Supraveghere discretă și inedită cu drone-pasăre unice

May 2020

 

Drone Bird Company construiește drone care nu se deosebesc de o pasăre adevărată și care pot fi folosite într-o diversitate de aplicații

Drone Bird, companie din Regatul Țărilor de Jos, a prezentat recent modele noi de drone aeriene cu aripi fixe (fixed-wing drone) care arată ca formă „exact ca păsările”. Drone Bird Company are sediul în vechiul oraș olandez Enschede din provincia Overijssel, situată în estul țării. Enschede este cel mai important și cel mai mare oraș al regiunii Twente, zonele sale urbane din partea de est ajungând până la granița de nord-vest a Germaniei. Drone Bird Company, cunoscută anterior cu numele Clear Flight Solutions BV, este „campioană mondială” la construirea dronelor care imită păsări, sau „drone birds” (thedronebird.com). De 30 de ani compania se ocupă de studiul păsărilor și construiește drone cu aripi fixe sau cu aripi mobile (flapping-wing) aseamănătoare păsărilor. Denumite sugestiv Aves, termen inspirat de cuvântul din limba latină care în traducere înseamnă păsări, noile drone (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) au un zbor extrem de silențios. Sunt cele mai noi modele care „se adaugă flotei de drone” construită în timp de compania olandeză Drone Bird Company. Site-ul dronedj.com scrie despre dronele de supraveghere și recunoaștere Aves Serie 1 că aparțin unei categorii „despre care nu prea se știau multe până acum”. Aves sunt primele drone din lume aproape imposibil de deosebit de o pasăre reală. Au fost modelate pentru a pune la dispoziție „cea mai discretă” tehnică pentru supraveghere, recunoaștere și monitorizare. Pe site-ul companiei (thedronebird) se arată că, „Acest lucru se datorează faptului că aparatele de zbor sunt practic nedetectabile, atât de oameni cât și de animale”. Designul seamănă foarte bine cu o pasăre adevărată. Nu există nici elice zgomotoase nici piese mobile „care să atragă atenția”. Dronele dispun de telemetrie în timp real, de module cu senzori interschimbabile și are un grad ridicat de autonomie. Clienții pot alege modelul care se potrivește cel mai bine scopului dorit. Deși sunt disponibile mai multe modele (Larus, Aquila, Accipiter, Ciconia) cel mai solicitat de către clienți este pescărușul Larus, deoarece are un design popular, seamănă cu păsările reale prezente pe orice continent, adică are o distribuție cosmopolită*.

 

Larus este un gen de pescăruși cu distribuție la nivel global dar, cea mai mare diversitate de specii se află în emisfera nordică. Numele genului provine din greaca antică (laros, λάῥος) sau latină (larus), care se referă la păsări marine mari. Dintre caracteristicile dronei-pasăre Larus trebuie enumerate:

  • lungimea aripilor (anvergura) – până la 2,5 m (8,2 ft),
  • viteza de croazieră – 43 km/h sau 12 m/s (aproape 27 mph),
  • anduranța de zbor – până la 1,5 ore,
  • distanța parcursă – de până la 40 km (25 mile),
  • sarcina utilă (payload) – maxim 500 de grame,
  • limitele de temperatură – între -10 C0 și +40 C0,
  • plafonul operațional maxim – 3,0 km (10.000 ft),
  • viteza vântului – până la 20 kts (noduri) sau 5 Bft (scara Beaufort),
  • link de telemetrie în timp real (real-time),
  • module de senzori interschimbabile,
  • camere standard IR (infrared) și spectru vizibil,
  • lansarea și aterizarea (alunecare pe burtă) autonome,
  • diferite alte moduri autonome etc.

Zborul realist, silențios, ușor, camuflat și subtil, imposibil de detectat și de lungă durată al dronelor Aves, „permite o tehnică fiabilă de monitorizare chiar și pentru cele mai provocatoare medii”. Este considerată „prima dronă-pasăre profesionistă și discretă din lume”. Drone Bird Company vrea ca în acest an să folosească în două țări, fără a preciza care sunt acestea, drone Aves care să ajute la controlul frontierelor, la o supraveghere „discretă” și la o culegere de informații „fără a atrage atenția”. În 2021 va fi lansat un model care va arăta ca vulturul de stepă (Aquila nipalensis) pentru a fi folosit în activitățile anti-braconaj din parcurile naționale din Africa. Seria dronelor-pasăre Aves este adecvată pentru o serie diversă de aplicații și pentru diferite scopuri, cum ar fi, de exemplu, la controlul infrastructurii, la monitorizare și inspecție, pentru cartografiere și întocmirea hărților, la căutarea bazată pe lumină termică sau vizibilă și estimarea coordonatelor, la operațiuni de salvare, la acțiuni ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) în general etc.


* În biogeografie**, dacă o specie se extinde în toată lumea, sau în cea mai mare parte a lumii, înseamnă că are o distribuție cosmopolită. Termenul opus este endemism, adică particularitatea unor specii biologice de a viețui într-o anumită arie, zonă geografică sau țară.

** Biogeografia, disciplina aflată la granița dintre geografia fizică și biologie, se ocupă cu studiul geografic al biosferei, respectiv cu descrierea și explicarea repartiției organismelor (vegetale sau animale) pe Pământ, adică studiază distribuția geografică a organismelor vii (scientia.ro).

Tags