No fly zone

September 2015

Cu peste 2,5 milioane de drone vândute în toată lumea în ultimii ani, este de așteptat ca provocările pentru securitatea publică să crească. De aceea guvernele încearcă să legifereze domeniul acesta într-o manieră care să le permită controlul asupra cetățenilor și obiectivelor importante.

Publicul larg, hobby-știi, fotografii și alte companii care oferă servicii cu ajutorul dronelor aeriene, militează împotriva restricțiilor de zbor și a controlului strict, dar operatorii de transport aerian sunt foarte îngrijorați de amploarea uav-urilor. Sunt raportate periodic multe incidente la aterizarea sau decolarea aeronavelor de călători care evită în ultimul moment coliziunea cu o dronă care zboară prea aproape sau chiar pe culoarul de zbor. La New York sunt raportate în medie 2 incidente pe zi, în care sunt relatate zboruri ale dronelor în apropierea aeroportului, deși autoritatea americană pentru reglementarea zborului aplică niște amenzi usturătoare operatorilor care zboară fără autorizație, iar aeroporturile sunt declarate No Fly Zone pentru drone, peste tot în lume.

Dar aeroporturile nu sunt singurele zone în care sunt raportate incidente care implică o dronă. La triatlonul Geraldton Endure Batavia din Australia, un competitor – Raija Ogden a fost rănită, după ce un fotograf care pilota o dronă a pierdut controlul acesteia. Fotograful urmărea captarea imaginilor cu competitorii care tocmai terminau secțiunea de 10 km și configurase zborul dronei la 10 m înălțime deasupra traseului pe care veneau alergătorii către linia de final.  Operatorul susține că cineva din mulțime a perturbat legătura pe care o avea cu drona, și aceasta s-a prăbușit peste alergătoare. În Australia, prin lege, dronele nu au voie să zboare la o distanță mai mică de 30 m față de orice om iar operatorii dronelor trebuie să fie certificați de Autoritatea Aeronautică Civilă națională.

Maratonul din Boston a fost și el în mijlocul atenției autorităților, datorită atât incidentului produs în trecut la acest eveniment dar și a nenumăratelor relatări și clipuri postate pe Internet, în care sunt evidențiate cazuri cu drone care plasează diferite obiecte sau arme și care ar putea provoca accidente și chiar ar putea fi utilizate pentru atacuri teroriste.SENT IN BY PHIL MESSING - An unidentified man is arrest by NYPD for flying a drone near the Manhattan Bridge in New York, Wednesday, Aug. 19, 2015.

Un operator a fost arestat după ce a fost surprins de poliție survolând podul din Manhatan iar un fotograf a fost prins în timp ce pilota o dronă lângă Centrul Național de Tenis care a găzduit US Open.

Vizita Papei Francisc la New York  în perioada 24 – 26 septembrie, pune la încercare sistemul american de securitate publică. Este planificată instalarea de posturi de observare, elicoptere care să survoleze traseul, lunetiști care să doboare orice dronă ar fi detectată zburând în apropiere. Un perimetru destul de mare care include zona în care se va afla publicul a fost declarat No Fly Zone pentru orice tip de echipament zburător.

Tags