Drone profesionale de pulverizare de la ABZ Innovation

May 2023

 

Dronele agricole de pulverizare ABZ Innovation L10 și L10 PRO „combină toate inovațiile disponibile pe piață, concepute pentru condițiile interne și europene”

Pe piața internațională a dronelor agricole au apărut recent două modele proiectate și construite de compania ABZ Innovation Kft. din Ungaria. Prima inovație a companiei, seria de drone de pulverizare ABZ Innovation L10, a avut „un uriaș succes la unul dintre cele mai mari târguri din lume ale industriei alimentare, Fruit Logistica, Germania” (abzinnovation.com). Drona L10 a fost realizată prin efortul colectiv al Universității István Széchenyi, ABZ Drone Kft., MIB Invest Group Kft. și Uni Inno Kft. ABZ Innovation a devenit compania comună a celor patru entități în urma semnării unui contract în care sunt prevăzute atât regulile detaliate de funcționare a companiei nou înființate cât și drepturile și obligațiile părților semnatare. Universitatea István Széchenyi, „un jucător important în cercetarea dronelor la nivel național” prin Centrul de Dezvoltare Digitală (Digitális Fejlesztési Központ) sau DDC (abreviere de la Digital Development Center), a anunțat că ABZ Innovation are ca principal scop intenția de a lansa prima dronă agricolă dezvoltată în Ungaria (agrokep.vg.hu). În acest an, Târgul Internațional Fruit Logistica, organizat în urmă cu trei luni, „a doborât toate recordurile de participare din istoria sa de 30 de ani”. La evenimentul din Centrul de Expoziții din Berlin (Messegelände Berlin ExpoCenter City) au participat 2.600 de expozanți din 92 de țări, mult mai mulți decât anul trecut, și vizitatori din aproximativ 140 de țări. Pentru comparație, raportul pentru 2022 a arătat că numărul de expozanți a fost de 1.994 din 87 de țări, iar numărul de țări din care au venit vizitatori s-a ridicat la 132. În articolul de la secțiunea „news” a site-ului companiei ABZ Innovation publicat în luna aprilie a.c. scrie că dronele de pulverizare L10 și L10 PRO ar putea fi comercializate în curând și că, potrivit experților, dezvoltarea acestora ar putea fi urmată de alte realizări bazate pe inovații științifice (teoretice și practice) ale Universității István Széchenyi (Széchenyi István Egyetem) din orașul Győr. ABZ Innovation se transformă astfel într-o companie de producție de drone care va pătrunde pe piața europeană, îndeplinind și sarcinile de vânzări pentru produsele sale. „Drona de pulverizare agricolă combină toate inovațiile actuale disponibile pe piață, concepute pentru condițiile agricole interne și europene. Prin urmare, produsul oferă fermierilor o tehnologie sigură, convenabilă și ușor de utilizat, împreună cu asistență și service continuu” (abzinnovation.com). Prima dronă ABZ Innovation combină avantajele modelelor existente deja pe piață cu experiența specialiștilor din companiile implicate și cu a celor din laboratorul didactic pentru drone și procesare a imaginilor, înființat recent la universitatea amintită. Cu precizarea că dimensiunile sunt redate în imaginea alăturată (preluată de pe site-ul companiei), mai jos se regăsesc unele opțiuni (caracteristici) ale modelului L10:

  • rezervor de 10 litri pentru 6 ha/oră, versiunea 01 sau
  • rezervor de 10 litri pentru 10 ha/oră (la comandă) sau
  • rezervor de 30 de litri, 16 ha/oră versiunea 02,
  • structură modulară și sistem de filtrare în 3 trepte,
  • sistem de pulverizare CDA (Controlled Droplet Application),
  • dimensiunea picăturii reglabilă,
  • debitul maxim de 4,8 litri/minut,
  • lățimea de lucru (deschiderea brațelor) reglabilă,
  • motoare fără perii (brushless motors) IPX7*.

Pentru a se asigura eficiență, fiabilitate și timp maxim de funcționare a fost abordată cu atenție deosebită dimensionarea bateriei. S-a optat pentru o baterie (acumulator) de 16.000 mAh, ținându-se cont de faptul că, de regulă, 90 de procente din costurile de funcționare ale unei drone provin din deprecierea bateriei. O acțiune importantă este planificarea avansată a zborului, care implică, printre altele, stabilirea traseului printre rânduri (deasupra rândurilor) și controlul automat al pulverizării. La modelele L10 PRO se poate atașa sistemul precis și eficient de răspândire numit Trichogramma, care, cu rezervorul de 8 litri și în funcție de dimensiunea particulelor (granulelor) de îngrășământ, poate acoperi până la 8-12 hectare în câteva minute, adică într-o singură decolare, ceea ce reprezintă o performanță orară de până la 36 de hectare. Modelul L10 standard nu este echipat pentru a primi acest sistem de distribuire. În continuare, ABZ Innovation va perfecționa dronele agricole și va construi și alte modele. De exemplu, la sfârșitul lunii trecute (martie 2023) a semnat un acord cu firma din industria auto Perciv AI pentru dezvoltarea de drone industriale autonome. ABZ Innovation a devenit în acest fel „primul partener din afara pieței auto” pentru Perciv AI. Pe site-ul perciv.ai scrie că, „Echipând dronele agricole de pulverizare ale companiei ABZ Innovation, drone de ultimă generație, cu sistemele noastre robuste de detectare se vor putea evita obiecte precum copaci, stâlpi sau clădiri, făcând operarea lor și mai ușoară și mai sigură”. Va urma.


* IPX7 este abrevierea pentru Ingress Protection X7, unde X7 indică rezistență la apă și la praf.

Tags