelor. În etapele ulterioare plantării, analiza oferă date pentru programarea irigațiilor, pentru determinarea nivelului de azot etc.
  • Monitorizarea culturilor; informațiile culese la intervale de timp stabilite sunt folosite la urmărirea în detaliu a evoluției plantelor, la observarea eventualelor ineficiențe, „permițând o mai bună gestionare a culturilor”.
  • Irigarea; cu senzorii multispectrali sau senzorii termici se pot identifica zonele terenului care nu au umiditatea necesară și unde este nevoie de intervenție. Odată cu creșterea plantelor, se poate calcula, de exemplu, indicele de vegetație, pe baza căruia se determină sănătatea culturilor, densitatea relativă și cantitatea de energie sau căldura pe care o produce plantația.
  • Evaluarea sănătății; cu dipozitivele din dotarea dronei Alpha 800 sunt scanate culturile și se observă nivelul de emisie al fiecărei plante. „Pe baza informațiilor, se obțin imaginile multispectrale care arată modificările din fiecare plantă, indică starea ei de sănătate”. Se urmărește, bineînțeles, evoluția plantelor după aplicarea tratamentului, pentru a vedea eficiența acestuia. „O intervenție rapidă poate salva o livadă întreagă”.

 

Drona elicopter Alpha 800 (V3) este echipată cu un pilot automat NDVI, produs tot în Spania, de UAV Navigation din San Sebastián de los Reyes, companie certificată ISO-9001 în proiectarea și asambalera dispozitivelor electronice pentru vehiculele aeriene cu echipaj și cele fără pilot (drone aeriene). După cum îl prezintă compania producătoare, VECTOR este cel mai avansat pilot automat (autopilot) pentru platformele UAV (uavnavigation.com). „Pilotul automat este personalizat pentru drona ALPHA 800”, este integrat cu senzori de înaltă eficiență, cu antena GPS de mare precizie, cu senzorul de proximitate etc. Caracteristicile dronei Alpha 800 (V3) o fac utilă nu numai pentru agricultura de precizie. Alte domenii unde mai este folosită cu succes au fost prezentate în alt articol (vezi, dronele.ro/imagini-precise-cu… alpha-800/).

Tags