Dronele si evenimentele tragice din Dallas

July 2016

În urma evenimentelor tragice din Dallas,în urma cărora si-au pierdut viața 5 ofițeri de poliție, au apărut numeroase discuții referitoare la modul prin care suspectul Micah Xavier Johnson a fost eliminat. După ore întregi de negocieri fără succes, un robot terestru controlat de la distanță și echipat cu o bombă, afost trimis aproape de garajul în care Johnson se ascunses și a fost detonat. Acesta ar fi primul caz în care un cetățean american este ucis de o dronă chiar pe pământ american.

Robotul folosit de polițiști era de obicei utilizat în operațiuni de dezamorsare a pachetelor suspecte. În acest tipuri de operațiuni este utilizată uneori acestă tactică de plasare a unei bombe în apropierea pachetului suspect și detonarea lui. De această dată, tehnica a fost folosită pentru eliminarea unui suspect uman și acest lucru a creat un precedent înspăimântător pentru unii americani. Ei consideră că astfel s-a creat o cale ilegală de folosire a dronelor pentru uciderea oricăror suspecți fără a fi judecați mai întâi de un tribunal. Spre exemplu, în timpul demonstrațiilor din Dallas, fusese identificat un alt suspect – Mark Hughes, care purta o armă la vedere, pe stradă, ceea ce este perfect legal în Texas. În urma interogatoriului lui Hughes a rezultat că acesta este nevinovat. Dar opinia americană se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi folosit robotul și în cazul acestuia.index

Printre întrebările care plutesc în aer este însă și aceasta – punerea în discuție a moralității utilizării robotului contra unui suspect ucigaș, înseamnă că viețile polițiștilor uciși nu valoarează nimic? Este posibil ca societatea să aprecieze viețile ofițerilor, dar totuși, să fie împotriva utilizării dronelor pentru eliminarea suspecților înaintea condamnării lor de către un tribunal.

Această dezbatere este cu atât mai aprinsă, cu cât recent a fost publicat mult-așteptatul raport al Casei Albe în privința utilizării dronelor aeriene pentru utilizarea unor persoane aflate în țări cu care America nu este în război. Astfel am putut afla cu toții, că între 2009 și 2015, au fost uciși între 64 și 116 civili în operațiuni cu drone aeriene, în tări ca Pakistan, Yemen, Somalia și Libya, deși acest număr este mai mic decât cel estimat de mai mulți cercetători și reporteri independenți. Mulți dintre cei 2372 – 2581 suspecți combatanți uciși prin programul dronelor de către guvernul amercian în aceeași perioadă, ar fi putut fi  de fapt civili.

 

Tags