RQ/MQ-5 (A/B) Hunter se retrage

January 2016

Armata SUA a anunțat retragerea „bătrânelor” UAS Hunter, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe aeroportul Robert Gray Army Airfield, din interiorul bazei militare Fort Hood, Texas, la mijlocul lunii decembrie 2015. Acest eveniment, ultimul zbor al dronei Hunter pentru US Army,  a prilejuit despărțirea soldaților, piloților și vizitatorilor de această dronă, dar a reprezentat și trecerea spre modele din altă categorie, cu alte performanțe.

Pentru trupe și comandanți, flota UAS Hunter a oferit o supraveghere, cercetare și observare importante.  MQ-5 Hunter au fost create de Northrop Grumman Corporation pe o platformă Hunter UAV, achiziționată de armata americană în 1994, de la Israel Aircraft Industries (IAI). Northrop Grumman este o corporație globală din domeniul tehnologiei aerospațiale și al apărării, rezultată în urma achiziționării de către Northrop a companiei Grumman, în 1994. Northrop Grumman Corporation, cu sediul central în West Falls Church, Virginia, este, ca volum, al treilea furnizor de echipament militar al Pentagonului. Northrop Grumman Corporation s-a remarcat, în domeniul aerospațial, prin construirea celui mai scump avion din istorie, bombardierul strategic B-2 Spirit.

rq5 hunter 3Hunter, cunoscut la început ca JIMPACS (Joint Improved Multimission Payload Aerial Surveillance, Combat Survivable), a fost, potrivit unui comunicat de presă al armatei, primul UAS activ din US Army, ajungând pe câmpuri de luptă, pentru prima dată, în 1996. A desfășurat acțiuni de susținere a misiunilor NATO din Kosovo, între 1999 și 2002, apoi a desfășurat acțiuni în cadrul operațiunii „Iraqi Freedom”, începând cu 2003, continuând activitatea și în Afganistan, pentru mai mulți ani. Sistemele Hunter au participat, în cea mai mare parte a parcursului, la acțiuni de spionaj, supraveghere și recunoaștere (ISR – Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), dar au fost pregătite și pentru lansarea de bombe sau înarmate cu muniție pentru atacuri directe (Viper Strike). Sistemele Hunter au permis ca datele să fie prelucrate în câteva secunde și să furnizeze informații în timp real cu privire la condițiile de pe câmpul de luptă și cu obiectivele sau țintele armatei, respectiv trupelor. Sistemul de imagistică, îmbunătățit, a permis factorilor de decizie să detecteze, să identifice și să urmărească activitățile ostile ale obiectivelor și să permită transmiterea de date despre acestea către alte unități sau sisteme de arme. Hunter a sporit capacitatea comandantului de a localiza și a identifica forțele proprii, pentru a evita pierderi inutile de vieți și pentru a stabili, în teren, poziții ale țintelor inamice.

Lt. Col. Gregory Hardy, ofițer de rang înalt în cadrul Batalionului 15 (15th Military Intelligence Battalion), a declarat, în cadrul ceremoniei de comemorare, „Felicitări pentru partea voastră din istorie, care se încheie astăzi”. El este absolut convins că „activitatea va excela, așa cum s-a întâmplat și în trecut”, prin înlocuirea cu cele mai avansate UAS. De la punerea în exploatare, sistemele Hunter au fost supuse la numeroase upgrade-uri. Cea mai recentă variantă, MQ-5B, care a avut primul zbor în iulie 2005, fiind dotat cu TCDL (Tactical Common Data Link), cu două extensii longitudinale (twin-boom) și stabilizatoare verticale (twain-tail) mai puternice și cu două motoare cu combustibil greu. Este capabil să zboare 20 de ore, cu sarcina utilă (un senzor EO/IR – Electro-Optical/InfraRed), pe o distanță de 20 km și la altitudinea de 18.000 ft. (aproximativ 5.500 metri). A fost înzestrat cu un echipament care face posibil controlul unui Hunter de către un alt Hunter, de la distanță extinsă și deasupra unor teritorii cu obstacole, cum sunt cele din regiunea Balcanilor sau din Afganistan. După două decenii de viață în cadrul US Army, timp în care au impresionat prin rezistența la schimbările rapide și permanente din domeniul UAS, Hunter au fost transferate în proprietatea guvernului.

