Transferul probelor de sânge sau patologice cu drone

September 2017

Matternet și Swiss Post au testat în Elveția prima rețea de transport între clinici a mostrelor de sânge

Cu câteva zile în urmă, pe 20 septembrie 2017, compania Matternet a prezentat un sistem care permite operațiuni complet automatizate, cu ajutorul dronelor, pentru actuali sau potențială clienți care au rețele logistice de distribuție. Numit Matternet Station, sistemul integrază alte două realizări ale companiei, și anume un quadcopter M2 Drone și platforma Matternet Cloud, care oferă utilizatorilor o interfață intuitivă, pentru trimiterea și primirea de pachete. În luna martie a.c., „Matternet a fost autorizată să efectueze operațiuni cu drone deasupra unor orașe și zone populate din  Elveția”, potrivit site-ului www.theverge.com al rețelei americane de știri The Verge, informație preluată și de alte site-uri care tratează subiecte legate de această nouă tehnologie, a dronelor. Aprobarea a fost o premieră mondială, Matternet, cu sediul în Menlo Park, statul California, fiind prima companie din lume care a obținut o autorizație pentru operațiuni la asemnea scară. „Primele stații Matternet vor deservi sistemul de sănătate din Elveția pentru a automatiza transportul probelor de sânge sau patologice între spitale, la cerere”, se arată pe site-ul companiei (mttr.net). În luna octombrie a.c. se va crea, și va deveni operațională, o rețea autonomă de drone aeriene, care vor livra, pe lângă eșantioane de sânge, și alte materiale de diagnosticare, între unități medicale, cum ar fi clinici, spitale, unități cu echipamente speciale de testare, laboratoare etc. Este cel mai recent exemplu în care dronele își dovedesc utilitatea pentru misiuni urgente. Compania start-up Matternet susține că acest serviciu va permite livrarea articolelor medicale urgente în 30 de minute și că pe parcursul acestui an, dar mai ales în 2018, vor fi introduse numeroase asemnea rețele de drone, și toate vor funcționa permanent (24/7/365). Andreas Raptopoulos, co-fondator și CEO al companiei Matternet, spune că, „Fiabilitatea unui sistem, în mare măsură automatizat, face ca spitalele să nu se mai îngrijoreze de timpii de livrare imprevizibili (în special pe teren) ”.

Chiar și în cazuri urgente „trebuia așteptat un curier sau comanda un taxi, pentru transport”. Reducerea timpului de transport duce la îmbunătățirea calității asistenței medicale și a economiilor operaționale. Pe site-ul www.thedrive.com scrie, „Acesta este un uriaș pas înainte pentru creșterea eficienței sistemului de sănătate, în ceea ce privește viteza, atât de necesară atunci când trebuie salvate vieți omenești”. Rețeua de drone este realizătă prin parteneriat între Matternet și Swiss Post, Serviciul poștal național din Elveția. Anterior anunțului privind rețeaua de drone, au fost realizate zboruri de test între două spitale din orașul Lugano, cantonul Ticino, iar de la începutul anului următor va deveni un serviciu regulat. Matternet Station seamănă cu o cutie poștală, ocupă o suprafață de aprox. 2 m2, are o înălțime cam de 1,2 m și poate fi amplasată în parcarea sau pe acoperișul unui spital sau al unei clinici. De aici pot decola dronele cu care se trimit pachetele sau pot ateriza pentru recepție. Greutatea unui pachet nu trebuie să depășească 2 kg (4,4 lb). Pentru a trimite un pachet, trebuie doar să fie așezat într-un container de mărimea unei cutii de pantofi, care este scanat cu un cititor QR încorporat stației, după care se deschide un compartiment iluminat în care intră cutia, și drona quadcopter Matternet M2 pornește în zbor. Ajuns la destinație, se scanează din nou codul QR și coletul poate fi preluat. Distanța maximă pe care o dronă poate să o parcurgă este de 20 km și depinde de condițiile meteorologice, cum ar fi vântul puternic. Viteza de croazieră este de 70 km/oră (43,5 mph). Matternet spune că la început vor opera maxim două drone pe rețea. Fiecare stație dispune de un sistem automat („automated aerial deconfliction system”) care controlează traficul dronelor și un sistem de oprire a dronelor, dacă sosesc mai multe simultan. Aterizările sunt și ele controlate, dacă o dronă ajunge la destinație stația este blocată pentru altă aterizare. În timpul staționării în stație bateriile de alimentare se reîncarcă. „Odată ce vor ocupa o poziție solidă în Elveția, vor fi abordate alte piețe, cum ar fi Germania și Marea Britanie” (www.theverge.com). Matternet prevede că în viitor, „asemenea stații vor fi folosite pentru livrări de pachete la magazine alimentare sau benzinării”, se mai arată pe site-ul amintit.


Revista on-line dronele.ro a prezentat, în timp, și alte realizări pentru servicii de transport cu scop umanitar, la care se folosesc drone. Iată câteva articole:

Tags