Exemple, Aerobotics din Africa de Sud și proiectul pilot pentru susținerea agriculturii lansat de Tunisia
Pentru a asigura securitatea alimentară, un deziderat întâlnit peste tot în lume, statele continentului african demonstrează, din ce în ce mai intens, un interes susținut pentru utilizarea dronelor aeriene în agricultură. Diversele activități ale fermierilor, atunci când vor beneficia de ajutorul dronelor, vor fi mult mai simple, vor avea costuri mai mici, o productivitate mai mare, deci o eficiență sporită. Munca fermierilor mici și mijloacele lor de existență trebuie să fie și vor fi îmbunătățite. La această acțiune complexă sunt implicate, și participă cu fonduri și expertiză, atât agenții guvernamentale cât și companii private. La începutul acestui an, Consiliul Executiv al Uniunii Africane, organ de lucru al Uniunii Africane, a insistat ca „statele membre să apeleze pentru agricultură la dronele aeriene” (itwebafrica.com), pentru punerea în aplicare a noului concept „agricultura de precizie”. Cu ajutorul Centrului Tehnic pentru Agricultură și pentru Cooperare Rurală (Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation), cunoscut ca ACP-EU (African, Caribbean & Pacific Group of States and EU) sau CTA, care este finanțat în principal de Uniunea Europeană, în mai multe state din Africa a început, în ultima perioadă de timp, testarea și utilizarea dronelor în diverse activități agricole. „CTA susține astfel de acțiuni pe întreg continentul african”, se arată pe site-ul menționat mai sus, știre preluată și de www.uasvision.com.
Una dintre companiile particulare care s-a implicat activ în industria UAV (Unmanned Aerial Vehicle) și în agricultură este Aerobotics din Cape Town, Africa de Sud. Este specializată în prelucrarea și analiza datelor colectate de drone aeriene. „Compania și-a asigurat recent finanțarea cu aproximativ 2 milioane de $, pentru creșterea numărului de clienți”. Preocuparea Aerobotics este, în special, să descopere din timp dăunătorii și bolile din culturile de pomi fructiferi și din podgorii. Compania a lansat recent platforma software Aeroview, care, prin utilizarea unor „algoritmi de imagistică aeriană și de învățare a mașinilor”, ajută fermierii să optimizeze performanțele, prin reducerea costurilor de întreținere a culturilor. Aplicația Aeroview folosește atât imaginile transmise de drone sau de sateliți, cât și AI (inteligența artificială). Într-un articol de pe site-ul startupbootcamp.org se apreciază că, „Este una dintre cele mai evoluate platforme de analiză a datelor aeriene”. Prin utilizarea rezultatelor din analiza datelor, compania dorește să se implice și pentru a găsi o soluție astfel încât sumele ce trebuie plătite pentru asigurarea culturilor agricole să fie reduse. Aerobotics „stabilește standardul la nivel global” pentru analiza evoluției culturilor de viță de vie și a livezilor de pomi fructiferi.
Un al doilea exemplu este proiectul pilot pe care Tunisia l-a lansat recent, în vara acestui an, prin care dronele aeriene vor fi folosite la colectarea datelor. Se dorește ca „activitățile agricole din întreaga țară să fie mai bine gestionate”. Pentru acest proiect pilot, care va fi implementat în următoarele zece luni, Tunisia colaborează cu Banca Africană de Dezvoltare (AfDB, African Development Bank) și va primi asistență tehnică și de management din partea Coreei de Sud, a declarat Zied Laadhari, Ministrul Dezvoltării, Investițiilor și Cooperării Internaționale din Tunisia. Agenția guvernamentală coreeană Busan Techno Park (BTP), va furniza echipamentele (dronele), aplicațiile software pentru prelucrarea datelor, instruirea personalului implicat și transferul de tehnologie. BTP a testat deja eficiența dronelor în proiecte urbane similare. În aceste cazuri, pentru toate etapele proiectelor, de la pregătire și până la punerea în aplicare, deciziile au fost luate pe baza datelor furnizate de dronele aeriene. Pentru realizarea proiectului pilot din Tunisia a fost aleasă regiunea agricolă a guvernoratului Sidi Bouzid, din centrul țării. Ministrul Zied Laadhari a mai precizat că proiectul va fi orientat, în principal, pe monitorizarea zonelor irigate, pe buna gestionare a resurselor de apă și a zonelor de saturație, pe urmărirea influenței schimbărilor climatice din această regiune.