MOZI 2, prima dronă cu celule solare construită în China

August 2019

 

Acesată „dronă ciudată” poate salva vieți în situații de dezastre naturale dar, vor fi și multe alte aplicații care o vor utiliza cu succes

La sfârșitul lunii iulie a.c. (sâmbătă, 27) o dronă aeriană, construită în China de o cunoscută companie din Shanghai, a finalizat cu succes un prim zbor. Numită MOZI 2, aeronava fără echipaj, alimentată numai cu energie solară, a plecat în zborul inaugural de pe aeroportul Moganshan din Deqing, situat în nord-vestul provinciei Zhejiang din estul Chinei, după cum se arată pe site-ul agenției de știri Xinhua (xinhuanet.com). În același loc a aterizat în siguranță. Compania producătoare este Oxai Aircraft Co., Ltd. și, conform declarațiilor acesteia, specialiștii s-au ocupat timp de 2 ani cu cercetările și experimentele pentru MOZI 2, noul model de UAV (Unmanned Aerial Vehicle). Imaginile cu drona, ca și videoclipul publicat ulterior pe site-ul youtube.com, au apărut pentru prima pe site-ul agenției Xinhua News Agency, agenția oficială de presă din China și cea mai mare și mai influentă organizație media din această țară.

Agenția Xinhua ocupă primul loc în lume în ceea ce privește numărul corespondenților disponibili permanent pe toate continentele. Testul la care a fost supusă drona MOZI 2 s-a terminat fără niciun incident, după cum se precizează și pe site-ul futurism.com. Conform datelor furnizate de Oxai Aircraft, MOZI 2 are anvergura de 15 metri, este alimentată exclusiv de celule solare și poate atinge o altitudine de 8.000 de metri (aproape 5 mile). Pe timp de noapte, perioada zborului de croazieră cu viteză mică ajunge la maxim 12 ore, după o încărcare de la lumina soarelui timp de 8 ore, în timpul zilei. Drona este echipată cu patru motoare electrice, alimentate de panouri solare, și cu baterii de stocare a energiei. Pe site-ul dronegeek.shop se fac mai multe aprecieri, majoritatea în legătură cu modelul precedent, „În comparație cu prima generație, coada orizontală este plasată sub fuselaj, pentru mai multă stabilitate și pentru a face față condițiilor complexe prin care zboară, condițiilor atmosferice și de deplasare sau de turbulențe ale aerului. De asemenea, a crescut semnificativ eficiența cu care este convertită lumina soarelui în energie electrică, de la 16 procente la generația anterioară la 23 la MOZI 2, asigurându-se un zbor de 12 ore pe vreme bună”. Este de așteptat ca drona să fie folosită pentru misiuni de salvare în situații de dezastre naturale sau pentru recunoaștere și comunicații. Mao Yiqing, directorul general al companiei producătoare, a declarat că există o colaborare cu furnizori de servicii 5G, cu operatori de telefonie mobilă etc. pentru a se extinde și mai mult numărul de aplicații pentru aeronava de mare anduranță MOZI 2. Pe site-ul cu informații generale și concrete din știință, tehnologie, cercetare și altele, futurism.com, mai scrie că Oxai Aircraft a declarat pentru agenția Xinhua, „acum, pentru că suntem siguri că aparatul poate zbura, se pot demara lucrările pentru aceste noi aplicații”. Va putea fi utilizată nu numai ca releu pentru comunicațiile mobile, ci și pentru investigarea, inspecția, explorarea, descoperirea sau fotografierea de la mare altitudine, de exemplu pentru incendiile forestiere, descoperirea dăunătorilor din culturile agricole și multe altele. Articolul de pe site-ul amintit mai sus (futurism.com) începe cu o recomandare, „Dacă sunteți vreodată într-o situație dificilă, în urma unei catastrofe, și vedeți o aeronavă cu aspect ciudat care zboară deasupra capului, nu vă temeți, ar putea fi acolo pentru a vă ajuta”.

Tags