Dronele inteligente, un rol important pentru agricultură

October 2020

 

Compania Beijing TT Aviation Technology (TTA) deține „numeroase drepturi de autor pentru software și peste 200 de brevete în industria dronelor”

În foarte multe țări, tendința de utilizare a celor mai noi tehnologii și de trecere la agricultura de precizie, numită uneori agricultura inteligentă, este tot mai accentuată. Pe plan mondial sunt folosite, de mult timp, avioane și elicoptere destinate anumitor activități obligatorii în ramurile care se ocupă de plante (agrofitotehnia, horticultura, silvicultura etc.), cum sunt, de exemplu, monitorizarea culturilor sau pulverizarea substanțelor chimice necesare întreținerii stării de sănătate și dezvoltării plantelor. Tehnicile din aviație au fost aplicate, de regulă, în fermele mari, cu suprafețe întinse și, bineînțeles, acolo unde existau resursele financiare. Site-ul companiei chineze TT Aviation (ttaviation.org) demonstrează că lucrurile s-au schimbat radical. Acum, un rol tot mai important îl au dronele aeriene (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) inteligente, sau dronele cu un grad ridicat de autonomie și de precizie. Tehnologia UAV aduce fermierilor variante moderne de dezvoltare a afacerii. Dronele aeriene pot fi folosite pe orice exploatație agricolă cu profil vegetal, indiferent de mărimea acesteia. „Dronele agricole reprezintă o modalitate nouă și mult mai rapidă de a colecta date din teren. Cel mai convingător motiv pentru utilizarea dronelor agricole este că datele sunt obținute la cerere, adică oricând este nevoie de ele”. Când sunt trimise în misiune dronele colectează informații de ultimă oră, mai exact, „informații la minut”. Cu toate că este o mare concurență între companiile din industria dronelor care produc aparate de zbor pentru agricultură, TTA consideră că ar trebui să fie „primul port de escală” pentru cultivatori (ttaviation.org). Oferă informații agricole complete, dar are și un portofoliu variat de UAV. Beijing TT Aviation Technology Co., Ltd. are sediul central la Beijing și a înființat alte 8 sucursale în China. Este un producător de vehicule aeriene fără pilot (UAV) fondat în 2008. „Exportă în America, Japonia, Noua Zeelandă, Mexic, Europa, Brazilia, Australia, Canada, Coreea de Sud și în alte țări sau regiuni” (worlduav.eu). Datorită numărului mare de drepturi de autor pentru software și al celor peste 200 de brevete din industria dronelor, este cotată ca o companie națională de înaltă tehnologie. Produce drone aeriene multi-rotor VTOL (vertical take-off and landing), elicoptere fără pilot de mici dimensiuni și UAV cu aripi fixe (fixed-wing). TT Aviation are propriul centru de cercetare și dezvoltare (R&D, Research and Development Center) și cel mai mare institut de formare AOPA (Aircraft Owners and Pilots Association) din țară. În prezent, în China există 32 de sucursale TTA pentru instruirea și antrenamentul piloților (operatorilor) de drone. Calitățile și performanțele produselor sale pentru agricultură, cartografiere și securitate au făcut să aibă printre clienți agenții guvernamentale, instituții, companii și fermieri.

Pentru agricultura inteligentă TTA oferă mai multe soluții (ttaviation.org). Produce drone:

 • pentru pulverizare – cu o viteză de 40 de ori mai mare decât pulverizatorul tradițional. Economisește 90% apă și între 30% și 40% substanțe (pesticide),
 • pentru fertilizare și însămânțare – prin schimbarea dispozitivului (recipientului) drona poate realiza ambele operațiuni. Fertilizarea și împrăștierea îngrășămintelor se face uniform și cu precizie. Schimbarea sistemului atașat durează maximum 10 minute,
 • pentru supravegherea culturilor – prezența buruienilor sau a dăunătorilor, gradul de umiditate (de irigare) și altele sunt monitorizate cu drona care are în dotare o cameră multispectrală sau hiperspectrală de înaltă rezoluție.

Drona de pulverizare TTA M4E ajută fermierii să economisească pesticide printr-o distribuire mai bună (diametrul picăturilor este foarte mic) și să nu mai fie nevoiți să stea în preajma suprafețelor stropite cu substanțe periculoase pentru om. M4E are patru propulsoare (motoare și elice). De regulă, numele dronelor TT Aviation indică numărul de motoare printr-o cifră (al doilea caracter din denumire), de exemplu M6x sau M8xx, primul are șase motoare iar al doilea opt. În continuare sunt redate câteva dintre specificațiile modelului M4E prezentate pe site-ul companiei TTA:

 • ampatament diagonal                1.090 mm
 • înălțime dronă (pliată)                 485 mm
 • materialul recipientului             plastic rezistent
 • volumul containerului               5 kg (aproximativ 5 litri)
 • viteza de zbor maxim                 15 m/s
 • raza de acțiune (zbor)                1,5 km
 • decolare și aterizare                    pe verticală (VTOL)
 • rezistența la vânt                         de 10 m/s
 • diametru picătură                       80-200 μm
 • număr de duze                            2 buc.
 • viteza de pulverizare                 4-6 m/s
 • lățime pulverizare                      4-6 m
 • înălțimea de pulverizare           2-4 m deasupra culturii
 • eficiența                                      1,8-2,5 acri în 10 minute.

În concluzie, „Dronele agricole TTA pot fi utilizate în diferite aplicații cum ar fi pulverizarea, însămânțarea și protecția plantelor, ajutând fermierii să aplice tehnici ale agriculturii de precizie. Echipate cu dispozitive și camere de înaltă tehnologie, se pot monitoriza bolile, dăunătorii, irigarea și starea îngrășămintelor” (ttaviation.org).

Va urma.

Tags