Turcia, un nou „soldat al cerului”, dronele „kamikaze”

October 2017

Turcia, 3 modele de drone (TOGAN, KARGU și ALPAGU) pentru războiul asimetric și lupta antiterorism

Continuare Cele trei modele de dronă, denumite cu termeni vechi din istoria militară a Turciei, termeni care se referă la observare, apărare și autoapărare, sunt drona tactică cu aripi fixe (fixed-wing) ALPAGU și dronele quadcopter KARGU și TOGAN. Pentru a executa primele operațiuni „multi-drone”, armata turcă intenționează să utilizeze drona TOGAN, „prima sa dronă autonomă”, împreună cu dronele „kamikaze” KARGU și ALPAGU.

  • Având înțelesul de om curajos care luptă împotriva dușmanului, numele ALPAGU este dat dronei care poate fi utilizată atât autonom cât și manual și care este trimisă în aer cu ajutorul unui lansator. Se poate folosi eficient împotriva țintelor fixe sau mobile, are algoritmi de procesare în timp real a imaginilor și algoritmi de învățare. Un sistem ALPAGU conține drona cu aripi fixe, lansatorul mobil și componentele de control la sol. Poate fi transportat de un singur soldat, pentru a efectua misiuni de detectare și de distrugere la scară mică. Va fi unul dintre cele mai importante echipamente folosite în lupta asimetrică, în operațiuni de combatere a terorismului. ALPAGU are o greutate de 3,7 kg, poate acoperi distanța de 5 km și, după cum se arată în specificații, pregătirea pentru operare durează 45 de secunde. Cu ALPAGU se pot executa lovituri de precizie asupra țintelor fixe sau în mișcare, atât în timpul zilei cât și al nopții. ALPAGU poate atinge o viteză maximă de 80 mph (aproximtiv 130 km/h), poate ajunge la altitudinea de 400 de metri și, dacă se impune, abandonează operațiunea de zbor și se autodistruge cu daune minime.
  • Drona KARGU (numele înseamnă „turn de observare de pe munte” și „șoim”) intră în clasa de UAV cu aripi rotative, cu patru propulsoare (quadcopter). KARGU poate îndeplini sarcini similare cu ale dronei ALPAGU, în sens operațional, dar se diferențiază structural. Are 6,3 kilograme greutate, același timp de pregătire de zbor cu ALPAGU și poate atinge o viteză de 72 km/h (aproape 45 mph) la altitudinea maximă de 1.000 de metri.
  • TOGAN (de la Doğan, care înseamnă „născut”) „se remarcă printr-un software unic de planificare a misiunii, autonomie de zbor și capabilități operaționale pentru misiuni de explorare sau supraveghere generală”, scrie în prezentarea de pe site-ul superhaber.tv. „Poate detecta și clasifica automat amenințări în mișcare sau staționare și poate efectua sarcini de zbor fără a fi nevoie de un operator”, arată site-ul amintit mai sus. TOGAN poate fi folosit eficient împotriva obiectelor fixe sau în mișcare, cu algoritmi de procesare a imaginilor în timp real și algoritmi de învățare. Zoom-ul optic este de 30x , are caracteristici de stabilizare în 2 axe și poate fi utilizată în operațiuni de zi sau de noapte. Raza de acțiune este de 5 km, misiunea poate dura 40 de minute și ajunge la distanța de 1.000 de metri cu o viteză maximă de 72 km/h (45 mph). Timpul de pregătire este limitat la 45 de secunde, la fel ca la celelalte UAV, iar greutatea este de 7,5 kilograme. Împreună cu KARGO sau cu ALPAGU va fi primul sistem „kamikaze” care va executa „Operațiuni multiple de drone”.

Un alt UAV, care intră în dotarea forțelor armate ale Turciei și care începând cu luna septembrie 2016 joacă un rol activ în lupta antiteroristă, este Bayraktar TB2. Drona tactică Bayraktar a fost dezvoltată de Kale Baykar JV, o societate mixtă rezultată în urma unui joint-venture între Baykar Makina și grupul Kale. Prima etapă a prototipului Bayraktar a început în 2007 iar primul zbor a fost efectuat în iunie 2009. Contractul pentru faza a doua de dezvoltare și producție de serie a fost semnat între Subsecretariatul pentru Industria de Apărare (SSM, Savunma Sanayii Müsteşarlığı) și Kale-Baykar JV în decembrie 2011. Bayraktar TB2 este un vehicul aerian tactic fără pilot (UAV) de medie altitudine și cu rază lungă de acțiune (MALE, Medium Altitude and Long Endurance sau long-range). Este o platformă ideală pentru misiuni de recunoaștere și de supraveghere. În prezent sunt prezente în zonele cu pericol terorist aproximativ 10-15 UAV iar 30 de drone Bayraktar operează în misiuni ale unor agenții sau organizații guvernamentale care răspund se securitate. Pe site-ul uasvision.com, care preia informația din dailysabah.com, se arată, „Turcia și-a stabilit obiective privind sistemele naționale de apărare pentru anul 2023 și, pentru a fi atinse, companiile sunt pregătite să lanseze drone tot mai avansate”.

Tags