rq5 hunter 2

  • Capacitate:  90 kg
  • Lungime: 7 m
  • Aripa: 8.9 m
  • Greutate brută: 727 kg
  • Motoare: 2 × Moto Guzzi twin cylinder

Performanță

  • durata zborului 11.6 ore la 260 km
  • înălțimea de zbor: 4,600 m

Noile UAS, care le vor înlocui pe cele retrase și care intră în dotarea US Army, sunt MQ-1C Gray Eagle, create și produse de GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems Inc.). Gray Eagle sunt urmașe ale Warrior, denumite și Sky Warrior sau ER/MP (Extended-Range Multi-Purpose). În anul 2002, US Army a inițiat o competiție pentru UAS care să înlocuiacsă sistemele Hunter. Lupta s-a dat între Hunter II și Warrior, care au zburat pentru prima oară în luna octombrie 2004. În august 2005, armata a anunțat pe Warrior drept câștigător și a atribuit un contract de 214 milioane $ pentru dezvoltarea sistemului. Armata intenționa să achiziționeze 11 sisteme Warrior, fiecare dintre aceste unități având 12 UAV și 5 stații de control la sol. Cu un cost total al programului de 1 miliard de $, a intrat în serviciu în 2009. În iulie 2013, General Atomics a anunțat primul zbor cu succes al IGE (Improved Gray Eagle). Gray Eagle poate zbura circa 25 ore, poate opera pe o arie de 300 de km, la o altitudine de 29.000 ft. (aproape 9.000 metri). Varianta îmbunătățită, MQ-1C IGE, are rezervoarele de combustibil mai mari, pentru o durată de zbor ridicată și pentru o sarcină utilă crescută.

mq1c eagle 1În 2016 „batalionul 15 (15th MI BN Nighthawks) va primi în dotare UAS Gray Eagle”, conform unor declarații ale operatorilor din unitate. Gray Eagle are aparatura EO/IR (Electro-Optical/InfraRed) și de radar îmbunătățite, poate efectua „de la supraveghere și recunoaștere pe zone extinse, protecția convoaielor, detectarea și distrugerea de explozibil (cu echipamente evoluate din punct de vedere tehnologic), sprijin aerian, comunicații, până la misiuni de livrare de arme”. Sergentul Zachary Norris, operator de Hunter, spune „Suntem ‘ochii din cer‘ pentru trupele de la sol. Le vom conduce în raiduri și în luptă și le vom garanta siguranța”.

Operatorii așteaptă cu nerăbdare să dirijeze Grey Eagle dar spun că Hunter le va lipsi. „Sistemul Hunter a avut la bază conceputul de redundanță. Programul nu trebuia să dureze atât de mult dar a fost păstrat pentru că realiza tot ce dorea armata”, a mai declarat Zachary Norris.

MQ-1C Gray Eagle vor putea etala capacități însemnate, cum sunt: pachetul de senzori (EO/IR/LD – Electro-Optical/InfraRed/Laser Designator) AN/DAS-2 (care oferă WAS – Wide Area Search și urmărirea țintelor mobile din teren), de la Raytheon și sistemul radar (SAR/GMTI – Synthetic Aperture Radar/Ground Moving Target Indicator) multifuncțional AN/DPY-1 Lynx II, de la General Atomics. Vor fi dotate și cu patru rachete aer-sol (ASM – Air-to-Surface Missile) AGM-114 Hellfire.

 

 

 

 

Tags