Zonă de teste pentru zborul UAV, în sud-estul Africii

July 2017

„Drone Corridor” a fost inaugurat în Malawi (Africa), de guvernul țării împreună cu UNICEF, pe 29 iunie

Pentru a analiza dacă tehnologia UAV poate pătrunde și poate fi de ajutor statelor slab dezvoltate, UNICEF colaborează cu guvernele din aceste țări și cu parteneri din sectorul privat. În general, proiectele pe care le dezvoltă organizația mondială se aliniază unor principii stricte, bazate, în principal, pe implicarea utilizatorilor. Dintre statele lumii în curs de dezvoltare marea majoritate se află pe continentul african. Dacă evoluția tehnologiei dronelor, la nivel global, este pe un drum ascendent, chiar spectaculoasă, în aceste state utilizarea UAV este într-un stadiu incipient. În luna martie anul trecut a început un proiect pilot pentru a examina posibilitatea de transport cu UAV a probelor de sânge, pentru diagnosticarea urgentă a infecțiilor cu HIV, în statul Malawi, din sud-estul Africii. Republica Malawi (anterior Nyasaland) este un stat fără ieșire la mare, situat între Zambia, Mozambic și Tanzania. Relieful este format din podiș, mărginit la est de o fracțiune a marelui graben est-african. În partea sud-vestică a țării se află masivul Mlanje (cunoscut și sub numele de Muntele Mulanje), care atinge 3.002 m înălțime. Clima este ecuatorial-musonică, cu precipitații bogate în timpul verii australe. Acestea sunt numai două dintre caracteristicile de relief, respectiv de climă, care fac foarte dificil accesul mijloacelor de transport în unele zone din Malawi. Studiul a arătat că dronele sunt o alternativă viabilă la sistemele de transport actuale, inclusiv pentru cele folosite la diagnosticarea cu virusul HIV. Ca urmare a proiectului, pe 29 iunie 2017, a fost inaugurat oficial un coridor de testare pentru UAV. A fost numit „Drone Corridor for Unmanned Arial Vehicles” și este prima asemenea inițiativă din lume. A fost realizat prin colaborarea UNICEF cu guvernul statului Malawi, care „au anunțat încheierea unui acord, după lungi negocieri, în decembrie 2016”, se arată pe site-ul unicefstories.org. Acest coridor de testare este singurul spațiu din lume dedicat special unor scopuri umanitare prin utilizarea dronelor și prima zonă de testare a dronelor din Africa. „Este o inovație interesantă, pe care UNICEF a inițiat-o în parteneriat cu Guvernul Malawi”, scrie pe același site. După cum preciza pe 30 iunie a.c. uasweekly.com, UNICEF a acționat în sprijinul guvernului din Malawi, participând cu zboruri UAV în apropierea orașelor Salima, Karonga și Lilongwe (capitala țării), în timpul celor mai recente inundații, din februarie și aprilie a.c.

Au fost furnizate imagini aeriene ale teritoriilor afectate, imagini postate și pe site-ul youtube.com. „Scopul zborurilor a fost de a efectua evaluări mai rapide, mai eficiente și mai rentabile ale situației comunităților sau familiilor. UNICEF explorează, de asemenea, potențialul de utilizare a dronelor pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare” (uasweekly.com). Centrul zonei pentru teste este situat pe aeroportul Kasungu, din districtul cu același nume, din centrul țării. Kasangu este la 125 km de capitală, adică aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina. Pista aeroportului are o lungime de 1.200 de metri. Zona, denumită coridor, este concepută ca o platformă controlată și poate fi utilizată de companii din sectorul privat sau guvernamentale, de universități, de alți parteneri, pentru a examina modul prin care se pot oferi servicii comunităților izolate, cu ajutorul dronelor. Coridorul se întinde pe o suprafață cu raza de 40 de km (80 km diametru). Testele cu drone vor fi integral verificate de reprezentanți ai UNICEF și de Autoritatea Aviației Civile din Malawi. Pentru a zbura în acest coridor, utilizatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții, sau criterii, deja stabilite. Toate datele obținute de la zboruri vor fi folosite pentru a informa oficialitățile statului, care vor stabili cum pot fi folosite UAV în diferite scenarii, și sunt deosebit de importante din cauza inundațiilor frecvente din unele zone și pentru menținerea infrastructurii de transport în stare funcțională. Ministrul Transporturilor și Lucrărilor Publice al Malawi, domnul Jappie Mhango, a declarat, „Am folosit deja drone pentru problemele noastre generate de inundații și putem vedea potențialul utilizări lor ulterioare, cum ar fi transportul de consumabile, accesorii sau materiale medicale. Viața oamenilor din comunitățile rurale îndepărtate se va schimba evident”.

Coridorul de testare UAV din Malawi va facilita verificări de zbor pentru trei domenii principale:

  1. Transport Livrare de bunuri mici, de greutate redusă, cum ar fi consumabile medicale de urgență, vaccinuri și mostre pentru diagnosticul de laborator, inclusiv pentru testarea HIV. Dronele livrează cu operativitate în locuri unde cu alte mijloace ar dura prea mult;
  2. Imagini Cu ajutorul camerelor și teledetecției, drondele pot furniza rapid informații despre zone sau populații afectate de alunecări de teren sau alte situații de urgență, cu mult mai repede decât cu tehnica tradițională. Se obțin și se analizează imagini aeriene în timpul crizelor umanitare, inclusiv pentru monitorizarea situației de la inundații sau cutremure;
  3. Conectivitate În situațiile în care centrele medicale, școlile sau populația au nevoie de conectivitate și de internet, dronele pot asigura accesul, acolo unde rețelele mobile nu oferă semnal. Se vor căuta soluții pentru ca prin UAV să se extindă semnalele Wi-Fi în zone dificile, în special în situații de urgență.

Coridorul va fi funcțional cel puțin un an, până în iunie 2018. „Începând din decembrie 2016, când a devenit publică intenția realizării unei zone de teste pentru UAV, 12 companii, universități și ONG-uri din întreaga lume au solicitat utilizarea coridorului”, scria uasweekly.com în 30 iunie a.c. Printre acestea se includ producători de drone, operatori și companii de telecomunicații. Ca exemplu, GLOBHE (Suedia), în colaborare cu HemoCue și UCANDRONE (Grecia) și Precision (Malawi). Toate au fost prezente la lansare, împreună cu reprezentanți UNICEF, pentru a demonstra viabilitatea celor trei domenii, conectivitate, transport și respectiv utilizarea imaginilor.

Tags