Platformele autonome Skeyetech, o siguranță crescută

May 2020

 

În compania Azur Drones se lucrează de peste 4 ani la tehnologia „drone-in-a-box” (Skeyetech) pentru reducerea expunerii la riscuri a instalațiilor industriale

Activitățile pentru care este necesară o supraveghere continuă, sau pentru care trebuie asigurată o securitate permanentă, vor fi din ce în ce mai des asistate de drone aeriene (UAV, Unmanned Aerial Vehicle). Multe infrastructuri sensibile, care pot fi vizate de acțiuni ilegale, cum ar fi distrugerea intenționată, furtul sau contrabanda, au nevoie de pază, de urmărire, de observare cu mare atenție și de un control fără întrerupere. Pentru responsabilii din domeniile care dețin elemente sensibile de infrastructură, „posibilitatea de a evalua rapid orice situație sau orice pericol, oricând și oriunde, este crucială”, scria pe site-ul suasnews.com pe 20 mai a.c. Centralele nucleare, sistemele eoliene, instalațiile de petrol și gaze, depozitele de materiale și de aparatură (civilă sau militară), centrele de logistică ale armatei și multe altele, în special construcțiile din zone mai îndepărtate, trebuie supravegheate zi și noapte, sau altfel spus 24/7 (24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână). Instalațiile industriale care sunt expuse la numeroase riscuri, cum ar fi, de exemplu, actele criminale, scurgerea de materiale periculoase, aprinderea unor substanțe infalmabile și altele, necesită cel mai ridicat nivel de siguranță și de securitate. Cele mai noi și mai eficiente instrumente folosite pentru această acțiune, care este greu de acoperit cu personal uman și implică sume mari de bani, sunt dronele de supraveghere, în special cele autonome, dronele care pot fi programate să execute misiuni la mare distanță față de operatorul de la sol. În ultimul timp, „segmentul de piață al acestor aparate este în creștere”. Pe site-ul dronelife.com scria pe 14 mai a.c. că, în timp ce reglementările din Statele Unite pentru zborul dronelor dincolo de linia de observare vizuală (BVLOS, beyond visual line of sight) nu sunt complet finalizate, în alte țări sistemele de zbor autonome „joacă un rol semnificativ în aplicațiile industriale”. Recent a intrat pe piață producătorul francez Azur Drones cu Skeyetech, o platformă autonomă care se încadrează în conceptul „drone-in-the-box”. În conformitate cu articolul de pe site-ul suasnews.com, dezvoltarea dronelor autonome presupune:

  • cunoașterea tehnologiilor avansate pentru proiectarea unui sistem autonom,
  • stabilirea unor standarde de calitate și de fiabilitate asemănătoare celor din aeronautică,
  • intervenții în reglementările pentru drone cu scopul aprobării zborurilor autonome.

Sistemul Skeyetech „se integrează în rețeaua de securitate existentă”. Drona Skeytech decolează automat în caz de alertă, ca să confirme o amenințare, și oferă asistență aeriană pentru gestionarea situației de criză. Dronele autonome înlocuiesc, în general, echipele de securitate care îndeplinesc, în majoritatea cazurilor, sarcinile „obositoare sau periculoase”, indiferent dacă sunt de supraveghere sau de inspecție. Având ca prioritate reducerea expunerii la risc, compania Azur Drones lucrează de mai bine de patru ani la tehnologia „drone-in-a-box”, iar Skeyetech este soluția pentru această tehnologie. Este un sistem robust și rezistent la intemperii, conceput „pentru a lucra singur”. În combinație cu senzori și integrări sofisticate, care fac informațiile ușor accesibile, „Azur Drones oferă o soluție industrială impresionantă” (dronelife.com). Skeyetech este un sistem complet autonom, „oferă servicii non-stop fără intervenția omului”, preciza site-ul milestonesys.com la sfârșitul lunii februarie a.c. Aproximativ în aceeași perioadă, la o prezentare din Orientul Mijlociu, mai precis în Dubai, site-ul arabnews.com scria că Skeyetech este o platformă de supraveghere „proiectată pentru a recunoaște, a identifica, a confirma și a monitoriza” evenimente (amenințări) observate pe parcursul unor misiuni de patrulare programate și „pentru a oferi sprijin personalului de securitate de la sol”.

Cu acea ocazie, Jean-Marc Crépin, CEO al companiei Azur Drones, declara că sistemul Skeyetech ar fi o investiție potrivită pentru cel mai populat oraș al EAU (Emiratele Arabe Unite), ținând cont că Dubai aspiră la transformarea într-un oraș inteligent. Se mai preciza că noul sistem de securitate autonom, care este deja implementat în Franța, poate fi utilizat foarte repede de către agențiile de securitate „pentru că nu are nevoie de competențe sau de certificare pentru operațiuni de la distanță” (arabnews.com). Dovedind siguranță, fiabilitate și calitate, sistemul Skeyetech a primit prima și singura aprobare din partea autorităților din Franța (DGAC, Direction Générale de l’Aviation Civile) pentru drone complet automatizate. Astfel, „drona Skeyetech poate zbura BVLOS peste zone publice sau private, ziua sau noaptea, cu o simplă supraveghere a unui agent de pază, fără permis de pilot” (genetec.co ). Compania Azur Drones are sediul în Mérignac, cea mai mare suburbie a orașului Bordeaux, Franța.

Tags