Drone pe trotuarul Londrei

July 2016

caru1Ahti Heinla și Janus Friis, co-fondatori Skype, au lansat în 2015 un startup sub denumirea Starship Technologies, cu sediul în Londra și un birou la Tallinn, în Estonia.

Cu o echipă de 30 de oameni, Starship Technologies își propune să construiască o flotă de roboți mici, cu zero emisii de carbon și care să funcționeze în mod autonom, mergând pe asfalt – drone terestre. Obiectivul acestei flote este de a ajuta cumpărătorii și furnizorii de produse de larg consum în a-și transporta achizițiile acasă. Heinla a declarat că preocuparea lui este să revoluționeze piața livrărilor locale așa cum Skype a făcut-o pentru comunicație. “O dată cu creșterea pieței electronice – ecommerce – consumatorul se așteaptă să poată alege dintre mai multe opțiuni de livrare, dar la un cost pe care să și-l permită. De obicei, ultimul segment al traseului de livrare costă la fel ca celelalte segmente până la el, însumate. Roboții noștri sunt proiectați astfel încât să aducă economii cumpărătorilor de bunuri. Tehnologia folosită de noi este similară cu cea dezvoltată pentru tablete și telefoane mobile.”(Ahti Heinla)

Roboții cu șase roți vor putea fi văzuți din această vară pe trotuarele Londrei, Starship Technologies obținând aprobarea pentru teste. Deoarece aceste drone terestre nu vor circula pe stradă, decât atunci când o traversează, compania nu a avut prea mult de furcă cu birocrația. Nu mai este nevoie să spunem că, fiindcă nu zboară, riscul de avarie în caz de ciocniri este mai mic.

Capabili să transporte mai mult decât un client Carrefour sau Mega Image ar putea duce singur, roboții vor face livrări în proximitatea a maxim 30 de minute față de magazin, la un cost de 10-15 ori mai mic decât alternativele actuale pentru astfel de livrări.

“Just Eat” o companie care face livrări de mâncare la birou sau acasă în mai multe țări europene, este doar una dintre companiile interesate a implementa acest sistem al Starship Technologies.

În SUA acești roboți au primit aprobarea Washington-ului să înceapă testarea. În zonele declarate a fi “no fly zone” se pare că această alternativă pare a fi o soluție excelentă. Acesta este primul program de acest gen aprobat în America și are ca termen de finalizare, sfârșitul anului 2017.

Starship Technologies speră ca acest program pilot să aducă un cost de 1 USD pe livrare.starship1

S-ar putea deci, în curând, să vă sune robotul de livrare pizza, de la interfonul de acces în bloc sau să vă faceți un selfie cu el, pe trecerea de pietoni.

Tags