SkyGuardian a aterizat după ce a traversat Atlanticul

July 2018

GA-ASI** a contrbuit la comerorea a 100 de ani de existență RAF prin traversarea Atlanticului cu o dronă

La baza aeriană RAF Fairford (Royal Air Force Fairford) din comitatul Gloucestershire, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, cu ocazia expoziției aeronautice Royal International Air Tattoo (RIAT*), care s-a desfășurat între 13 și 15 iulie, a fost expus și prezentat SkyGuardian, o dronă MQ-9B proiectată și construită de GA-ASI** (General Atomics Aeronautical Systems, Inc.). Acest sistem RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) sau UAV (Unmanned Aerial Vehicle) este primul din clasa sa (MALE sau Medium-altitude-Long-endurance, altitudine medie și anduranță mare) care a traversat Oceanul Atlantic. Aparatul de zbor a decolat de la Grand Forks, Dakota de Nord, Statele Unite, și a aterizat la RAF Fairford. Baza RAF Fairford este de câțiva în „standby” și, prin urmare, „nu este în uz cotidian”. În 2003, în timpul Războiului din Irak, a fost aerodrom pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite (U.S. Air Force), fiind singurul din Europa utilizat de americani pentru bombardierele grele. În acest an RAF sărbătorește aniversarea a 100 de ani (RAF100, 1918-2018) și pentru a comemora evenimentul GA-ASI a programat traversarea Atlanticului și aterizarea la baza din Anglia. De peste 10 ani, RAF a folosit varianta MQ-9 Reaper*** în diverse teatre de operațiuni, iar recent a consimțit achiziționarea MQ-9B, care vor fi operabile în 2021. Configurația aparatului va avea numele programului RAF, Protector RG Mk1 (americansecuritytoday.com). Zborul SkyGuardian peste Atlantic a durat 24 de ore și două minute, din 10 iulie ora 12:48 p.m. CDT (Central Daylight Time) sau NACDT (North American Central Daylight Time) până pe 11 iulie ora 6:50 BST (British Summer Time) sau 17:50 GMT (Greenwich Mean Time), după un parcurs de 3.760 nm (nautical miles, mile marine), adică 6.963 km sau 4.327 mile.

În ziua aterizării, site-ul newatlas.com scria, „drona SkyGuardian a făcut astăzi istorie”. Pe tot parcursul, drona a zburat în afara liniei de observare (BLOS, Beyond line of sight), comunicațiile făcându-se via satelit. În ziua decolării, Linden Blue, CEO al companiei GA-ASI, a declarat că „efortul cere multă coordonare” și a apreciat „sprijinul CAA (UK Civil Aviation Authority, Autoritatea Aviației Civile din Regatul Unit), al RIAT și al RAF, pentru această misiune istorică”, iar la aterizarea dronei a vorbit despre relațiile puternice ale companiei sale cu aceste organizații. MQ-9B este noua generație din gama Predator B. Compania a numit aeronava de bază SkyGuardian iar varianta de supraveghere maritimă SeaGuardian. Pe site-ul newatlas.com sunt prezentate câteva dintre principalele caracteristici ale dronei MQ-9B (vezi și site-ul companiei, ga-asi.com) :

  • are o anvergură de 79 ft (24 m),
  • un motor turbo-propulsor Honeywell TPE331-10,
  • poate transporta o încărcătură utilă de 4.750 lb (2.155 kg),
  • are o viteză maximă în aer de 210 KTAS (242 mph sau 389 km/h),
  • anduranța este de peste 40 de ore,
  • atinge altitudini de până la 40.000 ft (12.200 m).

MQ-9B se încadrează în standardul STANAG 4671 (NATO STANAG 4671), ceea ce înseamnă că poate avea „certificare” conform acestui standard, un acord prin care se permite UAV militare să opereze în spațiul aerian al membrilor NATO, cu condiția ca aceștia să ratifice acordul. Pentru a îndeplini cerințele stricte de certificare a navigabilității, solicitate de autorități militare și civile, de exemplu UK MAA (Military Airworthiness Authority) din Marea Britanie) sau FAA (Federal Aviation Administration) din Statele Unite, GA-ASI a lucrat timp de cinci ani, timp în care a făcut mai multe modificări.


* Royal International Air Tattoo este cel mai mare show aerian militar din lume, are loc anual în cel de-al treilea weekend din luna iulie și, de obicei, este organizat la RAF Fairford. Spectacolul atrage între 150.000 și 160.000 de spectatori în weekend. Vara viitoare, în perioada 19-21 iulie 2019, la RAF Fairford se vor sărbători 70 de ani de la înființarea NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) prin semnarea Tratatul Atlanticului de Nord, pe 4 aprilie 1949 la Washington.

** Despre compania General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) s-a mai scris în revista on-line dronele.ro, vezi, de exemplu în articolele dronele.ro/grand-sky-drone-park/, dronele.ro/rustom-2-livrata-fortelor-armate…/ sau dronele.ro/in-polonia-au-inceput-operatiuni…/.

*** Tot în articolul dronele.ro/in-polonia-au-inceput-operatiuni…/, în subsol, este prezentată drona MALE construită de General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) MQ-9 Reaper, care stă la baza dronei MQ-9B. Sunt descrise unele performanțe, caracteristici, utilizări etc.

 

Tags