Terra Xross 1, drona pentru inspecții în spațiu închis (2)

February 2025

 

Drona companiei japoneze Terra Drone, „botezată” Terra Xross 1, exclude limitările dronelor aeriene (UAV) convenționale cauzate de timpul redus de zbor

Continuare Compania Terra Drone din Japonia este interesată permanent de optimizarea proceselor interne de dezvoltare și de producție și, pe baza acestui interes, a făcut reduceri semnificative la costurile de producție. Astfel, și-a permis să ofere drona Terra Xross 1 la aproximativ o treime din costul dronelor de interior existente pe piață. În articolele care au apărut pe site-urile citate în prima parte (vezi, dronele.ro/terra-xross-1-drona-pt-inspectii…/) prețul anunțat este de sub 25.000 dolari. Fiind la aproximativ o treime față de cel al concurenței, este mai accesibil pentru majoritatea clienților. Un alt inconvenient întâlnit la dronele de interior convenționale, și anume timpul scurt de zbor cu care se confruntă, dispare datorită modulului de alimentare cu energie. Conectarea prin cablu a dronei Terra Xross 1 permite o alimentare constantă și continuă cu energie. Astfel, nu mai poate apărea riscul ca bateriile să se consume și să fie nevoie de schimbarea lor la anumite intervale de timp. Este ideea prin care se susține continuitatea funcționării bateriei și care elimină riscul de blocare din cauza epuizării energiei. O sursă de alimentare constantă cu modulul conectat prin cablu (tethered power module sau Tether System*) permite zboruri de lungă durată, „inspecțiile se fac neîntrerupt și eficient, fără să fie nevoie de opriri”. O altă caracteristică specifică dronei Terra Xross 1 este modul de gestionare eficientă a datelor prin Terra Xross Cloud, locul virtual unde sunt încărcate datele de inspecție achiziționate. „Utilizatorii pot vizualiza cu ușurință datele capturate într-un spațiu 3D și pot gestiona și partaja fără probleme atât informațiile din cloud, cât și filmările video înregistrate”. Acest lucru ajută la partajarea rapidă a datelor între membrii echipei și cu clienții”. Sistemul Terra Xross Cloud „crește eficiența fluxului de lucru și ușurează munca în echipă” (terraxross.terra-drone.net). Terra Xross 1 dispune de o cameră 4K pentru „a surprinde imagini și videoclipuri de înaltă calitate chiar și în condiții dificile”. În plus. camera se poate înclina la 180° pe verticală, făcând posibilă observarea și verificarea obstacolelor (vezi imaginile alăturate). Pentru a asigura o vizibilitate clară și filmări limpezi în medii cu lumină scăzută, sau fără lumină (pe întuneric), drona este echipată cu un modul de iluminare puternică cu LED (acronim pentru Light Emitting Diode). Drona Terra Xross 1 a fost proiectată pentru aplicații din diverse industrii și pentru o serie de operațiuni :

  • inspecția infrastructurii – inspecția spațiilor înalte și închise din uzinele de petrol și gaze,
  • cartografiere 3D – pentru planificarea excavațiilor în minele subterane,
  • evaluarea dezastrelor – investigarea clădirilor prăbușite în zonele afectate de dezastru,
  • monitorizarea securității – verificări de siguranță (supraveghere) în interiorul clădirilor.

Pe platforma on-line destinată prezentării noului model Terra Xross 1 (terraxross.terra-drone.net), compania Terra Drone Corporation menționează, „Misiunea noastră este să ne imaginăm un viitor în care dronele sunt instrumentul esențial în fiecare șantier de lucru”. Cu această viziune despre viitor, Terra Drone a proiectat drona care „face accesibile cele mai provocatoare medii interioare” și care „oferă siguranță și operare simplă pentru toți”. Terra Xross 1 este echipamentul „care transformă inspecția de interior”.


* Pe site-ul unmannedsystemstechnology.com al platformei recomandată pentru domeniul dronelor și denumită tehnologia sistemelor fără pilot (UST, Unmanned Systems Technology) se găsește o prezentare suucintă a dronelor conectate la sol printr-un cablu. Articolul descrie așa-numitele „drone legate” (tethered drones) ca fiind aparatele de zbor fără pilot ideale pentru misiuni care necesită anduranță extinsă și transmisie sigură a datelor. „Conectate la sursa de alimentare aflată la sol cu o legătură fizică rezistentă, aceste sisteme UAV asigură stabilitate de neegalat, funcționare continuă și adaptabilitate la aplicații cum sunt inspecțiile industriale, supravegherea, releele de comunicații și altele”. Unmanned Systems Technology (UST) este „o platformă inteligentă de informare, care face legătura potențialilor clienți cu diverși furnizorii de produse tehnice din sectorul sistemelor fără pilot”.

Tags