Prima dronă dotată cu brațe manevrabile (autonome)

September 2016

O altă zi, o nouă dronă pe firmament, văzută la International Drone Conference and Exposition – 2016

Mai multe website-uri de informare despre cercetări, inovații, evoluția și, în general, piața dronelor, au publicat știrea, „Prodrone Co., Ltd. are plăcerea de a anunța că a dezvoltat o dronă (large-format drone) echipată cu două brațe robotizate, care îi permit să execute o varietate de sarcini, în mod direct”. Drona, numită oficial PD6B-AW-ARM, poate transporta obiecte sau poate executa operațiuni dificile, greu sau chiar imposibil de realizat de oameni sau de alte dispozitive. Informația a fost preluată de pe pagina de știri a site-ului Prodrone (www.prodrone.jp) și a apărut pentru prima oară în prezentarea ultimelor realizări ale companiei din Japonia, la standul organizat în cadrul InterDrone (The International Drone Conference and Exposition), din 7-9 septembrie, de la hotelul Paris din Las Vegas, Nevada. Cu această ocazie, Prodrone, singura companie japoneză care a participat la această expoziție de tehnică și tehnologie, „a dezvelit”, pe lîngă PD6B-AW-ARM, încă două modele de drone comerciale de ultimă generație.

Este vorba de PD6-CI-L, o dronă cu 6 rotoare (4 în plan orizontal și 2 în plan vertical) care „se cațără” pentru inspecții pe plafoane sau pe pereți verticali, pe stâlpi sau pe poduri, și PD4-AW, un quadcopter rezistent la umiditate sau intemperii și care poate ateriza pe apă, de unde poate și decola. Prodrone Co., Ltd., cu sediul în Nagoya, Japonia, care are specialiști cu o experiență de peste 20 de ani, a realizat o serie de drone comerciale și industriale în sistem B2B (business-to-buisiness), adică prin acorduri de dezvoltare și producție sau tranzacții comerciale, cu alte companii din același domeniu. Dintre dronele industriale personalizate, realizate de Prodrone, se pot enumera:

 • drone care pot transporta o sarcină utilă mare, o greutate de până la 30 kg (66 lbs),
 • drone capabile să zboare la o altitudine de peste 5.500 m (18.000 ft),
 • drone care pot ateriza pe apă (ameriza) și decola,
 • drone capabile să recepționeze RFID (radio-frequency identification), la viteze mari,
 • drone speciale pentru inspectarea podurilor sau a altor elemente de infrastructură,
 • drone pentru împrăștierea pesticidelor pe culturi agricole,
 • numeroase drone pentru cercetări științifice,
 • platforme care pot zbura indiferent de condițiile atmosferice și multe altele.

În prezentarea companiei scrie, „Prodrone este specializată în drone care necesită precizie tehnică superioară, drone pe care nimeni altcineva nu le poate construi. Prin răspunsul rapid la nevoile clientului, compania și-a câștigat încrederea agențiilor guvernamentale și ale unor companii de top. Prodrone se orientează acum spre furnizorii de servicii care folosesc drone, la nivel global, dorind să-și extindă afacerile peste tot în lume”. Pe același site se arată, „Bazându-se pe abilități tehnologice și de inginerie de neegalat, Prodrone își propune să fie numărul unu mondial printre dezvoltatorii de drone comerciale și industriale, pentru sarcini speciale (task-oriented)”. La show-ul InterDrone din Las Vegas, s-au descris calitățile și unele caracteristici ale dronei cu două brațe robotizate, dar nu și detalii despre stabilirea prețului, care vor fi obiect de analiză al factorilor de decizie din companie. Până în prezent, piața de drone industriale și comerciale s-a concentrat pe cele folosite pentru fotografii și filmări, cartografiere și topografie, pulverizare de pesticide și monitorizarea culturilor agricole etc., dar există o cerere tot mai pronunțată pentru drone care să execute în mod direct operațiuni particulare, să îndeplinească sarcini speciale, riscante sau periculoase. Exemple de astfel de operațiuni, pe care drona PD6B-AW-ARM le rezolvă datorită abilităților de prindere și transport a unor obiecte de diferite forme cu ajutorul brațelor, sunt:

 • prinderea, suspendarea și mutarea unor obiecte,
 • tăierea cablurilor,
 • pornirea sau oprirea unor aparate sau comutatoare,
 • eliberarea balizelor sau vestelor de salvare pentru înotători în pericol,
 • recuperarea unor materiale periculoase,
 • recuperarea unor obiecte sau materiale de la mare înălțime etc.

Dronele trebuie să fie capabile să execute o varietate de operațiuni, la altitudini mari, pe distanțe lungi, sau în locuri unde oamenii nu au acces, unde există riscuri sau le este amenințată sănătatea ori viața.

Robotul PD6B-AW-ARM are la bază structura dronei PD6B-AW (cu o sarcină utilă de maxim 20 kg), la care sunt atașate două brațe articulate, proiectate și produse de echipa de cercetare a companiei. Aceste elemente mobile oferă posibilitatea efectuării de diferite misiuni, în funcție de circumstanțe, printr-o succesiune de mișcări și o mare libertate în direcționare și poziționare. La capătul liber al brațelor sunt dispozitive de prindere ca niște gheare, suficient de agile. „PD6-AW-ARM poate muta scaunele din birou și aranja mobilierul sau se poate cocoța pe garduri ca o pasăre”, scria, după închiderea evenimentelor de la InterDrone-2106, publicația on-line TechCrunch (techcrunch.com). TechCrunch publică știri din industrie și tehnologie, comunică informații despre și pentru companii start-up dar și pentru companii consacrate. Momentele de staționare, când stă prinsă sau suspendată, de exemplu, de un grilaj, pot fi folosite pentru reîncărcarea bateriilor. Caracteristicile dronei multi-rotor cu două brațe robotizate, sunt prezentate în următoarele specificații:

 • numărul de motoare și elice propulsoare = 6 (hexacopter),
 • distanța motor la motor = 1.450 mm (57 inch),
 • sarcina maximă a brațelor = 10 kg (22 lbs),
 • greutatea corpului (structurii) UAV = 20 kg (44 lbs),
 • viteza maximă = 60 km/oră (37 mph),
 • viteza vântului la care poate opera = 10 m/sec (22 mph),
 • altitudinea maximă (presiunea atmosferică) de funcționare = 5.000 m (16.400 ft),
 • înălțimea totală = 1.300 mm (37 inch),
 • timpul maxim de zbor = 30 minute,
 • alimentare (baterie) = două baterii de 22,2 v/16.000 Ah.

Prodrone atenționează că numărul modelului și specificațiile publicate nu sunt definitive, ele pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Compania speră să realizeze în viitor mai multe modele de drone pentru sarcini specifice, „orientate pe obiectiv”, a declarat Masakazu Kono, CEO (fondator și președinte) al Prodrone Co., Ltd. Acesta a mai adăugat, „Prodrone a câștigat aprecierea unui mare număr de companii din domeniu deoarece a dezvoltat drone industriale extrem de fiabile, extrem de sigure și de înaltă performanță”.

Tags