Record* mondial de viteză, în Guinness World Records

July 2017

Cel mai rapid quadcopter de curse, DRL RacerX, omologat oficial cu viteza de 163,5 mph (263,1 km/h)

La sfârșitul acestei luni este programată ultima etapă, din sezonul de vară al acestui an, a concursului de îndemânare și viteză, organizat de Drone Racing League (DRL). Fondată de Nicholas Horbaczewski în 2015, DRL este o companie privată, din domeniul tehnologiei UAV, sportului și media, cu sediul în New York. În acest an, DRL a organizat o serie de șase curse, Campionatul Mondial Allianz, care a fost difuzat în direct pe mai multe canale de televiziune, de pe tot globul, cum ar fi ESPN (Entertainment and Sports Programming Network, din SUA), Sky Sports, ProSiebenSat.1 Media SE (companie media din Germania), Disney XD, OSN (Orbit Showtime Network, din Emiratele Arabe Unite) și altele. La fiecare concurs au loc etape preliminarii, eliminatorii, și o finală, la care participă primele patru echipe. Numele DRL este acum asociat și cu cel mai important circuit de curse cu drone pentru piloții de elită din întreaga lume. Drone Racing League este considerat „Liderul mondial în cursele profesionale cu drone”, se arată pe site-ul www.prneswire.com. În perioada desfășurării etapelor din această vară, pe 13 iulie, a fost prezentată cea mai rapidă dronă de curse, un quadcopter construit manual de o echipă a departamentului de inginerie al DRL, condusă de Ryan Gury, director în cadrul companiei. Aparatul, numit DRL RacerX, a zburat pe un traseu de 100 de metri (328 ft), dus-întors, și a atins viteza medie de 263,1 km/h (163,5 mph), record mondial de viteză, cu care a deschis un nou capitol în Guiness World Records™, la categoria „cel mai rapid quadcopter alimentat de la baterie și controlat de la distanță”. La această categorie nu a existat, până acum, o înregistrare, datorită cerinței minime de viteză pentru omologare Guinness, stabilită la 128 mph (206 km/h).

Pe site-ul youtube.com a fost postat, imediat, filmul în care apar zborul dronei și înregistrarea recordului în Guiness World Records™. Drona, care a stabilit și înregistrat recordul, depășește parametri stabiliți pentru competiția piloților, iar pe distanțe mai lungi a înregistrat viteza maximă de 289 km/h (179,6 mph). Drona folosită în curse se numește Racer3 și are o viteză maximă de 85 mph (136,8 km/h). Prototipul RacerX, proiectat special pentru a depăși vitezele de până acum, pentru a „sparge” recordul și „a scoate în evidență potențialul viitor al dronelor DRL”, are aceeași platformă centrală ca și Racer3. „După câteva luni de încercări și nereușite, după sute de motoare sparte sau cuprinse de flăcări, DRL RacerX a reușit performanța dorită”, trecerea în Guinness World Records™. Spre deosebire de prototipurile anterioare, care au luat foc la cel mai înalt punct de accelerare, lucru nepermis într-o cursă cu spectatori, RacerX a încheiat zborul cu bine. Pe site-ul techrunch.com se apreciază că, într-o zi, RacerX „va putea fi folosită în curse și competiții oficiale”. Demonstrația făcută pe un câmp de lângă New York a fost urmărită de un oficial de la Guinness World Records™, pentru a verifica viteza. Media vitezei, de la fiecare încercare, a fost înregistrată ca record mondial, reamintim 163,5 mph (263,1 km/h). Drona are o greutate de numai 800 de grame (1,76 lb) și elicele se învârt cu 46.000 rpm (rotații pe minut). Nicholas Horbaczewski, fondatorul DRL, a declarat într-un comunicat de presă, „Recordul RacerX reprezintă încununarea muncii echipei noastre de ingineri de clasă mondială în inovare tehnologică și suntem foarte încântați să prezentăm cea mai rapidă dronă de curse de pe pământ”. Mai trebuie să spunem echipa DRL care a lucrat la acest proiect, Trevor Smith, Phil Herlihy, Nick Horbaczewski, Ryan Gury, Brandon Alvarez, Ray Poon, Mike Flyer, Cory Fondonella. Sunt în fotografia alăturată, citați de la stânga la greapta. Oamenii vor putea vedea mai multe drone de mare viteză în acțiune în timpul finalei Campionatului Mondial Allianz 2017.

Cine nu a citit la timp acest articol, pentru a urmări în direct finala DRL Allianz World Championship din acest an, de pe 28 iulie, la ora 9:00 pm EST (Estern Standard Time, ora oficială a coastei de est a Americii), etapa preliminară, iar la ora 10:00 pm EST, finala, pe unul dintre canalele specializate în transmisiuni sportive, canale precizate mai sus, poate căuta sau aștepta reluările. Este un obicei ca aceste posturi să reia, înregistrate, competițiile de asemenea interes. În plus, până acum, nu a fost etapă care să nu aibă un scurt rezumat filmat pe youtube.com, unde se arată, „Competiția DRL adună împreună cei mai buni piloți din lume. Drone Racing este un sport al viitorului”. Toate cursele, inclusiv incidentele sau prăbușirile, pot fi găsite pe youtube.com/c/thedroneracingleague.


* Despre recorduri, competiții, Drone Racing League (DRL) sau Guinness World Records revista on-line dronele.ro a mai scris, cu alte ocazii sau evenimente importante, de exemplu cele din România, vezi :

            http://www.dronele.ro/finala-drone-champions-league-2016-in-romania/

            http://www.dronele.ro/record-mondial-pentru-durata-de-zbor-in-romania/

 

Tags