Drone pentru agricultură

July 2015

Dronele aeriene devin tot mai populare în fermele din America. Cererea pentru datele pe care le pot oferi sistemele aeriene fără pilot crește, la fel ca și numărul de companii care le pot oferi. Deși FAA (Federal Aviation Administration) impune restricții privind utilizarea dronelor în scop comercial, piața atrage tot mai mulți dolari iar spațiul aerian este tot mai aglomerat în fiecare zi.

Dacă sunteți în căutarea unei drone pentru a acoperi o fermă, este important să identificați exact care sunt obiectivele dvs, înainte de a cumpăra, astfel încât să puteți găsi platforma care se aliniază cel mai bine cu necesitățile dvs. La urma urmei, aceste drone necesită o investiție semnificativă de timp și bani.

Cu baza în Toulouse, Franța, Delair-Tech oferă pachete specifice industriei, care pot fi dotate cu una dintre lor dronele (UAV) lor, DT-18 sau DT-26. La achiziționarea fiecărei drone, este inclus un program de formare timp de cinci zile. Pachetul Crop Mapper este cel mai potrivit pentru proiectele care acoperă o suprafață mare. Pachetul vine standard cu software-ul de control al zborului Solapp (Delair) și software de procesare a imaginii Pix4D mapper (în  septembrie 2014 Delair-Tech a anunțat parteneriatul cu Pix4D și lansarea a șapte noi pachete de sistem UAV). Pix4Dmapper, recunoscută pentru acuratețe, eficiență și inovație, este singurul program de procesare imagini UAV, care oferă o soluție automată cu instrumente integrate și se poate folosi ușor de SIG (Geographic Information System) și editare CAD (Computer-aided design).

Compania HoneyComb, din Oregon, oferă o soluție de stocare all-in-one hardware/software/date cu echipamentul lor AgDrone. Drona în sine poate fi echipată cu o serie de senzori, inclusiv imagine termică, stereo-scopică și multispectrală NDVI (Normalized Difference Vegetation Index). AgDrone UAS furnizează informații pentru agricultori pentru o varietate largă de probleme, inclusiv cultură, probleme de irigare, planificarea și evaluarea daunelor. Toate datele colectate de AgDrone sunt stocate pe serverele HoneyComb și pot fi accesate de pe orice calculator, dar pachetul include și o tabletă care pune datele achiziționate efectiv la dispoziție. Zborurile autonome pot fi reprezentate grafic și salvate direct pe tabletă, neavând nevoie de niciun alt echipament hard suplimentar.

AgEagle (Neodesha, KS, USA) este un UAV echipat cu un înveliș compozit de fibră de sticlă și pânză din fibră de carbon în plus față de o placă din policarbonat. Este un vehicul aerian care poate zbura în condiții de vânt de până la 20 de mile pe oră. Pachetul complet AgEagle conține standard aeronava, lansatorul, camera, software-ul și formarea (pregătirea) corespunzătoare.

Un alt exemplu este drona este Bee Ag, de la senseFly, care este o versiune a popularei platforme eBee, personalizată pentru a acoperi o fermă. Drona vine dotată standard cu o cameră infraroșu dar, opțional, dă utilizatorilor posibilitatea de a crea hărți termice 3D ale unui câmp. Planificarea și controlul zborului cu software-ul eMotion de la senseFly (pentru PC-uri și tablete Windows) permite utilizatorilor să planifice și să simuleze un zbor înainte de decolare și apoi monitorizarea zborului, permițând modificări la traseu în timp ce drona este în aer. Soft-ul eMotion este, de asemenea, compatibil cu Google Earth.

Lancaster Mark III, de la PrecisionHawk, un model mic, UAV autonom cu aripi fixe, cântărind doar 1.3 kg, este capabil de colectarea, cu extrem de mare rezoluție, a datelor de teledetecție. Achiziționarea unui Lancaster include o pregătire gratuită 30 minute online, dar PrecisionHawk oferă opțiuni pentru formare pe unul din site-urile lor sau pot veni la utilizator. Pachetul include senzori LIDAR (tehnologie de teledectecție care măsoară distanța iluminând o țintă cu un laser și analizând lumina reflectată) și imagistică Hyperspectral împreună cu cea termică/vizuală/multispectrală, în funcție de nevoile utilizatorului. PrecisionHawk promovează, de asemenea, “creierul” Lancaster – o inteligență artificială de bază, care detectează condițiile meteorologice, pentru a crea propriul traseu optim de zbor, în timp real și să evalueze datele de la senzori, eliminând necesitatea unui al doilea zbor.

Compania Aerial Technology International, un furnizor cu istoric in piata UAS, a sărit și ea în lumea agriculturii și a început să vândă drone personalizate multirotor, care pot fi configurate cu toate camerele și senzori standard. Deși dronele multirotor nu au aceeași viață extinsă a bateriei ca un model cu aripi fixe, ele sunt mult mai agile și pot zbura foarte aproape de sol (acestea, de asemenea, tind să fie mult mai ieftine). În plus, ATI oferă o consultație gratuită, cu fiecare cerere pe care o primește, astfel încât să puteți fi sigur că drona oferită este optimizată pentru nevoile dumneavoastră.

O altă soluție multirotor, pe piață, este Quad Indago a companiei Farm Intelligence. Această dronă combină pilotul automat Kestrel 3 (Procerus Kastrel Autopilot), de la Lockheed Martin și un puternic laptop ca stație la sol să o susțină. De asemenea, sistemul vine, standard, cu propriul Dual Band Sensor, capabil să captureze Near Infrared (NIR) și Visual (RGB-HD) într-un singur pas. Eticheta de preț pe Indago ar putea fi un pic înfricoșătoare, dar este cu siguranță unul dintre cel mai avansat quadcopter ce se poate cumpăra.

 

Tags