Sistem de încărcare rapidă a bateriilor UAV, Skysense

June 2016

Compania Skysense a creat un sistem de încărcare a dronelor, care aduce îmbunătățiri importante performanțelor de zbor ale acestora. Operațiunile la care se folosesc drone, cum ar fi inspecțiile aeriene, pot fi programate, de acum, pentru un timp mai îndelungat, iar costurile pentru aceste aplicații se reduc substanțial. Skysense este producător de proiecte la cheie, bazate pe tehnologie proprie, care permit utilizatorilor să implementeze dronele în multe domenii, fără a fi necesară intervenția umană sau, atunci când se impune, este minimală. Fondator și CEO al Skysense este Andrea Puiatti, cu realizări anterioare în domenii precum dezvoltare web, SEO, marketing on-line sau vânzări și pasionat de alpinism și surfing. Beneficiarii Skysense sunt companii, agenții sau corporații din diverse sectoare de activitate, cum ar fi securitatea, inspecția, apărarea etc. Skysense, Inc. are reședințe în San Diego (California, SUA), Berlin (Germania) și Trento (Italia). Sistemul, numit Skysense Charging Stations, este  o platformă scalabilă (capabilă să ofere rezultate îmbunătățite în condițiile în care îi sunt suplimentate resursele hardware) formată din trei componente :

  • Skysense Drone Charging Pads – suport pentru încărcarea directă și rapidă a dronei, cu utilizare, de regulă, în interior. Are la bază o tehnologie proprie și folosește pentru încărcarea rapidă, echilibrată și eficientă a bateriei. Este în așteptare până când drona este detecată și se plasează pe placa suport, după care intră în funcțiune.
  • Skysense Droneports – cadru și suport protector al dronei, mai ales pentru exterior, în spațiu deschis, cu un port automatizat API (Application Programming Interface). „Adăpostul” este realizat din oțel sau material compozit robust și asigură protejarea dronei pe perioadele de staționare și împotriva condițiilor meteo nefavorabile.
  • Skysense Cloud Network Manager – sistem pentru planificarea, managementul și monitorizarea misiunilor, incluzând programarea zborului și furnizarea datelor despre vreme, pentru controlul transferului sau fluxului de date de la distanță (video HD) pe principiul cloud storage (interfață cloud/online) și oferă un set de servicii software orientate.

Accesul în zone greu accesibile, inspectarea locurilor periculoase sau topografierea rapidă a unor suprafețe întinse se vor realiza, prin utilizarea dronelor, într-un timp mult redus decât cu elicoptere. Reducerea costurilor este importantă dacă ținem cont că o oră de zbor al unui elicopter ajunge la 2.000 USD. Cu toate acestea, costul de desfășurare a 100 de drone, fiecare cu un operator instruit și certificat, timp de un an, este de aproximativ 10 milioane USD, excluzând costurile cu logistica. Pentru aplicații la care sunt ideale dronele, cum sunt patrularea continuă pentru supraveghere, urmărire și securitate, monitorizarea infrastructurii sau topografierea cu regularitate a culturilor, prețul este destul de ridicat. Acest inconvenient este suprimat de stațiile automate de realimentare (Automated Charging Stations), care au avantajul că permit dronelor să acționeze aproape continuu, fără întreruperi. Skysense a dezvoltat o tehnologie de contact direct care încarcă bateriile cu un curent de până la 10 A (10.000 mA), la fel de rapid ca un încărcător de baterie convențională. O dronă are nevoie de o componentă de doar 50 g pentru a crea, când aterizează, un circuit direct. Acest lucru permite ca încărcarea să înceapă imediat ce drona coboară, putând continua monitorizarea cât mai repede posibil, sau să staționeze până la încărcarea completă, 100 %, a bateriei. Placa suport (Drone Charging Pads) devine „operatorul din teren”, accesibil prin sistemul cloud, creat de Skysense. Acesta va acționa ca un centru de interconectare al sistemului.

Tabloul de bord și interfața API oferă informații despre starea dronelor și permit actualizarea planului de zbor al flotei, prin integrarea celei de a treia componente, software-ul. Desigur, pe piață există și alte opțiuni care îndeplinesc o parte dintre aceste funcții dar, acest sistem a devenit prototip prin includerea celor trei părți într-un pachet.

Drone Charging Infrastructure este de ajutor unor agenții precum CIA și NASA sau corporații, de exemplu, Prosegur (companie globală de securitate, cu sediul central în Spania), Qualcomm, Inc. (companie americană din domeniul comunicațiilor wireless și tehnologiei 3G), Leidos Holdings, Inc. (din Reston, Virginia, cu activități în securitatea națională, sănătate și infrastructură), Parrot (Franța, dezvoltator de smartphone, tablete și tehnologii pentru industria de automobile și UAV), Avansig S.L.L. (Spania, de consultanță tehnologică, proiectare și realizare de baze de date spațiale, dezvoltare de software personalizat pentru sisteme informatice geografice, drone inteligente etc.). David Trillo Pérez, CEO al Avansig, a declarat, „Ne place soluția Skysense deoarece este bine gândită, fiabilă și ușor de utilizat. Atunci când dronele aterizează timpul de reîncărcare obținut este relativ scurt. Suntem încântați și așteptăm să înceapă utilizarea prin integrare web”. Skysense a fost implicată, în principal, în domeniul securității și apărării dar, din 2015, s-a integrat în agricultură și pe piața petrolului și gazelor. Proiecte de cercetare ale NASA folosesc Skysense pentru survolarea culturilor și, prin senzori speciali, monitorizarea stării de sănătate a acestora. Companiile de gaze sau petrol supraveghează conductele, pentru a depista pierderi accidentale sau simptome de potențial pericol. Sunt numeroase aplicații care pot beneficia de sistemul automatizat Skysense.

Tags