Drone în lupta contra virusului SARS-CoV-2 (ex. nr. 4)

April 2020

 

Drone pentru dezinfectarea cu UVC a spațiilor închise (săli de sport, mall-uri, birouri, camere din locuințe, toalete, băi, bucătării, holuri etc.)

Continuare După cum apreciază cei de la Omni Environmental Solutions, metoda folosită de ei pentru dezinfecția spațiilor închise este mai rapidă decât cea propusă recent de compania Digital Aerolus, cu drone Aertos® 120 adaptate. Digital Aerolus din orașul Lenexa, comitatul Johnson, statul Kansas, a proiectat și a construit drona comercială Aertos® 120 pentru aplicații industriale, pentru inspecții în spații limitate. Modelul conține numeroase inovații, care, după cum scrie în descrierea de pe site-ul companiei, schimbă radical „modul cum sunt folosite dronele (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) la operațiunile de inspecție în zonele de interior” al unor construcții, în locurile unde GPS-ul nu este disponibil iar metodele clasice de inspecție „s-au dovedit costisitoare” (digitalaerolus.com). Aertos® 120 sunt deja utilizate pentru anumite activități și pentru situații cu periculozitate mare. Sunt folosite de clienți din industria mineritului, energetică, a petrolului și gazelor, a infrastructurii și altele. Seria de drone comerciale a companiei Digital Aerolus cuprinde Aertos® 120, 121, 130, 130IR, iar acum 120-UVC. Noua dronă Aertos® 120-UVC (Indoor Disinfection Drone) folosește pentru igienizare, pentru combaterea coronavirusului și a altor agenți patogeni, radiațiile de lumină ultravioletă cu undă scurtă, după cum arată și completarea la numele anterior. Radiațiile UVC sau UV-C (de la Ultraviolet C), o subcategorie a luminii ultraviolete, „sunt folosite ca una din cele mai eficiente metode de dezinfecție a aerului” (latodis-med.com). Pe site-ul commercialuavnews.com se arată că, pentru dezinfectarea cu ajutorul dronelor, compania Digital Aerolus cercetează două opțiuni diferite, iradierea germicidă ultravioletă (UVGI, ultraviolet germicidal irradiation) și ceața dezinfectantă. Aertos® 120-UVC, prima dronă de interior cu lumină ultravioletă în bandă C sau „unda scurtă”, va fi folosită la dezinfectarea spațiilor cu risc ridicat de expunere la SARS-CoV-2. Atunci când sunt aplicate corect, de exemplu când drona zboară timp de 5 minute la înălțimea de 2 metri (6 feets) deasupra suprafeței, radiațiile UVC au o rată de dezinfectare, sau o eficacitate, de peste 99% (digitalaerolus.com), și poate ajunge până la 99,9%. La simulări s-a demonstrat că o rată de dezinfecție de peste 99 de procente se obține pentru suprafețele mici în doar 30 de secunde de la o înălțime puțin sub 50 de centimetri. Aertos® 120-UVC folosește 36 de surse UVC, dispuse pe un panou atașat în partea inferioară a structurii. Tehnica pe care compania Digital Aerolus vrea să o pună în aplicare în luna mai a.c. a fost descrisă până acum pe mai multe site-uri specializate, care publică informații noi din industria dronelor. Sunt prezentate o serie locuri, sau de spații esențiale pentru desfășurarea unor activități din diferite domenii, care pot fi dezinfectate utilizând drona Aertos® 120-UVC :

  • instituții medicale – spital, clinică, sanatoriu etc.
  • camere pentru pacienți, camere pentru personal medical, zone de așteptare,
  • magazine alimentare, restaurante sau alte spații de alimentație publică,
  • avioane și aeroporturi – săli de așteptare, de tranzit, zone de control (checkout),
  • zone comune din clădirile firmelor – birouri, toalete, săli de lucru, săli de ședință,
  • depozite – zone de manipulare a produselor sau a mărfurilor, hale,
  • instituții de învățământ – centre de supraveghere și îngrijire a copiilor, săli de clasă,
  • mijloace pentru transportul public – scaune, banchete și alte suprafețe expuse,
  • locuințe particulare – camera de zi, baia, bucătăria (mese, chiuvete), scări,
  • spații comune din clădiri – spălătorie, casa scărilor, lift etc.

Cele două filme scurte, redate alăturat, au fost publicate de Digital Aerolus pe site-ul youtube.com în primele zile ale acestei luni (aprilie 2020).

Videoclipurile sunt realizate la un centru pentru copii din orașul Olathe, reședința comitatului Johnson din statul Kansas, Statele Unite. Urmărind imaginile se poate trage concluzia că, spre deosebire de drona OMI, prezentată în articolul anterior, care pulverizează substanțe dexinfectante în spații închise largi, de exemplu săli acoperite de sport sau de spectacole, Aertos® 120-UVC este mai ușor de folosit în spații închise de dimensiuni mai mici. Va urma.

Tags