DRONEAST 22 -23 Septembrie 2016 – evenimentul principal în Europa de Est

September 2016

În zilele de 22 și 23 Septembrie 2016, s-au desfășurat la Constanța, sub denumirea de DRONEAST – Drones by a Safe Shore, un show aerian cu drone și o conferință pe teme de dezvoltări tehnologice și dezbateri legislative naționale și europene. Show-ul aerian a avut loc la Aeroportul Tuzla pe 22 Septembrie, iar în ziua următoare (23 Septembrie) Universitatea Ovidius din Constanța a fost gazda Conferinței DRONEAST.

Scopul și misunea evenimentului sunt de a contribui la dezvoltarea acestui nou sector (industrial și de servicii) bazat pe tehnologie de vârf, în Romania și implicit la dezvoltarea pe orizontală a altor sectoare tehnologice, industriale și de servicii.

Evenimentul a fost colocat cu a doua întâlnire de proiect a Consorțiului SafeShore (proiect de cercetare finanțat de UE pe programul H2020, în care partenerii români  – UTI, IOEL, SPP, ITA și IGPF – au o contribuție importantă).

Evenimentul a fost desfăşurat sub auspiciile Ministerului Transporturilor din România– Autoritatea Aeronautică Civilă și co-organizat de 3 asociații cu activitate în domeniul sistemelor autonome – UVS România, ARPIC și Patromil.

 UVS Romania – este mebru al UVS Iternational și promotor al sectorului dronelor în România

ARPIC – Asociația Română pentru Protecția Infrastructurii Critice promovează utilizarea dronelor în domeniul reprezentat de acest ONG 

Patromil – este asociația națională pentru securitatea națională și industria de apărare care reprezintă și domeniul dronelor în fața autorităților române și europene

Conferința beneficiază de sprijinul UVS International și va fi primul pas în dezvoltarea unui forum regional de dezbateri și prezentări în anii următori. Pentru anul acesta, printre temele principale se află și dezvoltarea unei platforme public-private pentru dialog, în scopul adoptării legislative și încurajarea dezvoltării aplicațiilor cu respectarea normelor de siguranță și securitate.

Domeniul dronelor este unul de mare interes în Europa  – cu propuneri legislative în Parlamentul European, Comisia Europeană și de către EASA, dar și în Statele Unite ale Americii, unde un studiu recent arată că valoarea sericiilor și produselor în acest domeniu, ar putea atinge în următorii 10 ani, valoarea de 82 miliarde de dolari.

Au participat la acest eveniment, mai multe personalități europene și nationale:

dl Paolo Salieri – DG Home – directoratul general pentru afaceri și imigrație din cadrul Comisiei Europene

Marian-Jean MARINESCU – 8th Parliamentary term

dl Marian Jean Marinescu – membru al comi- siei de transport din Parlamentul European

dl Koen de Vos – DG Move  – directoratul general pentru mobi- litate și transport al Comisiei Europene

dl Jean Pierre Lentz – DG Growth – directoratul general pentru piața europeană, industrie, antrepreno- riat și mici întreprin- deri, din cadrul Comisiei Europene

Obiectivul principal al secțiunii de legislație, din cadrul conferinței, este acela de a prezenta situația actuală legislativă în diferitele țări ale UE și de a crea o platformă regională de dezvoltare și consultare pentru accelerarea dezvoltărilor tehnologice în domeniul dronelor, cu sprijinul direct al comunității de dezvoltatori și suporteri.

Secțiunea de securitate din cadrul conferinței, își propune să prezinte soluții de identificare, înregistrare. control, detecție și măsuri de capturare a dronelor. O notă esențială în cadrul secțiunii de Cercetare-Dezvoltare, va fi constituită de prezentarea informațiilor din cadrul proiectului RAWFIE.EU al clusterului SAFE din Franța, dar și din proiectul OPT4SMART ERC al Universității din Salento.

Pentru înregistrarea la acest eveniment puteți consulta site-ul droneast.eu

 

 

Tags