Agenția ESA va folosi dotările BCN – Drone Center

December 2016

Barcelona Drone Center (BCN), un nou loc de testare a dronelor pentru European Space Agency (ESA)

La jumătatea lunii decembrie 2016, doamna Neus Munté, ministru în Guvernul Cataloniei, domnul Jordi Puigneró i Ferrer, Secretar al departamentului Tecnologies de la Informació i de la Comunicació și responsabil în același guvern cu monitorizarea aplicării strategiei ITC (Information & Communication Technology), domnul Bruno Naulais, co-fondator și director al European Space Incubators Network din cadrul ESA (European Space Agency), domnul Jordi Santacana, pilot, instructor de zbor și om de afeceri în domeniul aeronautic, fondator și director al BCN (Barcelona) Drone Center, împreună cu alte personalități locale, au participat la ceremonia unde s-a anunțat acordul pentru intrarea acestui centru de testare a dronelor pe lista agenției europene.

Agenția Spațială Europeană (ESA) este o organizație interguvernamentală creată în 1980, în scopul „asigurării și dezvoltării cooperării, exclusiv pașnice, între statele europene, în domeniile cercetării și tehnologiei spațiale”, cu sediul la Paris. Obiectivul acordului constă în facilitarea utilizării BCN Drone Center pentru preocupările legate de drone ale ESA-BIC și în garantarea tuturor condițiilor tehnice și de siguranță necesare activităților start-up. „Această inițiativă va contribui la crearea unei punți care să reducă decalajul dintre idei și inițiativele reale”, scrie pe pagina revistei on-line sUAS News (suasnews.com), dedicată acestui eveniment. ESA-BIC (Business Incubation Centres), creată la inițiativa TTPO (Technology Transfer Programme Office), „este locul unde antreprenorii se pot inspira pentru transformarea ideilor de afaceri în companii start-up și unde se regăsește expertiza tehnică și suportul pentru dezvoltarea afacerilor”. Până în acest moment ESA-BIC are 16 centre, în mai multe state europene. Locațiile acestora sunt: Noordwijk (Olanda – deschis în 2004), Darmstadt (Germania – 2007), Lazio (Italia – 2005), Bavaria (Germania – 2009), Harwell (Marea Britanie – 2011), Wallonie Redu și Flanders (Belgia – ambele fondate în 2012), Sud France (centre în 3 regiuni din sudul Franței – toate în 2013), Barcelona (Catalonia, Spania – 2014), Portugal (2014), Madrid Region (Spania – 2015), Sweden (2015), iar ultimele patru inaugurate în acest an (2016), Prague (Republica Cehă), Austria, Ireland, Switzerland (Confederația Elvețiană). TTPO (Biroul Programului de Transfer Tehnologic), după cum arată chiar titulatura, are rolul de a sprijini utilizarea tehnologiei spațiale și know-how-ul în produse, servicii sau aplicații non-spațiale și „de a identifica noi oportunutăți de afaceri”. Are sediul în localitatea Noordwijk din provincia Olanda de Sud, Țările de Jos. Un număr de peste 400 de companii au primit sprijin, până în prezent, din partea ESA-BIC. Contribuția la dezvoltarea unei afaceri și la crearea de noi locuri de muncă se materializează prin susținerea a peste 100 de companii în fiecare an, indiferent dacă sunt start-up (companii de regulă nou-create sau aflate în faza de dezvoltare) sau spin-off (entități formate prin desprinderea dintr-o companie mare). ESA-BIC a ales Barcelona Drone Center pentru că „este locul perfect din sudul Europei pentru dezvoltarea tehnologiei UAV”, se arată pe pagina uav-test-site prezentată pe barcelonadronecenter.com. BCN Drone Center este deschis tuturor companiilor, universităților și persoanelor fizice interesate. Are un număr important de facilități, dotări și avantaje:

  • sediul, într-o clădire bioclimatică ridicată recent, o bioconstrucție nouă,
  • hangare, birouri, laboraratoare și săli de conferință,
  • centru de control și simulator pentru misiunile dronelor,
  • este înconjurat de un spațiu aerian prietenos și sigur pentru UAV,
  • toate într-un decor retras, liniștit și frumos „pe timp de zi și de noapte”.

BCN Drone Center înseamnă, instruirea despre și pentru diferite modele de UAV, spațiile de testare a dronelor și serviciile de consultanță. „Profesioniști din industrie, din administrație, din mediul academic și amatori, din peste 60 de țări, au vizitat deja workshop-urile noastre”. Suprafața este de aproximativ 25 km2 (2.500 ha), pe care sunt situate un aerodrom, hangare, centrul de control de la sol, laboratorul de teledetecție, ateliere etc. Serviciile de consultanță și instruire sunt asigurate de specialiști din domeniul aerospațial, electornică și software de la CATUAV (Catalonia UAV), cea mai veche companie de drone civile din Europa, cu peste 16 ani de experiență în proiectarea, fabricarea și operarea dronelor. Sediul central al CATUAV este în aerodromul Moià, la aceeași adresă ca și BCN Drone Center, la 40 de km nord de Barcelona. BCN Drone Center a devenit unul dintre cele mai importante centre din lume pentru testarea dronelor. În acest moment, numărul acestor centre nu este mai mare de zece, în total.

Tags