Ministerul Apărării din Spania a ales sistemul AUDS

June 2017

Sistemul de detectare-urmărire-identificare-anihilare AUDS, sistem de luptă împotriva dronelor aeriene

AUDS (Anti-UAV Defence System, sistem anti-drone) este complet integrat, verificat, inclusiv în misiuni militare, și introdus pe piață. AUDS (sistem de apărare anti-UAV) a fost proiectat să neutralizeze vehiculele aeriene fără pilot, folosite la supravegherea de la înălțime nepermisă sau în activități cu un potențial pericol. AUDS combină radarul de scanare electronică pentru detecția, urmărirea și clasificarea electro-optică (EO) și capacitatea de inhibare direcțională RF (radio frequency). Sistemul a fost dezvoltat în 2015 de un consorțiu format din trei companii britanice din domeniul apărării, Blighter® Surveillance Systems Ltd, Dynamics Chess Ltd și Enterprise Control Systems Ltd. Este o colaborare între „Companii de vârf, fiecare având capacități unice, necesare pentru crearea unui sistem eficient împotriva UAV”. Sistemul AUDS, singurul sistem de luptă contra UAS care a pătruns pe piața militară și a fost experimentat în misiuni, a fost selectat de Ministerul Apărării din Spania (Ministerio de Defensa de España) pentru a detecta și neutraliza (contracara sau distruge) dronele ostile. Alegerea s-a făcut „după o cercetare atentă a pieței și după studii extinse”, conform site-ului uavexpertnews.com, iar scopul este protecția obiectivelor și persoanelor amenințate de dronele aeriene. Pericolele sunt, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe și mai grave. Contractul este estimat la aproximativ 2 milioane de € și a fost acordat prin CIAC (Compañia Internacional De Analizadores Y Control S.L.), cu sediul în Madrid, reprezentant al firmei Blighter în Spania. Mark Radford, CEO al Blighter Surveillance Systems, a declarat, „Suntem încântați că am obținut o nouă vânzare pentru sistemul nostru strategic anti-drone. Contractul cu armata spaniolă urmează succesului misiunilor multiple cu sistemele AUDS ale forțelor armate ale Statelor Unite din 2016”. Sistemul AUDS este finalizat în totalitate, astfel încât, termenele de livrare stabilite cu Ministerul Apărării din Spania pot fi respectate. „Sistemele au fost expediate la sfârșitul lunii mai 2017, pentru o implementare rapidă, imediat după instruirea operatorilor”, a adăugat Mark Radford.

Echipa AUDS a efectuat până în prezent peste 1500 de misiuni și sistemul a fost testat împotriva a 60 de tipuri de dronă, inclusiv cu aripi fixe și quadcoptere. Sistemul AUDS poate detecta, urmări, identifica și distruge o dronă în aproximativ 15 secunde, la o distanță de până la 10 km (sau 6 mile). Detectează drona folosind radar electronic de scanare micro-Doppler, o urmărește utilizând camere de mare precizie (infrared & daylight) și software de urmărire video avansat, iar pentru a o contracara folosește un inhibitor non-cinetic RF. Seria de radare A400 de la Blighter sunt proiectate să detecteze UAV de mici dimensiuni în orice condiții meteorologice, 24 de ore din 24. Camera EO/IR Hawkeye de la Chess Dynamics, cu tehnologie de urmărire video de ultimă generație, poate „privi” mișcarea dronei și, în combinație cu informațiile despre țintă de la radar, o identifică. Operatorul va lua rapid o decizie, „având informații exacte”, și, prin utilizarea unui inhibitor RF inteligent de la ECS (Enterprise Control Systems), va interfera selectiv canalele C2 (Command and Control channels), permițând sistemului să oprească misiunea UAV. „Folosind un sistem AUDS, operatorul poate prelua controlul asupra unei drone și o poate forța să aterizare în siguranță” (uavexpertnews.com). AUDS respectă standarde militare, este proiectat și experimentat pentru a funcționa în medii dure. Funcționează pe orice vreme, zi sau noapte, iar distrugerea UAV este controlată de operator. AUDS se poziționează pe piața de sisteme contra-UAS în fața altor sisteme similare. Este utilizat de mai multe agenții guvernamentale, de poliție și de militari pentru a proteja elemente de infrastructură națională și personalul care le deservește sau unele locații strategice importante, de exemplu centrale nucleare, granița statală, baze aeriene militare și aeroporturi. Asigură protecție și garantează siguranță la evenimente politice, sportive sau artistice. Pe site-ul companiei ECS (enterprisecontrol.co.uk) se arată, „În ultimele 18 luni, sistemul AUDS a fost puternic evaluat și testat de organizații militare și guvernamentale, depășind, în mod consecvent, cerințele misiunilor și oferind simultan supraveghere de la sol și aeriană împotriva unor eventuale amenințări”. În urma succesului la misiunile din 2016, pentru clienți din Statele Unite, unde este vândut prin partenerul nord-american Liteye Systems Inc, a devenit singurul sistem integrat anti-dronă de pe piață calificat pentru nivelul nouă TRL* (TRL-9**). Liteye Systems Inc este furnizor de sisteme de securitate din statul Colorado (vezi liteye.com). Acum AUDS sunt implementate și pe deplin operaționale, iar prin noile configurații, fixe, permanente și temporare, dar și ajungând pe diferite piețe, și-a consolidat poziția de leader în domeniu.


* TRL (Technology Readiness Levels – Nivele de Maturitate Tehnologică) reprezintă o metodă de estimare a maturității elementelor tehnologice critice (CTE – Critical Technology Elements) ale unui program, în timpul procesului de achiziție. Nivelul este determinat în timpul unei evaluări a pregătirii tehnologice (TRA – Technology Readiness Assessment), prin care se examinează conceptele programului, cerințele tehnologice și capacitățile demonstrate. TRL se clasează pe o scară de la 1 la 9, cea mai experimentată tehnologie find cea de nivel 9. Definiția și descrierea fiecărui nivel este exemplificată, de exemplu, și pe site-ul UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), uefiscdi.ro (sau old.uefiscdi.ro).

** TRL-9 este, cum s-a arătat mai sus, cel mai înalt nivel de pregătire (sau maturitate) pe care un sistem tehnologic îl poate atinge. Potrivit definițiilor Departamentului Apărării al Statelor Unite (United States Department of Defense – DoD) și ale NASA, TRL-9 înseamnă că sistemul sau produsul tehnologic este în forma sa finală și că este verificat prin operațiuni de succes ale unor misiuni reale.

Tags