800 de drone coordonate au format „avioane fantomă”

November 2019

 

Spectacolul impresionant de pe cerul orașului Nanchang, la încheierea salonului aviatic Nanchang Flight Convention, a fost urmărit de mii de participanți

La începutul acestei luni a avut loc Salonul Aviatic de la Nanchang, capitala și cel mai mare oraș al provinciei Jiangxi din sud-estul Chinei. Orașul este situat în partea de nord și centru a provinciei și, datorită poziției sale, între partea mai dezvoltată, respectiv estul Chinei, și provinciile din sud, „a devenit în ultimele decenii un important nod feroviar”. Orașul Nanchang este considerat „locul de naștere al industriei aviației din China”. În ultima zi a evenimenului (Nanchang Flight Convention), care a constat în diferite activități, cum ar fi demonstrații cu avioane, un forum despre dezvoltarea aviației și multe altele, a avut loc și un spectacol impresionant cu drone. Participanții din acest an la evenimentul din Nanchang au fost martorii unor inedite apariții pe cerul întunecat, care semănau mai degrabă cu „un spectacol cu artificii”. Erau în realitate 800 de drone care se grupau rapid în aer și formau, pe rând, imaginea unor avioane uriașe și a unui elicopter. Imaginile luminoase, care au fost surprinse de Xinhua Video și publicate pe site-ul youtube.com (redate mai jos), au reprezentat un avion comercial (de pasageri), unul cu elice, un elicopter și un avion de luptă, se arată pe site-ul avinteractive.com.

Autorul unui articol publicat recent pe site-ul ziarului Adevărul (adevarul.ro), Ion Gaidău, a identificat aparatele de zbor. Acestea sunt C919, ARJ21 Xiangfeng, Hongdu L-15 și WZ-10. Se mai poate adăuga că avioanele de linie model C919 şi ARJ21 Xiangfeng sunt dezvoltate de compania Comac din Shanghai, avionul de luptă model Hongdu L-15 este produs de compania HAIC (Hongdu Aviation Industry Corporation) din Nanchang, iar WZ-10 este un elicopter modern de atac antitanc al producătorului de elicoptere CAIC (Changhe Aircraft Industries Corporation) din Jingdezhen, oraș din nord-estul aceleași provincii ca și Nanchang. CAIC este un important furnizor de elicoptere pentru Armata Populară de Eliberare din China. Spectacolul celor 800 de drone care s-au deplasat simultan în zbor coordonat, pentru a crea imaginea unor „avioane fantomă” (după cum sunt descrise pe site-ul a1.ro/news și pe xataka.com), a fost fascinant și „a impresionat miile de participanți” (xataka.com). Nu este pentru prima dată când roiuri de drone au creat pe cer figuri gigantice. În revista on-line dronele.ro s-a scris despre astfel de spectacole (dronele.ro/drone-in-zbor-coordonat-deasupra…/ din luna mai 2017, dronele.ro/nou-record-pentru-numarul-de-drone… /, mai 2018, dronele.ro/1-218-drone-intel-au-luminat… /, februarie 2018), dar și despre teste sau realizări pentru forțele aerine ale armatei, de exemplu în Statele Unite (vezi, dronele.ro/echipele-darpa… teste-cu-roiuri-de-drone/ din august 2019, dronele.ro/roiuri-de-drone-pentru-razboiul-cu… /, februarie 2019, dronele.ro/cel-mai-mare-roi-de-drone-aruncat… /, din februarie 2017). Pe site-ul interesingengineering.com se arată că, „tehnologia dronelor continuă să avanseze și, cu cât vor fi mai avansate, cu atât este mai probabil ca să devină parte a vieții de zi cu zi în anii următori”. În luna octombrie a.c. o echipă de ingineri de la Universitatea de Tehnologie din Delft (TU Delft), Olanda, a dezvoltat un algoritm care permite deplasarea (zborul) în grup a unui roi de mini-drone. Sistemul este întâlnit la roboții care au, în general, mai mulți senzori. „Folosind acest algoritm, dronele au reușit să îndeplinească o misiune de căutare și de salvare”. Faptul că dronele „călătoresc împreună” poate fi util pentru diverse activități, cum ar fi „urmărirea stocurilor din depozitele mari sau supravegherea instalațiilor industriale” (interesingengineering.com), pentru a da câteva exemple.

Tags