Dronele care vor revoluționa transmisiunile în direct

July 2017

Stolul de drone inteligente, pentru un mod nou de a ne uita la sport, este scopul proiectului MultiDrone

Pentru a transmite imagini mai cuprinzătoare de la evenimente sportive care se desfășoară în spații largi, de exemplu la nivel de stadion sau piață publică, a fost lansat proiectul MultiDrone, finanțaț de Uniunea Europeană. Se urmărește crearea de „echipe” de drone, inițial formate din trei până la cinci aparate, care „să transforme modul în care vor fi urmărite evenimentele, de la meciuri de fotbal sau curse de bărci, la concerte”. Pe site-ul robohub.org se mai arată, „Oricine a urmărit transmisiuni de la un festival în aer liber sau de la o competiție sportivă, în ultimii ani, a fost, probabil, martor la un nou mod de utilizare a dronelor comerciale, la imagini aeriene uluitoare”. Perioada programată pentru proiect este de la începutul acestui an și până la sfârșitul lui 2019 (31 decembrie), deci proiectul MultiDrone este în desfășurare. În descrierea de pe site-ul cordis.europa.eu se arată, printre altele, că Universitatea din Bristol, Marea Britanie, este coordonatorul proiectului, la care mai participă renumite companii de televiziune, agenții sau canale de media, firme din domeniul dronelor, instituții de învățământ și institute de cercetare, reprezentative, sau printre cele mai importante în țara din care provin :

 • Franța Thales Communications & Security S.A.S.
 • Grecia Aristotelio Panepistimio Thessalonikis
 • Spania Universidad de Sevilla
 • Germania Deutsche Welle (DW)
 • Italia RAI – Radiotelevisione Italiana S.p.A.
 • Regatul Unit British Broadcasting Corporation (BBC)
 • Franța ALERION (Drones & Innovations)
 • Portugalia Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento

Coordonatorul de proiect, profesorul Ioannis Pitas, de la Universitatea din Bristol, a declarat că se dorește ca în decurs de 18 luni să fie pregătite prototipuri pentru testare, de către partenerii săi media Deutsche Welle și RAI – Radiotelevisione Italiana. Primul, DW, ar putea folosi drone, în locul camerelor obișnuite, pentru filmarea regatei internaționale de canotaj de la Berlin, cunoscuta Rund um Wannsee, care are loc în fiecare an pe 3 octombrie, și pentru transmisia meciurilor de fotbal, iar RAI este interesată să le folosească la cursele de ciclism. Dar, înainte de a ajunge la cea mai mare competiție anuală de ciclism din lume, Le Tour de France, care se desfășoară în Franța și în țări din jurul ei, echipa MultiDrone trebuie să identifice componentele de AI (Artificial Intelligence) cu ajutorul cărora dronele să poată realiza misiuni „în echipă” și să „colaboreze” în siguranță. Există potențialul de a face filmări „la un cost mai mic față de cele făcute din elicopter sau de o singură dronă”, a mai spus profesorul Ioannis Pitas. Colaborarea universităților, a institutelor de cercetare și a companiilor din media urmărește trecerea la nivelul următor, folosirea unui mic „roi” de drone inteligente. De coordonarea unei „echipe” de drone, formată din 4 până la 10 aparate, se va ocupa directorul de producție și echipa lui. Dronele dintr-un grup vor avea :

 • autonomie decizională sporită, „reducând numărul intervențiilor din partea echipei de producție și prin introducerea unor funcționalități noi pentru transmisiuni, cum ar fi adaptarea la dinamica evenimentelor și la acțiuni neprevăzute”, scrie pe www.bristol.ac.uk,
 • mecanisme de siguranță pentru „respectarea reglementărilor de zbor și pentru o securitate sporită a spectatorilor”. Se au în vedere, evitarea zonelor aglomerate, aterizarea autonomă de urgență și securitatea comunicațiilor, astfel încât „misiunea să fie îndeplinită în condiții potrivnice sau a inactivității echipei de la sol”.

Măsurile prevăzute sunt atât pentru transmisiunile live (în direct), cât și pentru înregistrări. Faza de început a proiectului va avea un accent puternic pe etică, pentru a preveni orice probleme legate de confidențialitate. “Oamenii sunt sensibili în privința filmărilor și de aceea :

 • se înceară evitarea pătrunderii în spații private,
 • obținerea consimțământului sportivilor urmăriți și
 • crearea de metode prin care să se decidă care persoane urmează să aibă chipul estompat”

Toate cerințele prezentate vor necesita o mulțime de teste și, dacă rezultatele sunt negative, se vor face modificări și din nou teste, până se va atinge obiectivul dorit. Când acest obiectiv va fi atins, se poate spune că industria de divertisment din Europa a făcut un impresionant pas înainte. S-ar putea ajunge la roiuri mult mai mari de drone, capabile să acopere evenimente la nivel de oraș. Progresele înregistrate de proiectul MultiDrone (cod UE H2020), „un proiect interesant”, coordonat de profesorul Ioannis Pitas de la Universitatea din Bristol, Facultatea de Inginerie, vor fi prezentate periodic publicului.

Tags